Aan de rand van het Aelmoeseneiebos staat een boekenruilkastje. Een van de 2.700 in België. In Vlaanderen telt onze provincie het meest aantal kastjes (340). Eentje daarvan staat in Landskouter. We gingen even praten met onze bibliothecaris Liesbet Vandewalle.
Enkele jaren geleden was er een oproep in de bibliotheek van Oosterzele. Men was op zoek naar peters/meters die een boekenruilkastje wilden plaatsen en onderhouden nabij hun woning. Liesbet bood zich aan en kreeg een van de 12 kastjes die Oosterzele telt voor haar deur geplant in de Aalmoezenijestraat nummer 6. De kastjes werden gemaakt door de gemeentewerkers van de groendienst. Het is een samenwerking tussen de gemeente en de bibliotheek.
Neem een boek, geef een boek
“Neem een boek, geef een boek”. Dit is het eenvoudig concept van het kastje om boeken anoniem uit te wisselen. Het past perfect in de verduurzaming van onze maatschappij.
Toch zorgt die anonimiteit ervoor dat het principe niet altijd even goed nageleefd wordt. Netto loopt het kastje langzaam leeg. Soms worden er magazines of oude, vergeelde boeken uit de jaren ’70 in de plaats gezet die Liesbet dan zelf moet afvoeren met het oud papier. Schenkingen van boeken zijn dus welkom.
Onderhoud
Om op te starten bezorgde de bibliotheek boeken die het anders zou van de hand doen, maar het boekenruilkastje volgt gewoon de mode. Wordt het niet gelezen in de bibliotheek, dan zal het ook geen succes zijn in ’t kastje. Zo zijn kookboeken bijvoorbeeld niet meer in trek.
Het kastje moet echt onderhouden worden en Liesbet neemt die dagelijkse taak ter harte. Soms wordt het er vochtig en dan helpt een zakje rijst een beetje. Kennissen en vrienden doen regelmatig schenkingen; mensen die van Merelbeke of Scheldewindeke komen om hun boeken een tweede leven te geven. Die krijgen dan een stempel zodat de boeken niet verkocht zouden worden. In deze coronatijden wordt de kaft even afgewassen.
Facebookpagina
Een jaar geleden kreeg het kastje haar eigen social media profiel. Op de facebookpagina Boekenruilkastje Landskouter post Liesbet regelmatig nieuws over de laatste boeken die er te vinden zijn. Daar speelt ze in op seizoenen, vakanties, feestdagen of gewoon de nieuwste trends, op basis van wat ze ter beschikking heeft.
Zelf is Liesbet lid van een facebookgroep van boekenkastbeheerders, waar ideeën worden uitgewisseld. Zo werden met Valentijn boeken ingepakt maar dat bleek geen succes te zijn. Misschien zien de mensen liever wat ze ruilen. Liesbet zou ook graag ’s een schoolklas zien langskomen, op weg naar het bos bijvoorbeeld.
Ondanks het dagelijks werk geeft het boekenruilkasje veel voldoening aan haar meter. Elke dag zijn er bezoekers. Soms worden er persoonlijke bladwijzers achtergelaten in de boeken: zelfgemaakt, een foto of tickets van een voorstelling of film.
Wandel even naar onze bibliotheek aan de rand van het bos. Open 24/7. Neem een boek mee dat je al gelezen hebt en laat je verrassen door het aanbod van de dag. En bedankt, bibliothecaris, om het kastje te onderhouden en te voorzien van nieuwe boeken!