Gemeentebestuur Oosterzele heeft beslist om tegen 2030 het integrale openbare verlichtingspark om te bouwen naar ultrazuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, tekende het een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Via de versnelde ombouw mikt Gemeente Oosterzele vooral op een forse daling van zijn energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.
Ledombouw van Oosterzele in cijfers
In Oosterzele staan momenteel 2 965 verlichtingstoestellen opgesteld die in 2018
samen 887 096 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO2-uitstoot van 205 806 kg. Vandaag staan er 375 ledtoestellen in Oosterzele. Om het volledige lichtpark om te bouwen tegen 2030 moeten er 216 toestellen per jaar worden omgebouwd. Dankzij die snelle ledombouw dalen het energieverbruik en de CO2-uitstoot 12 tot 15 keer sneller dan via het huidige ombouwprogramma.
Minimale hinder voor buurtbewoners
Zoals altijd probeert Fluvius de hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. Zo loopt de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen gespreid in de tijd.
In 2020 kregen delen van Scheldewindeke en Balegem ledverlichting. In 2021 staan alle straten in de omgeving van de Ankerwijk op het programma.
Mogelijkheden voor licht op maat en slimme steden
Vandaag beheert Fluvius 1 200 000 lichtpunten in opdracht van 300 Vlaamse steden en gemeenten. Het netbedrijf helpt elk lokaal bestuur om hun lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer via de toepassing van brandprogramma’s die de verlichting op sommige momenten dimmen of doven, of door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds.
We vroegen aan schepen van mobiliteit, openbare werken en klimaatbeleid Christ Meuleman welke concrete toepassingen dat zijn. “Op het vlak van sfeer wordt ledverlichting toegepast voor het aanstralen van monumenten. Op dit moment loopt er een studie voor het Marktplein en de kerk in Scheldewindeke”, aldus de schepen.
Met betrekking tot het verbeteren van de veiligheid gaf hij ook volgende punten mee:
- Verlichting:
- Finse piste aan de Kluize
- Fietssnelwegen
- Houte – Kalle
- Roosbroekstraat – Van Thorenburghlaan
- Van Thorenburghlaan – Schellaertweg
- Bepaalde kruispunten accentueren
- Extra geplaatste lichtpunten voorzien de voorbije maanden in Issegem, Hoek ter Hulst, Vijverstraat, Lange Ambachtstraat, Dreef, Hogeveld, Meerstraat, Morestraat, …
Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend ledverlichtingstoestellen die aanzienlijk minder verbruiken en langer meegaan dan klassieke lampen. Samen met de lokale besturen wil het netbedrijf alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds, wat een forse versnelling betekent. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie.
Om alle Vlaamse steden en gemeenten te kunnen ondersteunen, ontwikkelde Fluvius een nieuw aanbod ‘Fluvius Openbare verlichting’. Dat omvat een flexibel keuze-aanbod waarmee lokale besturen hun verlichtingspark versneld kunnen moderniseren. Fluvius tekende ook een intentieverklaring met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en technologiefederatie Agoria voor een intensievere samenwerking op het vlak van openbare verlichting.