Open Vld plus pleit voor voldoende grote regio’s met slagkracht

Open Vld plus Oosterzele neemt kennis van de communicatie dat de CD&V/N-VA-fractie namens het gemeentebestuur aan de provinciegouverneur en aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft laten weten om in het dossier rond regiovorming te kiezen voor de Vlaamse Ardennen. De grootste oppositiepartij verkiest de grotere regio Zuid-Oost-Vlaanderen en wil vooral een debat voeren omtrent de keuze.

De keuze tot welke regio Oosterzele wil behoren is geen vrijblijvende oefening, het gaat om een heel belangrijke hertekening van de bestuurlijke kaart van Vlaanderen en van de manier waarop in de toekomst zal worden gewerkt. Bij een regioafbakening, die natuurlijk een zekere exclusiviteit betekent voor elke gemeente – kan men immers geen lid zijn van twee regio’s. Oosterzele maakt nu deel uit van verschillende samenwerkingsverbanden en wordt daarmee voor een keuze geplaatst. We moeten oordelen waar onze toekomst ligt en in welk verband wij zullen samenwerken. De Vlaamse Regering, met minister Bart Somers (Open Vld) wil dit van onderuit opbouwen. Geen schijnparticipatie. Maar de CD&V/N-VA fractie in Oosterzele, die exact 50% van de inwoners vertegenwoordigt (en dus ook 50% niet) neemt éénzijdig een beslissing, zonder dit ook maar te overleggen binnen de gemeenteraad. Iets wat nochtans verschillende gemeenten doen (vb de naburige gemeenten Gavere, Destelbergen, Laarne, …).

de regio Zuid-Oost-Vlaanderen: Open VLD plus pleit voor een voldoende grote regio om de nodige slagkracht te waarborgen

Geen vijfde regio in Oost-Vlaanderen; debat nodig

Open Vld plus-fractieleider Filip Michiels: “CD&V/N-VA wil nu overgaan naar kleinere regio’s. In het huidige voorstel wordt Oost-Vlaanderen al opgedeeld in 4 regio’s. Nog verkleinen zorgt voor meer verrommeling. We moeten net gaan naar regio’s die voldoende groot zijn om slagkracht te hebben. Tijdens de COVID-crisis hebben we net gezien dat een goede provinciale samenwerking net vele voordelen kan bieden. Niet té kleinschalig gaan is dus een belangrijk aandachtspunt.”

De keuze én de stellingname van de CD&V/N-VA fractie vraagt bovendien debat.

  1. Oosterzele is voor samenwerking op belangrijke gebieden nu voor verschillende zaken gericht op Gent:
    1. De gemeente Oosterzele ligt binnen de politiezone Rhode & Schelde. Daarin participeren naast Oosterzele ook Melle, Merelbeke en Destelbergen. 3 van de 4 gemeenten zullen tot de regio Gent behoren, enkel Oosterzele (met de keuze van CD&V/N-VA) dus niet.
    2. Inzake brandweer werkt Oosterzele samen binnen zone Centrum (Regio Gent). Recent besliste CD&V/N-VA om een afzonderlijke gemeenteraadscommissie op te richten om de werking hiervan te evalueren, wellicht met de intentie om over te stappen richting zone Vlaamse Ardennen. Vreemd dat voor de keuze hiervoor in oktober jl. een speciale gemeenteraadscommissie werd opgericht (die nog niet samenkwam), maar dat er voor de keuze voor regiovorming zelfs geen gedachtewisseling werd gehouden binnen de gemeenteraad.
    3. Daarnaast is ook vb. de samenwerking binnen Crematorium Westlede, binnen Veneco, binnen Erfgoedcel Viersprong… grotendeels gericht op gemeenten die momenteel onder de regio Gent zouden vallen.
    4. Ook werk-gerelateerd trekken veel inwoners richting Gent…
  2. Affiniteit met Aalst en Ninove?
    • Oosterzele maakt momenteel deel uit van verschillende samenwerkingsverbanden, binnen verschillende regio’s. Verschillende van deze verbanden waar men al jarenlang goed binnen samenwerkt. CD&V/N-VA geeft aan dat “de prioriteiten in bijvoorbeeld Aalst, Ninove of Denderleeuw anders zijn dan de prioriteiten in Oosterzele”. Toch maakte CD&V/N-VA de keuze om actief én versterkt in te zetten op samenwerking inzake streekontwikkeling binnen Solva, die net de regio Zuid-Oost-Vlaanderen vormt. Mét 21 gemeenten, waaronder Aalst, Ninove en Denderleeuw. Ook rond afvalbeleid werkt werkt Oosterzele binnen Ilva al jaar en dag samen met de gemeenten Aalst, Ninove en Denderleeuw.
    • Meer nog. Enkele jaren geleden besliste CD&V/N-VA plots te gaan samenwerken met de sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) Denderstreek. Tot het werkingsgebied van deze SHM behoren onder meer net Aalst, Denderleeuw, Ninove,… iets wat de CD&V-voorzitter beroeps-gerelateerd toch zou moeten weten.

Ook binnen een bredere regio kan de kaart getrokken worden van een landelijk beleid, zonder aandacht te verliezen voor de economische uitdagingen voor onze inwoners én ondernemers.

Dit maakt dus duidelijk dat debat noodzakelijk is/was. Ook met de fracties die de overige 50% van de inwoners van Oosterzele vertegenwoordigen. En zeker in een dergelijk dossier met beslissingen die invloed hebben in de volgende legislaturen. CD&V/N-VA heeft de mond vol van participatie, maar gaat daar in de praktijk niet mee aan de slag, blijkt nu nogmaals.

Share Button

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.