Op donderdag 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag en ook in Oosterzele wordt deze speciale editie van Donderdag Veggiedag in de schijnwerpers geplaatst.
In de bibliotheek kan je terecht aan de infostand voor tal van vegetarische kookboeken en achtergrondinformatie. In de Leefschool in het centrum van Oosterzele gaan alle klassen actief aan de slag met groenten en fruit en wordt sinds dit jaar elke donderdag een veggiedag. Dat betekent dat wie er warm wil eten op donderdag sowieso een vegetarische lunch krijgt geserveerd en ook aan de ouders die een broodmaaltijd meegeven wordt gevraagd om vegetarisch beleg te voorzien zoals kaas, groentespread, vegetarische worst, confituur of notenpasta. Directrice Martine legt uit:” Eén dagje per week geen vlees eten of vis eten is gezond voor je kind. In België eten we te veel dierlijke producten en te weinig groenten en fruit. Dit voedingspatroon verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, sommige kankers, suikerziekte en overgewicht. Deelnemen aan de Veggiedag leert je kind kennismaken met nieuwe, gezonde producten en nieuwe smaken. Je kind legt zo de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon voor de rest van zijn of haar leven.”
Verder onderstreept de directrice dat één dagje per week veggie eten ook gezond is voor de planeet. “Veeteelt is immers één van de top drie oorzaken van elk milieuprobleem (opwarming van de aarde, ontbossing, watervervuiling, verzuring…). Zo is vleesproductie wereldwijd verantwoordelijk voor een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen. Als alle Oost-Vlamingen één dag per week geen vlees eten, heeft dat hetzelfde CO2- resultaat als 151.873 auto’s een jaar lang van de weg halen. Met andere woorden, door te kiezen voor een Veggiedag vermindert onze ecologische voetafdruk en bouwen we mee aan een klimaatvriendelijke Leefschool.” Omdat Wereld Vegetarisme Dag dit jaar toevallig op een donderdag valt, zette het voltallige lerarencorps van de Leefschool zijn schouders onder een veggie themadag: dat gaat van rekensommen over het gigantische waterverbruik van koeien en vergelijkingen met de teelt van groenten tot een middeleeuwse veggie lunch bij de kleuters.
Ook de lokale groep van Ethisch Vegetarisch Alternatief vzw roept op tot massale deelname aan Wereld Vegetarisme Dag en breidt dat zelfs uit tot een hele week. Ter inspiratie wordt een nieuwe kookvideo gelanceerd waarin Nicolas Decloedt stap voor stap toont hoe je boerenkoolcannelloni van veggiegehakt en paddenstoelen met pompoensaus kan bereiden en wordt er elke dag een veggie gerecht gedeeld op de facebookpagina van EVA Oosterzele. Wie zelf geen tijd heeft om thuis vegetarisch te kokerellen en een foto daarvan te posten op #wereldveggiedag, wordt aangespoord om op restaurant een veggie maaltijd te bestellen. Kortom, 1 oktober wordt dit jaar bijzonder plantaardig!