Gaan we naar coalitie van #pro9860 en Voluit?

Hoewel ZorgSaam zondag de meeste stemmen haalde en dus het initiatiefrecht heeft om een coalitie te vormen in Oosterzele, lieten zowel #pro9860 als Voluit weten dat ze niet verder ingaan op de uitnodiging tot gesprekken. Indien dit volgehouden wordt tot 28 oktober kunnen #pro9860 en Voluit zelf een coalitie vormen en wordt Orville Cottenie de nieuwe burgemeester van Oosterzele.

Even terugspoelen naar naar zondagavond 13 oktober. De eerste resultaten komen binnen uit Oosterzele met één van de vijf bureaus geteld. Er tekenen zich drie grote blokken af die met twee zouden kunnen besturen: ZorgSaam Oosterzele (lijst van CD&V, N-VA en geëngageerden), #pro9860 (nieuwe beweging onder Orville Cottenie) en Voluit Oosterzele (verruimde lijst van liberalen).

Drie blokken die met twee kunnen besturen

Het duurt even voor alle vijf bureaus geteld zijn, maar er verandert weinig. ZorgSaam blijft de grootste lijst met 2.566 stemmen. In vergelijking met de kartellijst CD&V/N-VA van 2018 behaalt ZorgSaam maar iets meer dan de helft van de stemmen van de vorige verkiezingen, ook mede door de afschaffing van de opkomstplicht natuurlijk. De absolute meerderheid gaat verloren; de fractie verliest 4 zetels in de gemeenteraad en valt terug op 8 zetels.

Wat ook opvalt binnen ZorgSaam is dat geen enkele N-VA’er op de lijst verkozen geraakt. 7 van de 8 zetels gaan naar doorgewinterde CD&V’ers (op nieuwkomer Danny Meersman na); eentje gaat naar een “geëngageerde” zijnde Aline Vermeulen.

#pro9860 is the new kid in town. Als nieuwe beweging krijgt het meteen 2.124 stemmen; goed voor 7 zetels in de gemeenteraad. Orville Cottenie is meteen de tweede populairste politicus in Oosterzele met 1.410 stemmen, net na Christ Meuleman (CD&V).

Ook Voluit moet stemmen inboeten als gevolg van de nieuwkomers. De liberalen vallen net zoals ZorgSaam terug op iets meer dan de helft van hun stemmenaantal uit 2018. Ze verliezen daardoor 3 zetels en vallen terug op 5 gemeenteraadszetels.

Groen stabiel; geen zetel voor Vlaams Belang

Ook Groen Oosterzele verliest stemmen en haalt 70% van de stemmen van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Dat komt ongeveer overeen met de opkomst dus ze houden stand. Daardoor behoudt Groen haar 3 gemeenteraadszetels.

Zondagavond zag het er even naar uit dat ZorgSaam een 9e zetel zou halen ten koste van Voluit. In dat scenario had Groen ook een mogelijke coalitiepartner geweest van ZorgSaam om samen een meerderheid van 12 op 23 te halen. Maar dat nieuws duurde niet lang en Groen is dus mathematisch niet nodig voor de drie grote blokken om te besturen. Toch verklaarde lijsttrekker Jeroen Logghe zich bereid om te praten. “Ze hebben mijn nummer” zei hij zondagavond in De Heemkring (Moortsele) waar de partij verzamelde.

Het Vlaams Belang haalde 321 stemmen. Het kwam eerder op in 2006 en 2012 maar ook dan kon het geen gemeenteraadszetel veroveren. De lijst was onzichtbaar in het straatbeeld, deelname aan het debat van de jeugdraad werd afgezegd en er kwam geen antwoord op onze vraag tot interview.

Initiatief bij ZorgSaam

Maandagmorgen werd dan officieel de volgorde van het initiatiefrecht vastgesteld, waarbij Christ Meuleman als stemmenkampioen van de grootste lijst (ZorgSaam) het initiatief kreeg om gedurende twee weken een coalitie op de been te brengen teneinde Oosterzele de volgende 6 jaar te besturen.

Niet met ZorgSaam

Maar maandagavond na 22u volgden dan kort na elkaar communiqués van Voluit en #pro9860 dat ze niet langer met ZorgSaam willen spreken. Louise Van Hoorde gaf toe dat er zondagmiddag en maandagmorgen — met goedkeuring van het partijbestuur van Voluit — gesproken werd met ZorgSaam. “In die gesprekken werd mondeling 2 maal bevestigd dat er op inhoudelijk vlak een ander beleid zou uitgetekend worden, o.m. over de beleidscultuur maar ook over verschillende andere belangrijke dossiers […] met het oog op échte verandering en vernieuwing in Oosterzele”, stelt het communiqué van Voluit.

Op basis van die mondelinge beloften werd er zelfs een schriftelijke intentieverklaring opgesteld en wou Voluit verdere gesprekken voeren met ZorgSaam. Daar kwam verandering in toen de regionale zender AVS een verklaring van Christ Meuleman van zondagnamiddag uitzond. Daarin stelt schepen Meuleman dat het “duidelijk [is] dat Oosterzele een bestuur wil dat doorgezet wordt, zoals het in het verleden was en we gaan dat ook doen”. Terwijl Voluit mikte op een duidelijke stijlbreuk, sprak Meuleman zich uit voor een voortzetting. Die passage zorgde voor het Voluit-bestuur voor een vertrouwensbreuk, waarop beslist werd om geen verdere gesprekken te voeren met ZorgSaam.

Je kan het interview van AVS met Christ Meuleman bekijken via deze link:
https://avs.be/nieuws/oosterzele-krijgt-nieuwe-burgemeester

Christ Meuleman op AVS; opgenomen op zondagnamiddag en uitgezonden op maandagavond.

Ook Orville Cottenie van #pro9860 stuurde maandagavond een kort communiqué uit dat men niet zal spreken met de christendemocraten: “Wij hebben vandaag [maandag, nvdr] aan ZorgSaam meegedeeld dat het partijbestuur van #pro9860 beslist heeft om niet verder in te gaan op de uitnodiging voor verkennende gesprekken met de partij ZorgSaam”.

Cottenie burgemeester?

Indien de gesprekken met ZorgSaam inderdaad stoppen en wanner het initiatiefrecht van Meuleman afloopt op 28 oktober (of hij er vroeger aan zou verzaken), ligt de weg open voor #pro9860 en Voluit om coalitiegesprekken op te starten voor het vormen van een Oosterzeels gemeentebestuur. Samen halen ze een meerderheid van 12 zetels op 23.

In het scenario dat zij een bestuursakkoord zouden afsluiten, zou #pro9860 als grootste lijst van de coalitie de burgemeester leveren. Dat zou dan Orville Cottenie zijn, lijsttrekker en voorzitter maar vooral stemmenkampioen binnen zijn eigen lijst.

Wordt huidig schepen en voorzitter van #pro9860 Orville Cottenie de volgende burgemeester van Oosterzele?
Share Button

Het Gemeentehuis, oktober 2024

Nog één week tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober. Dan trekken we opnieuw naar de stembus om de 23 gemeenteraadsleden van Oosterzele te kiezen, hoewel we niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen.

Gemeenteraad

We hebben de keuze uit vijf lijsten die in deze volgorde op het stembiljet zullen verschijnen:

  • 4 – Vlaams Belang
  • 7 – Groen Oosterzele
  • 8 – VOLUIT
  • 9 – ZorgSaam Oosterzele
  • 10 – pro9860

Omdat enkel het Vlaams Belang en Groen opkomen onder hun nationale naam, gebruiken zij het nationaal nummer dat hen is toegewezen (respectievelijk 4 en 7). Daarna volgen de lokale lijsten van VOLUIT, ZorgSaam Oosterzele en pro9860 respectievelijk met nummers 8, 9 en 10. Het Vlaams Belang diende slechts 9 kandidaten in; alle andere lijsten hebben 23 kandidaten op het stembiljet staan. U kan de lijsten en hun kandidaten raadplegen op https://okt24.vlaanderenkiest.be/#/gemeente/44052

Interviews

Naar aanleiding van deze gemeenteraadsverkiezingen hebben we in de zomer interviews afgenomen met telkens drie kandidaten van de lijsten. Ze beslisten zelf wie werd geïnterviewd en waar het interview doorging. Hier zijn de links naar deze interviews:

  1. Interview met Groen Oosterzele op 24/7 met lijsttrekker Jeroen Logghe, voorzitter Steven Verstuyft en kandidate uit Landskouter Alexandra De Backer;
  2. Interview met pro9860 op 29/7 met lijsttrekker en voorzitter Orville Cottenie en kandidaten Tania Vispoel (Moortsele) en Jonas Tavernier (Landskouter);
  3. Interview met VOLUIT op 8/8 met lijsttrekker Louise Van Hoorde, voorzitter Dino Glazemakers en kandidate uit Landskouter Marina Bovyn;
  4. Interview met ZorgSaam Oosterzele op 24/8 met lijsttrekker Christ Meuleman, co-lijsttrekker Nele Van De Voorde en kandidaat Hendrik Provost uit Moortsele.

Het Vlaams Belang wist begin juli nog niet of het een lijst zou indienen en voorzitter en lijsttrekker Marc Parewijck reageerde daarna niet meer op onze herhaalde uitnodigingen tot interview. We vonden wel een interview in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, waarin de toen 61-jarige Parewijck stelde dat het de bedoeling was het voorzitterschap over te dragen aan jongeren uit de partij: https://landskouter.be/oud/post06.htm. De partij kwam ook op in 2012 maar haalde nog nooit een zetel in Oosterzele.

Provincieraad

Op 13 oktober kiezen we ook vertegenwoordigers voor de provincieraad. Wegens de uitgeholde bevoegdheden van de provincie krijgen deze minder aandacht. Oosterzele valt onder het kieskanton Gent; wij kiezen dus uit kandidaten van dat kanton. De lijsten en kandidaten voor de provincie zijn raadpleegbaar via https://okt24.vlaanderenkiest.be/#/provincie/D44021

Share Button