Kort nieuws, september 2024

Laatste Ploegfeesten op 14 september 14

Het is 10 jaar geleden dat de laatse Ploegfeesten van Landskouter plaatsvonden. Alles startte in september 2006 toen een hulde werd gebracht aan de laatste actieve boeren van Landskouter, met de inhuldiging van het Ploegmonument op de Rooberg. In de 8 daaropvolgende jaren tot en met 2014 werden er in september telkens Ploegfeesten georganiseerd in Landskouter. Met een openluchtmis, reuzenoptocht, soms met een historisch toneel of Agathaworp en telkens met een culinaire wandeling doorheen de kouters van ’t dorp. Die zondag eindigde steevast op de hoeve Callaert bovenaan de Rooberg met een Vlaamse kermis.

Hieronder een videoverslag van die laatste editie uit 2014:

Nieuwe dakgoten voor de kerk

De dakgoten van de Sint-Agathakerk zijn aan vervanging toe. Twee jaar geleden werden er dakgoten geplaatst onder het dak van de toren. Dit najaar worden de andere reeds bestaande dakgoten van de kerk vernieuwd.

Ontbijtwandeling Velt ‘Bos en beginnende herfst’

Op zondag 29 september organiseert Velt Land van Rhode en de Gezinsbond van Scheldewindeke een ontbijt in ’t IJzeren Hekken gevolgd door een gegidste wandeling in het Aelmoeseneiebos met als thema ‘Bos en beginnende herfst’.

Alle details inclusief kostprijs en inschrijving zie https://beweegt.velt.nu/landvanrhode/6179/activiteiten

Share Button

Het Gemeentehuis, september 2024

Nog één maand tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Tot dan volgen we de Oosterzeelse politiek van nabij.

We interviewden de lijsten van Groen, #pro9860, Voluit en ZorgSaam deze zomer en zullen ze in deze volgorde in de tweede helft van september publiceren via landskouter.be en onze sociale media kanalen en uiteindelijk ook in de landskouterse post van oktober.

Debattle

Wat we nu al kunnen voorschotelen is een verslag van het wellicht enige live debat tussen Oosterzeelse politici dat doorging in Den Amb8 op zondag 8 september. De jeugdraad van Oosterzele organiseerde een zogenaamde Debattle en hoewel het georganiseerd was voor en door de jeugd was het zeker ook interessant voor iedere geïnteresseerde burger.

Lees het verslag op https://www.9860.be/2024/09/debattle-in-den-amb8/

Oosterzeelse politici in debat tijdens Debattle, een organisatie van de jeugdraad van Oosterzele

Filip Michiels duwt lijst Voluit Oosterzele

Begin deze zomer besliste Filip Michiels wegens gezondheidsredenen om het lijsttrekkerschap van VOLUIT Oosterzele af te staan. Het voorbije weekend liet de partij weten dat Michiels beslist heeft lijstduwer te zijn en de ambitie heeft om nog steeds verantwoordelijkheid op te nemen binnen een toekomstig bestuur, als hij daar voldoende steun voor krijgt van de inwoners.

Meer details op https://voluitoosterzele.be/over

Komend weekend stelt Voluit al haar kandidaten voor tijdens een eetfestijn in De Steenput (Balegem) op zondag 15 september.

Meer info op https://www.facebook.com/events/1894386731009318

#pro9860 stelde programma voor

Het voorbije weekend van 7 en 8 september organiseerde de onafhankelijke lijst van Orville Cottenie in De Kluize een ontbijt voor sympathisanten (zondag) en stelde het haar programma voor (zaterdag).

Meer over het weekend op https://www.nuus.be/2024/09/10/pro9860-erg-blij-met-ruime-respons-op-xpeditiedag-en-ontbijt/

Meer over het programma van #pro9860 op https://pro9860.be/verkiezingen2024.html

ZorgSaam zonder burgemeester Van Durme

Ook ZorgSaam organiseert dit weekend een eetfestijn, in De Kluize, waar de kandidaten en volgorde op de lijst alsook het programma zal toegelicht worden.

Meer info op https://www.facebook.com/events/1021845769433331

Alle 23 kandidaten van ZorgSaam Oosterzele

ZorgSaam — het samengaan van CD&V, N-VA en geëngageerde burgers — stuurde intussen een perscommuniqué uit. Daarin wordt gesproken over de verwezenlijkingen tijdens de huidige legislatuur, de diversiteit van de lijst en waar het voor staat. Burgemeester Johan Van Durme staat niet op de foto.

Het volledig communiqué kan u lezen op https://www.nuus.be/2024/09/12/zorgsaam-oosterzele-samenzorgen-voor-jou-thuis/

Groen met verkeersdeskundige Kris Peeters

Op woensdag 11 januari organiseerde Groen Oosterzele een infomarkt over haar verkiezingsprogramma in De Kluize. Verkeersveiligheid en mobiliteit zijn belangrijke thema’s in dat programma en verkeersdeskundige Kris Peeters gaf er die avond een lezing.

Meer over die avond op https://www.nuus.be/2024/09/12/groen-oosterzele-nodigt-mobiliteitsexpert-kris-peeters-uit/

Meer over het verkiezingsprogramma van Groen op https://www.groenoosterzele.be/verkiezingsprogramma_inleiding

Vlaams Belang

Bij Vlaams Belang Oosterzele is het stil. Er werd niet meer geantwoord op onze vragen voor een interview. De partij daagde ook niet op bij Debattle — het debat georganiseerd door de jeugdraad. Nochtans waren twee leden van de partij — waaronder voorzitter Marc Parewijck — geafficheerd op de aankondiging van het debat.

Afschaffing opkomstplicht

Er zijn een aantal belangrijke nieuwigheden bij de komende gemeenteraads- en provinciale verkiezingen. De voornaamste daarvan is dat kiezers niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen. Iedere stemgerechtigde zal wel nog een uitnodigingsbrief krijgen.

Verder is er nog de lijststem die niet meer verdeeld wordt over de volgorde van de kandidaten, een periode van twee weken waarbij de verkozene met de meeste naamstemmen het initiatief krijgt om een meerderheid te vormen en het feit dat de kandidaat met de meeste naamstemmen van de grootste fractie binnen de coalitie automatisch burgemeester wordt.

Meer uitleg over deze nieuwigheden zijn te vinden op:
https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/lokale-verkiezingen-2024-wat-is-er-nieuw

Share Button