Nr. 1 - Jaargang 1 -  December 2005

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

Nieuwe website www.landskouter.be

door Ulrik De Wachter

Het is zover, de website van Landskouter is online. U vindt er elementaire info over onze nietige deelgemeente, haar ligging, ons verenigingsleven, vrije beroepen en zelfstandigen, nieuwtjes, toeristische info en nuttige links.

 

Een aantal interactieve elementen, zoals de Activiteitenkalender, een Gastenboek en e-card service — waarbij postkaarten uit Landskouter electronisch en mét bijhorende muziek kunnen verstuurd worden naar vrienden en familie — vervolledigen de site.

 

Het is de bedoeling om de inwoners, verenigingen en andere geďnteresserden een electronisch platform aan te bieden. Deze nieuwsbrief heeft tot doel de informatie pro-actief uit te dragen om onze gemeente en onze buren nog beter te leren kennen.

 

Licht uw vrienden en familie in van het bestaan van onze website, zodat iedereen ervan kan genieten! Laat hen ook inschrijven — via de website of per mail aan post@landskouter.be — op dit electronisch magazine 'Landskouterse Post' die op regelmatige basis zal uitgestuurd worden met artikels, interviews, verslagen over activiteiten, enz.

 

Herdenking Kardinaal Joos

door Ulrik De Wachter

 

Met Allerheiligen en de eerste verjaardag van het overlijden van onze pastoor, hebben de klasjes van onze school mooie herinneringen opgebracht en het graf van onze dierbare versierd. 

 

Intussen komt het nieuws dat we een nieuwe pastoor krijgen, exclusief voor Landskouter. Wellicht meer hierover in onze volgende editie.

'Gele mostaard' door Ulrik De Wachter

Is het u ook al opgevallen? Overal te lande zijn onze akkers bedekt met een groen tapijt van... gele mosterd. Inderdaad, deze 'Sinapis Alba' werd dit najaar massaal door de boeren gebruikt als groenbemester. De plant wordt ook wel witte mosterd genoemd, ondanks het feit dat de bloem duidelijk geel is. Hij wordt zo'n halve, tot een goede meter hoog en zal later ondergeploegd worden.

Restauratie kerkorgel

door Jos Van Slycken, namens de Kerkraad

 

Wat onze pastoor, Kardinaal Joos, zo graag had meegemaakt, wordt nu eindelijk werkelijkheid.

 

In de notulen van de Kerkraad vonden we dat reeds een eerste poging tot het opstarten van een restauratiedossier werden ondernomen op 4 januari 1987, zo'n kleine twintig jaar geleden! Het huidige restauratiedossier werd heropgestart in 1999, toen de restauratie van het kerkgebouw zelf werd afgerond, maar helaas kwam voor onze pastoor de uiteindelijke goedkeuring van het dossier te laat!

 

Zowel de Vlaamse Gemeenschap, de provincie en de gemeente hebben het restauratie-dossier nu (oktober 2005) uiteindelijk goedgekeurd. De totale kostprijs van deze restauratie zal 185.460 € (excl. BTW) bedragen, met BTW wordt dit 224.406 € of iets meer dan 9 miljoen oude Belgische franken. Van de totale kosten neemt de Vlaamse Gemeenschap 60 % voor zijn rekening, de provincie 20 % en de gemeente 10 %. De laatste 10 % moet gedragen worden door de kerkfabriek, maar aangezien onze kerkfabriek weinig extra inkomsten heeft, zal voor de laatste 10 % ook grotendeels beroep moeten gedaan worden op onze gemeente Oosterzele.

 

De werken werden toegewezen aan de Firma Lapon-Orgelbouw uit Diksmuide. De start van de restauratie is voorzien vanaf 1 december van dit jaar en zal normaal 350 werkdagen duren, dus ongeveer anderhalf jaar zullen we ons orgel moeten missen. Immers het grootste deel van de restauratie zal niet in de kerk zelf gebeuren, maar voornamelijk in de ateliers van de firma.

lees meer

 

Kerstversiering in het dorp

door Ulrik De Wachter

Het is weer zover. Sinterklaas is nog maar net de deur uit, en daar is de Kerstman al. De gemeente heeft voor een sfeervolle verlichting gezorgd, die onze bescheiden dorskom dat extraatje geeft tijdens de komende feestdagen. Zalig Kerstfeest en veilige eindejaarsfeesten!

Sinterklaas in Landskouter

door Geert Van Steenberge

 

De Gezinsbond heeft de Sint vorig weekend uitgenodigd in Landskouter. Hij heeft er een vijftiental gezinnen bezocht. In totaal heeft Sinterklaas 46 kinderen tevreden gemaakt!

 

foto Geert Van Steenberge

Activiteiten Landskouter december 2005

Op zaterdag 10 december organizeren de Gezinsbonden van Oosterzele een fuif in De Kring te Oosterzele.

 

Op donderdag 15 december vanaf 17u kan er bloed gegeven worden in het schooltje te Landskouter. Bekijk alle activiteiten op onze Activiteitenkalender.

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

 post@landskouter.be

In & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden of

familie zich inschrijven? Mail naar

 post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter, Schildershoek 10 te 9860 Landskouter. Foto's © ulrik.dewachter@landskouter.be tenzij anders aangegeven.