Pastorie wordt restaurant en B&B

De bouwvergunning om van de pastoriewoning van Landskouter een restaurant en bed & breakfast te maken is goedgekeurd. Zodra Ben De Geyter een uitbater of koper vindt, starten de renovatiewerken die maximaal één jaar zouden duren. Dat laat hij weten aan Het Nieuwsblad.

Deze zomer liep er een openbaar onderzoek rond de aanvraag. De oorspronkelijke aanvraag dateert van september vorig jaar, maar die werd in februari bijgestuurd op vraag van het gemeentebestuur om te voldoen aan de mobiliteitseisen. Zo worden meer parkeerplaatsen voorzien, zowel op de oprit rechts van de pastorie (5) als aan de straatkant (ook 5), waardoor het hellend vlak naar het kerkhof verdwijnt. Wellicht wordt een passende helling voorzien aan de hoofdingang van het kerkhof. Achteraan de pastoriewoning komt een veranda die uitkijkt op de statige kastanjeboom.

Volgens de goedgekeurde aanvraag is de maximale bezettingsgraad 12 personen voor de B&B (6 kamers x 2 personen) op de eerste verdieping en 56 personen voor het restaurant op het gelijkvloers (14 tafels x 4 personen).

Plannen van de verbouwing die deel uitmaakten van de goedgekeurde aanvraag

De Geyter weet nog niet of hij de woning in eigendom houdt en dus verhuurt aan een uitbater — zoals hij eerder deed met de stationswoning van Scheldewindeke dat nu het restaurant Sylvester huisvest — of doorverkoopt. De woning wordt verbouwd en uitgerust met nutsvoorzieningen voor restaurant en B&B, maar nog niet verder ingericht.

Volgens het artikel van Het Nieuwsblad zou het buitenzicht niet veel veranderen. Er komen blauwe dakpannen en de gevelmuur zou gekaleid worden; een oude schildertechniek waarbij dunne kalkpleister op de muur wordt uitgestreken.

de pastoriewoning werd in 2022 voor €400.000 verkocht door de gemeente Oosterzele
Share Button

Kort nieuws, augustus 2024

Zomerfeest Landskouter op 9/11 in Steenput Balegem

Wegens omstandigheden is het Zomerfeest Landskouter — dat normaal doorgaat op de 2e zaterdag van augustus — uitgesteld naar 9 november. Het zal doorgaan in feestzaal De Steenput in Balegem.

Meer details in deze facebook post van organisator Filip Claus.

T’OOST – Roefeldag, ontvangst nieuwe inwoners en vrijetijdsmarkt op 31/8

Op zaterdag 31 augustus kan je op de site De Kluize terecht voor een vrijetijdsmarkt. Op die dag worden ook nieuwe inwoners onthaald en gaat ook de Roefeldag voor kinderen door.

Ondek het volledig programma op oosterzele.be/vrije-tijd/toost

Pop-up skatepark

De gemeente heeft opnieuw een pop-up skatepark aangelegd op de parking van de NMBS aan het station van Scheldewindeke. De skatetoestellen staan er van 2 augustus tot en met 30 augustus.

De plannen voor een permanent skatepark zijn nog niet opgeborgen, laat het gemeentebestuur weten. Er wordt gewacht op het participatietraject van de VRV-site. Het is de bedoeling om alle sport- en vrije tijd op dezelfde site te centraliseren.

Pop-up skatepark aan het station van Scheldewindeke (foto gemeente)

De zomer van 2024

In augustus hebben we de volgende kermissen bij de buren:

Bruisend Balegem op donderdag 15 augustus met o.a. een rommelmarkt waar ook Broederlijk Delen een stand heeft (Poststraat 38) met opbrengst voor projecten in het Zuiden.

Gijzel Kirmesse van vrijdag 23 tot maandag 26 augustus.

Moortsele kermis van vrijdag 30 augustus tot maandag 2 september

Maisdoolhof Landelijke Gilde

Landelijke gilde Oosterzele heeft een maisdoolhof uitgewerkt voor jong en oud op een terrein van 2,5 ha met meer dan 2 km aan gangen. Kom het ontdekken op 17/18 en 24/25 augustus bij Boomkwekerij Meersman Danny op de Geraardsbergsesteenweg 242A in Oosterzele. Op het einde van de tocht verwelkomen we jullie graag in onze landelijke gilde zomerbar. Starten tussen 14-18u.

Share Button

Het gemeentehuis, augustus 2024

Nog 2 maanden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Tot dan volgen we de Oosterzeelse politiek van nabij.

Sinds vorige maand (lees Het gemeentehuis, juli 2024) hebben twee lijsten al hun kandidaten voorgesteld: #pro9860 en Groen.

In augustus publiceren we interviews die we afnemen per lijst die zich aanbiedt via onze facebookpagina facebook.com/landskouter; die verschijnen dan ook in de landskouterse post van september.

#pro9860 stelt als eerste lijst voor; ondek ze in weekend van 7 en 8 september

Op 18 juli stelde voorzitter en lijsttrekker van #pro9860 Orville Cottenie de 23 kandidaten van zijn lijst voor in ’t Plankierke (Moortsele). Er werden ook al enkele programmapunten van de lijst vrijgegeven.

In het weekend van 7 en 8 september kan je zaterdag de partij en haar programma in detail ontdekken in De Kluize. Zondagochtend is daar ook een ontbijt gepland.

het #pro9860 team bij de voorstelling van de volledige kandidatenlijst

Lees alle details op 9860.be/2024/07/pro9860-stelt-als-eerste-volledige-kieslijst-voor/ en op de website van #pro9860.

Ook lijst Groen volledig met de slogan “Groen verbindt”

Op vrijdag 2 augustus volgde Groen Oosterzele met de voorstelling van de volledige kandidatenlijst in de Zappa. Lijsttrekker is huidig gemeenteraadslid en fractieleider Jeroen Logghe, gevolgd door Maaike Afschrift, eveneens gemeenteraadslid. De voorzitter van de partij Steven Verstuyft duwt de lijst.

(vlnr) Groen gemeenteraadsleden Jeroen Logghe, Maaike Afschrift, Simon Van der Heyden en voorzitter Steven Verstuyft (foto Danny De Lobelle)

Ook het verkiezingsprogramma werd voorgesteld onder de slogan “Groen verbindt”. Lees alle details op 9860.be/2024/08/groen-stelt-kandidaten-en-programma-voor/ en op de webiste van Groen Oosterzele.

Louise Van Hoorde trekt de lijst van Voluit Oosterzele, niet Filip Michiels

De verrassing kwam van het kamp van de liberalen. De lijst Voluit Oosterzele zal immers niet door Filip Michiels, maar door de 25-jarige Louise Van Hoorde getrokken worden.

Filip Michiels en Louise Van Hoorde (Voluit Oosterzele)

Michiels werd begin maart nog aangekondigd als lijsttrekker (lees: 9860.be/2024/03/filip-michiels-trekt-lijst-voluit-oosterzele/), maar doet nu afstand wegens gezondheidsredenen. Het is nog niet zeker of hij eventueel de lijst zal duwen. Er wordt nu volop de kaart van de jeugd getrokken.

Meer details op 9860.be/2024/07/louise-van-hoorde-wordt-nieuwe-lijsttrekker-voluit-filip-michiels-doet-afstand-om-gezondheidsredenen/

Nele Van de Voorde toont zich als co-lijsttrekker ZorgSaam

Bij de lijst ZorgSaam Oosterzele — een samengaan van CD&V, N-VA en ‘geëngageerden’ — toonde Nele Van de Voorde zich als co-lijsttrekker en N-VA’er.

Nele Van de Voorde, co-lijsttrekker van N-VA op de lijst ZorgSaam

Meer details op 9860.be/2024/07/nele-van-de-voorde-n-va-als-co-lijsttrekker-zorgsaam-naar-de-kiezer/

Share Button