De omschakeling naar de gewogen restfractie wordt geëvalueerd op basis van voorlopige cijfers. Schepen Jan Martens (N-VA) verheugt zich over de daling van het aangeboden hoeveelheid restafval in januari. Oppositieleider Filip Michiels (Open VLD Plus) ziet een gemiddelde stijging van de prijs, zonder daling van de algemene gemeentebelasting.
(hieronder volgt een communiqué van het gemeentebestuur – de reactie van Open VLD Plus vindt u onder de laatste hoofding)
Oosterzele werkt actief aan milieu en duurzaamheid. Een onderdeel is het terugdringen van de
ecologische voetafdruk. Op het vlak van afval probeert Oosterzele zijn restafvalberg te verkleinen. Oosterzele haalde op dat gebied – ondanks eerder genomen maatregelen – nog steeds de slechtste cijfers van alle ILvA-gemeenten. Er was dus ruimte voor verbetering. Om aan die verbetering te werken, voerde Oosterzele i.s.m. ILvA het weegsysteem voor de huishoudelijke restfractie in. Zo betalen inwoners die goed sorteren minder dan inwoners die niet of weinig sorteren. Gemeente Oosterzele voerde ook een financiële tegemoetkoming in voor inwoners met een medisch probleem en voor gezinnen met jonge kinderen.
In 2017 liep een proefperiode van een tweetal maanden. ILvA gaf daarover geen cijfers vrij. Deze resultaten zijn niet relevant omdat bleek dat vrij veel inwoners van die resterende periode gebruik maakten om extra vuil aan te bieden, nog vlak voor het weegsysteem van start zou gaan.
Enkele cijfers
Er zijn nu 5 616 adressen actief in Oosterzele en 96% van die restfractiecontainers is gechipt. Van de inwoners van 246 adressen kwam nog geen reactie; 4% van de inwoners heeft nog niet betaald waardoor de containers op die adressen niet geledigd worden.
Het klantennummer van ILvA ontving 236 oproepen; het ging daarbij vooral over vragen rond het wisselen van grote naar kleine restfractiecontainer e.o. en over het chippen van de container. 1 041 gezinnen registreerden zich op de website van ILvA. Zij kunnen daar op ieder moment de stand van hun rekening en de kilo’s die ze aanboden in de gaten houden.
Schepen Jan Martens: “De eerste resultaten van de ingezamelde kilo’s zijn spectaculair. Maar we zijn voorzichtig om te concluderen, het is ten slotte een proefproject. We weten niet of de tendens zal aanhouden. We hopen het wel.”
Eerste evaluatie
In januari werd 18% minder huishoudelijk afval opgehaald vergeleken met het Oosterzeelse gemiddelde van de laatste tien jaren in januari. Ten opzicht van de maand januari 2017 bedraagt de daling zelfs 38%. Januari is samen met september traditioneel een maand waarin veel huishoudelijk restafval aangeboden wordt.
De eerste voorzichtige raming bedraagt 106 kg restfractie/inwoner/jaar. In het verleden was
dat meer dan 140 kilogram.
Frequentie en gewicht
31% van de inwoners bood op het meest recente meetpunt de container niet aan tot dan, 60% deed dat een of twee keer en slechts 9% maakte gebruik van alle inzamelmomenten. Er werd vastgesteld dat het gemiddeld gewicht van een 140l-container 12,5 kg bedroeg. Een gemiddelde inwoner (mediaan) biedt 11,5 kg aan – slechts 5% is zwaarder dan 24 kg maar dat betekent 12,1% aandeel in het totale gewicht. Er werd zelfs een container van 57 kg gewogen.
Bij de 240l-containers stellen we vast dat het gemiddeld gewicht 23,05kg bedraagt en de gemiddelde inwoner (mediaan) 21 kg aanbiedt – slechts 5% is zwaarder dan 44 kg maar dat betekent 11,7% aandeel in het totale gewicht. De zwaarste gewogen container woog 97,5 kg.
Kostprijs?
In vergelijking met januari 2016 bracht Diftar 1,150 euro meer op in januari 2018. Het gaat dan over 32 000 euro in totaal tegenover 33 150 euro. Dit betekent ongeveer 3,6 %. De containers worden nu minder vaak ter lediging aangeboden dan voor het proefproject. 52% van de inwoners betaalt nu minder per aanbieding. 35% van de inwoners betalen minder dan 1 euro extra voor hun afvalfactuur. 13 procent biedt veel restafval aan en betaalt daar ook veel meer voor dan vroeger.
Schepen Jan Martens: “Afgaand op de eerste metingen, lijkt het erop dat we de gestelde doelstelling kunnen halen; het gevolg van een moedig, doorgedreven, goed ontwikkeld beleid. We zien een spontane gedragsverandering: die komt er door de gevoerde communicatie en mensen worden zich bewuster van hun ‘afvalpatroon’. Er was nog geen financiële impuls want minder dan 1% kreeg al een tweede betalingsuitnodiging.
Indien de 5% inwoners die nu nog meer dan 24 kg/44 kg (140 of 240-litercontainer) aanbieden, daalt met 50% door de financiële impuls, halen we een vermindering van 23% t.o.v. de situatie voor het proefproject. Op dat ogenblik zal er dan geen Diftar meer-opbrengst zijn en kan dit ook niet als een belastingverhoging beschouwd worden.”
Open VLD Plus: elke inwoner betaalt gemiddeld meer
Oppositiepartij Open VLD Plus trekt andere conclusies. De meerderheidspartijen berekenden de nieuwe kg prijs op basis van gemiddeld 9 kg afval in de 140 L container en 20 kg afval in de 240 L container. Uit berekeningen van op basis van de jaarverslagen van ILVA voorspelde fractieleider Filip Michiels dat deze gemiddelden te laag werden ingeschat. Uit de cijfers die op de gemeenteraad werden gepresenteerd (op basis van 1 maand ophalingen waarbij 1/3 van de Oosterzelenaar geen container aanbod in de loop van januari) blijkt deze voorspelling te kloppen. Die gemiddelden blijken respectievelijk 12,5 kg en 23 kg te bedragen. Michiels verwijst ook naar 2013 toen de huidige meerderheid de restafvalprijzen verdubbelde.
Filip Michiels: “Uit deze eerste (niet volledige) cijfers blijkt dat de Oosterzelenaar opnieuw de dupe wordt. Onze voorspelling dat elke inwoner gemiddeld meer moet betalen klopt alvast op basis van de cijfers van de maand januari, waarin bovendien 1/3 van de inwoners nog geen afval buitenplaatste. De restafvalcijfers laten dalen is ook een doel dat ook onze fractie nastreeft. Een platte belastingverhoging kan echter niet. Wil men de vervuiler (meer) laten betalen, dan moet men ook de Algemene Gemeentebelasting laten dalen. Anders passeert het bestuur twee maal aan de kassa. De meerderheid is nog steeds niet ingegaan op voorstellen van onze fractie hierover.”
Voor gedetailleerde berekeningen van Open VLD Plus kan u terecht op http://filipmichiels.be/nieuw-ophaalsysteem-restafval-oosterzelenaar-betaalt-gemiddeld-meer/