vervolg van de Landskouterse Post...

 

Restauratie kerkorgel door Jos Van Slycken

(...)

De restauratie wil ons orgel in de oorspronkelijke staat herstellen, daarvoor zullen de originele materialen uit die tijd zoveel mogelijk gebruikt worden: in het restauratiedossier staat ondermeer het gebruik vermeld van: Franse eik, bijenwas en zelfs lams- en schaapsleder.

 

Wat is er zo waardevol aan ons orgel ?

Ons orgel is een origineel Van Peteghem-orgel, De Van Pethegems waren beroemde Vlaamse orgelbouwers. Ons orgel is een van de best bewaarde in onze streken. Immers andere van hun orgels werden achteraf vaak verbouwd.

 

Het werd gebouwd in 1768 door Pieter Van Peteghem en Zonen. Dit jaartal staat ook vermeld op de balustrade van het doksaal, maar dit orgel werd niet voor Landskouter gebouwd. Het werd gebouwd voor de kerk van Maldegem. Daar echter doet in 1865 een zekere E.H. pastoor Vinckier grote veranderingen in de kerk, waarbij het hoogzaal en het orgel moeten verdwijnen. Ze worden overgenomen door de kerk van Landskouter.

 

Maar hoe kwam het orgel van Maldegem bij Landskouter terecht?

Zonder twijfel zijn hier verbanden met de Familie Van de Velde te zoeken! De burgemeester van Maldegem (vanaf 1861) was een zekere Van Mullem en die was gehuwd met een zekere Gudula Van de Velde van Landskouter! Ongetwijfeld hebben deze connecties ervoor gezorgd dat de kleine parochie van Landskouter ook een orgel kreeg.

 

Zijn er grote veranderingen in de kerk zelf ?

Eigenlijk was het orgel van Maldegem iets te groot voor ons kerkje en ons doksaal. Daarom werden enkele aanpassingen uitgevoerd, zoals het versmallen van enkele panelen van de orgelkast.

Maar ook de ganse constructie was eigenlijk te zwaar voor onze doksaalvloer en die heeft zich in de loop der jaren gezet onder het gewicht van het orgel (loden pijpen!). Het geheel heeft gewerkt als een soort balans waardoor het voorste deel wat afgezakt is en de verankeringen open gerokken zijn.

 

Daarom zal de draagbalk met de balustrade ongeveer anderhalve meter naar voor moeten gebracht worden en een bijkomende draagbalk moeten geplaatst worden.

 

Inhuldiging

Als de restauratie achter de rug is, wil de kerkraad zeker een orgelrecital organiseren, waarop de lezers alvast nu reeds worden uitgenodigd. De toetsen van orgel werden immers voor het laatst aangeraakt door onze betreurde koster Gerard Stevens, die via een spiegeltje de mis moest volgen. Ook dit spiegeltje zit in het restauratiedossier!

terug naar de Landskouterse Post