Barbara Redant zetelt sinds april 2008 in de gemeenteraad voor Groen. Toen nam ze het roer over van Monique Perreman, ex-schepen van Oosterzele. Perreman was ontgoocheld dat Groen, na 6 jaar bestuur in coalitie met de CD&V (2000-2006), terugviel van 2 naar 1 gemeenteraadszetel. Ze kon zich niet vinden in de harde oppositierol.
Barbara gaf les aan de Hogeschool in Gent als maatschappelijk assistent en woonde van 2003 tot 2009 aan het station van Landskouter, nu in de Achterdries te Oosterzele. Ze werd door toenmalig schepen Jan Fiers gevraagd om op de komen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en besliste om verder bestuurswetenschappen te studeren. In het kader van die studies kreeg ze de kans om stage te lopen bij Europarlementslid Bart Staes en kreeg daar vlak na de verkiezingen van 2006 een vaste plaats. Barbara is lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.
Barbara, hoe heb je de periode in de gemeenteraad (2008-2012) ervaren?
Groen heeft een totaal andere visie op de democratie dan de huidige meerderheid. We willen de bevolking betrekken bij het maken van keuzes, terwijl de meerderheid maar doet alsof. Voor het gemeenschapscentrum IJzeren Hekken bijvoorbeeld kwamen destijds een vijftigtal mensen opdagen voor de voorstelling. Er konden wel vragen gesteld worden, maar eigenlijk lag alles al vast. Zo werkt de meerderheid in veel dossiers. Hoe voeren zij hun beleid? Hebben zij schrik? Ik begrijp het zelf nog steeds niet.
Wat zijn de speerpunten van jullie verkiezingsprogramma?
Veilig verkeer is er een van. De herinrichting van de Meersstraat is op zich een succes, maar het verkeer heeft zich verlegd naar de Voordries. Nu werkt de meerderheid aan een plan om het verkeer daar trager te doen rijden. Dan weet je dat de problematiek zich op de kortste keren zal verplaatsen naar de Groenweg. Er is geen globale aanpak. Groen stelt een lussensysteem voor waarbij er één rijrichting is voor auto’s. Bijvoorbeeld de Voordries richting centrum en de Groenweg van het centrum weg. Zo creëer je ruimte. We willen het functioneel fietsen promoten. In de Stationsstraat in Scheldewindeke schuiven de auto’s lang aan tijdens de ochtendspits, bij de twee scholen. Waarom gaan niet meer leerlingen met de fiets? Omdat de verkeerssituatie nog niet veilig genoeg is. Daar willen we in investeren. De meerderheid verkoos om 5 miljoen te investeren in een gemeenschapscentrum. Als Oosterzele de ambitie heeft om de fietsgemeente van Oost-Vlaanderen te worden, dan moet het bestuur haar prioriteiten verleggen.
Wat is jullie standpunt in het dossier van het fietspad langs de spoorweg, waar een doorgang in het Aelmoeseneiebos onmogelijk blijkt?
Ook wij zijn voorstander van het fietspad en in deze lijkt het algemeen belang te primeren boven de natuur. Maar er moet ook gekeken worden hoe het verlies van fauna en flora kan gecompenseerd worden. De natuur moet in dit debat ook een stem krijgen. Schepen Christ Meuleman [bezieler van het fietspadproject, nvdr] schuift de schuld voor de weigering van de doorgang graag in de schoenen van Groen. Maar is het negatief advies wel gebaseerd op een volledig dossier? Zijn de omliggende eigenaars gehoord? Als Groen zou besturen, denk ik dat we dit dossier op korte termijn kunnen loskrijgen.
Welke zijn jullie andere verkiezingsthema’s?
We hadden vorig jaar een actie rond speelruimte en open ruimte in de gemeente. Alle pleinen en straten zijn ingericht voor de auto, niet voor spelende kinderen of gewoon om elkaar te ontmoeten (met een bankje en wat groen bijvoorbeeld). We willen de open ruimte in Oosterzele graag herwaarderen.
Wonen is ook een belangrijk thema. Het bestuur is bezig met haar achterstand op sociale woningen in te halen. Betaalbaar wonen is vandaag al een probleem en het wordt er door de financiële crisis de komende jaren niet beter op. Jonge mensen geraken in Oosterzele amper aan een betaalbaar huis. Waarom houdt de gemeente de gronden niet in eigendom waarop sociale koopwoningen worden gezet? Zo kunnen we de prijs drukken voor nieuwe kopers.
U nam ook het initiatief voor de Trage Wegen werkgroep in Oosterzele?
Ja, ik werd hiervoor aangesproken door verscheidene mensen in de gemeente. De werkgroep is wel a-politiek. Het is een feitelijke vereniging die lid is van de Vlaamse vzw Trage Wegen. Die vzw ondersteunt de werkgroep. De werkgroep kan ook bij de gemeentediensten terecht voor informatie en ondersteuning. Eigenlijk was er al een bestaande werkgroep binnen de gemeente met Paul Cottenie, Christ Meuleman en enkele gemeenteambtenaren. Die hebben de bunkerroute tot stand gebracht, maar daar is het bij gebleven. Dit toont de beperking aan van deze aanpak van bovenaf. De huidige werkgroep bestaat uit burgers en werkt dus van onder naar boven.
Hoe is de verhouding tussen Groen en de meerderheid?
We hebben uitnodigingen gekregen om de praten, maar concrete voorstellen zijn er nooit gekomen. Vandaar dat ik vind dat de meerderheid doet alsof. De CD&V is inconsequent in haar beleid. We deden het voorstel om de schadelijke onkruidbestrijder Roundup af te schaffen in de gemeente, maar de meerderheid weigert omdat de stof nog op de lijst van de Vlaamse Milieumaatschappij staat. Het bestuur mist zo de kans om voorloper te zijn en een voorbeeld te stellen. Ze organiseren wel een voorlichting bij een Balegemse imker waar de problematiek van de afnemende bijenpopulatie wordt aangehaald, maar er wordt geen link gelegd met onkruidbestrijding. Een ander voorbeeld is de nachtverlichting. Het bestuur neemt initiatieven om de kerken in te richten voor kerkuilen en vleermuizen, maar ’s nachts blijft het de monumenten belichten. Wij vragen al lang dat de gemeente een lichtplan uitwerkt.
Hoe zie je de politieke concurrentie voor deze verkiezingen?
De kartellijst van CD&V en N-VA is niet echt verrassend. Met SVVO hebben we een vrij goed contact, al is het maar om de oppositie te verenigen. Maar het komt wel voor dat ik een voorstel van de CD&V-meerderheid steun.
Hoe schat je de eigen kansen in?
In 2000 hebben we meer dan 1000 stemmen gehaald, in 2006 zaten we onder die grens. Met 1000 stemmen halen we in principe een tweede gemeenteraadszetel en daar gaan we voor. Ik heb een goed gevoel.
Is de kandidatenlijst van Groen nu volledig?
Ja, met Nele Van den Bussche uit Oosterzele op de vierde plaats kunnen we de lijst nu volledig bekendmaken. Nele is de dochter van Bea van de biowinkel Naturelle en echt wel gebeten door de politiek. Er staan een aantal mensen op de lijst van de leefschool. Van Landskouter zijn er Roswitha Gerbosch (Geraardsbergsesteenweg, 5e plaats) en Bart De Rijcke (Lembergestraat, 17e plaats). Frans De Sloover uit Gijzenzele duwt de lijst. De 27-jarige Michiel Van Der Heyden staat op de tweede plaats. Hij woont nog steeds bij zijn ouders in Oosterzele maar vertoeft regelmatig in Gent. De politie voerde onlangs een controle uit op zijn domiciliëring en gaf toe dat de controle politiek ingegeven was.
Meer info over Groen Oosterzele op http://www.groenoosterzele.be/