Nieuwjaarswensen en -receptie op zondag 20 januari

Het Seizoenscafé organiseert volgende week zondag een dubbel evenement. Om 10u kan u in de Sint-Agathakerk luisteren naar nieuwjaarswensen en muziek van inwoners van ons dorp. Daarna trekken we naar ’t IJzeren Hekken voor een gratis nieuwjaarsreceptie voor alle Landskouternaars.

https://www.instagram.com/p/BsiWN28HgI1/

De receptie gaat door van 11u tot 12u30. Iedere Landskouternaar kreeg een uitnodiging in de bus. Met de vraag om in te schrijven zodat de organisatoren kunnen inschatten hoeveel personen ze mogen verwachten op de receptie. Die informatie kan u onder omslag posten rechtover het IJzeren Hekken, Rooberg nummer 33 A. U kan ook digitaal inschrijven door naam, adres en aantal deelnemers te e-mailen naar seizoenscafe@landskouter.be.

Tot dan!

Share Button

Afscheid Padre Renaat

Op zondag 23 december droeg Padre Renaat zijn laatste zondagsmis op in de Sint-Agathakerk van Landskouter. Hij verhuist wellicht naar Sint-Amandsberg bij Gent, waar hij zich ten dienste zal stellen van de bisschop.

Padre Renaat De Paepe was een tijdlang pastoor-moderator in de nieuwe parochie Merelbeke-Oosterzele, die was ontstaan binnen het dekenaat Wetteren na de fusie van de dekenaten in Oost-Vlaanderen. Maar het bisdom duidde uiteindelijk de Merelbeekse pastoor Adrien Dhooghe aan als hoofdpastoor van het nieuwe gebied. Die was initieel aangesteld als moderator maar haakte vroegtijdig af.

De nieuwe parochie had een luxeprobleem met 3 actieve pastoors: Dhooghe in Merelbeke, De Paepe in het ‘Klein Land van Rode’ (waaronder Landskouter en Bottelare) en De Cock in Oosterzele, Scheldewindeke en Balegem. Midden 2018 werd Armand De Cock priester in Oudenaarde.

Aanschuiven voor de laatste communie van Padre Renaat in de Sint-Agathakerk

Eén parochie, twee visies

Het werd snel duidelijk dat Adrien Dhooghe en Renaat De Paepe verschillende visies hadden. Zo was er de keuze van de kerken waar nog wekelijkse erediensten gehouden zouden worden: Padre verkoos de Sint-Agathakerk of zelfs Sint-Christoffel in Scheldewindeke, maar het werd Sint-Gangulfus in Oosterzele. Padre Renaat predikt voor open kerken zonder discriminatie en mogen we gerust progressief noemen, terwijl pastoor Dhooghe eerder tot de conservatieve vleugel binnen de kerk behoort.

Padre Renaat trok dan ook zijn conclusies en zal medio 2019 verhuizen; wellicht terug naar zijn geboortedorp Sint-Amandsberg (Gent). Hij stelt zich ter beschikking van de bisschop om erediensten te verzorgen waar dit nodig is. We verwachten dat de gemeente de pastoriewoning kort daarop zal verkopen. Daarmee neemt Landskouter afscheid van mogelijk haar laatste inwonende pastoor.

Tijdens zijn laatste zondagsmis klonk Padre Renaat alvast minder dramatisch. Hij stelde dat er in de Sint-Agathakerk al honderden jaren gebeden en gevierd wordt, dat hij dit niet noodzakelijk snel ziet eindigen. Wel vroeg hij de parochianen assertief te zijn bij de keuze van de gebedsplaatsen. Hij riep ze ook op om de nieuwe pastoor Dhooghe met open armen te ontvangen. Dat gebeurde ook op 30 december bij de aanstelling van Adrien Dhooghe in de kerk van Bottelare door deken Yves Stassijns van Wetteren.

Ongeruste parochianen

De afscheidsmis van Padre werd afgesloten met een dankwoord van Rudy Bockstaele, voorzitter van de Kerkfabriek. “Hoe zal Landskouter nu verder moeten functioneren? Op die vraag hebben we nog steeds geen antwoord”, verwoordde hij de ongerustheid onder de parochianen. Na de mis werd een hapje en een drankje aangeboden in de school op de Rooberg. Op zondag 6 januari volgde dan de laatste mis in Bottelare en het officieel afscheid van zijn parochianen uit gans het ‘Klein Land van Rode’.

Terwijl Padre zich in het Gentse ten dienste zal stellen van het bisdom, komt een andere pastoor-op-rust terug in Oosterzele wonen. Julien Schreyen was meer dan 30 jaar pastoor in Temse en is terug in z’n geboortedorp Oosterzele komen wonen. Hij neemt geen verantwoordelijkheid op, maar biedt wel aan te helpen met de liturgie in de parochie.

Share Button

Na de uitspraak Raad Verkiezingsbetwisting…

Na de gemeenteraadsverkiezingen diende Open VLD plus een reeks klachten in bij de Raad voor Verkiezingsbetwisting. Die heeft zich uitgesproken en 3 van de 7 klachten ontvankelijk verklaard. CD&V kreeg een administratieve boete, een waarschuwing en ons Landskouters gemeenteraadslid Elsy De Wilde wordt één maand geschorst. Open VLD plus wil dat meerderheid zich aan de regels houdt en kent haar weg in deze procedures goed. CD&V laakt de mediageile reactie van de liberalen en zegt te goeder trouw gehandeld te hebben. Dit belooft weinig goeds voor de samenwerking meerderheid-oppositie bij de start van de nieuwe legislatuur.

Bij de receptie van het gemeentepersoneel in feestaal Agathea op 4 januari voelden we een gespannen sfeer onder de politici. Iedereen wachtte op de uitspraak van de Raad voor Verkiezingsbetwisting. Tot die uitspraak viel kon de nieuwe gemeenteraad niet geïnstalleerd worden en het schepencollege niet aangekondigd worden.

Open VLD plus: klacht ontvankelijk en deels gegrond

De beslissing zou in de week van 7 januari bekend worden. Vóór de officiële betekening wist Open VLD de beslissing reeds in te kijken ter griffie. Het organiseerde een persmoment op maandagavond waar het aankondigde dat “de Raad oordeelt dat de klacht ontvankelijk is en deels gegrond is”.

“Het is duidelijk dat de klacht die Open Vld plus heeft ingediend dus stoelt op onwettelijke feiten begaan door de CD&V-kandidaten. Open Vld plus hoopt – zoals in het verleden meermaals bepleit – dat de mandatarissen zich voortaan wel aan de wettelijke en decretale bepalingen houden. De regelgeving – ook voor verkiezingen – is er voor iedereen”, aldus het communiqué van de liberalen. Fractieleider Filip Michiels: “We kaarten al enkele jaren aan bij de meerderheidspartijen dat regels, wetten en decreten er niet voor niets zijn. Ook voor een kartel met een héél nipte absolute meerderheid.”

regionaal voorpaginanieuws in Het Nieuwsblad

Het was regionaal voorpaginanieuws en kwam ook op AVS:

https://vimeo.com/310298333

CD&V kwam niet onmiddellijk met een reactie omdat het vonnis nog niet officieel betekend was en de partij wou dat eerst analyseren. Op donderdagavond 10 januari volgde een persmededeling van CD&V voorzitter Peter Willems.

CD&V: meeste klachten afgewezen; gehandeld te goeder trouw

CD&V stelt dat de meeste klachten van Open VLD plus werden afgewezen en de “lichtst mogelijke sancties” werden uitgesproken. De partij stoort zich aan de ludieke manier waarop Open VLD plus dit in de pers heeft gebracht “daar zij slechts op een klein deel “gelijk” gekregen hebben”.

Dat gaat dan om de maand schorsing van Elsy De Wilde voor een éénmalige passage van wagen met verkiezingsaffiche aan één stembureau. Ook de andere aanvaarde klacht plaatst voorzitter Willems in perspectief. De aangifte van de verkiezingsuitgaven van verkozenen De Groote en Keymeulen werden niet teruggevonden op de griffie.

“Toch wijst CD&V erop dat de griffie op 13 november een ontvangstbewijs van aangifte voor 23 kandidaten heeft afgeleverd aan onze lijsttrekker. De twee kandidaten hebben op vraag van de Raad onmiddellijk een duplicaat ingediend bij de griffie. Nergens blijkt – in tegenstelling tot wat Open VLD plus beweert – dat die twee kandidaten hun budget hebben overschreden”, aldus de mededeling.

CD&V zegt dus te goeder trouw te hebben gehandeld. Het wil ook dat de persoonlijke aanvallen op Van Durme en Meuleman stoppen. De Raad heeft uiteindelijk de verkiezingen en zetelverdeling geldig verklaard. Tenslotte laakt de partij de strategie van de liberalen om tot de laatste dag te wachten om een klacht in te dienen, waardoor zij geen tegenklacht konden indienen.

Share Button