Tapis d’amis: duurzame gezinsdag in Moortsele op 10/9

Op zondag 10 september rollen Ethisch Vegetarisch Alternatief, de Gezinsbond Balegem, Natuurpunt, Oxfam, Trage Wegen en Velt samen letterlijk en figuurlijk de duurzame loper uit met Tapis d’Amis. De zes Oosterzeelse verenigingen organiseren van 10.30u tot 14.30u in en rond het Erfgoedhuis van Moortsele tal van duurzame workshops voor het hele gezin.

Jong en oud krijgen een gevarieerd, avontuurlijk en smakelijk parcours voorgeschoteld waarbij ze zelf hun duurzame koers kunnen bepalen. Samen met EVA worden bijvoorbeeld allerlei plantaardige dessertjes uit de koksmuts getoverd, bij Oxfam leer je eigengereide cocktailprikkers maken voor een (h)eerlijke cocktail, aan de stand van Natuurpunt worden naarstig braakballen geplozen, via veel omwegen en sluippaden gaat Trage Wegen op zoek naar duurzame mobiliteit, bij Velt worden plantjes enthousiast verspeend en de Gezinsbond Balegem zorgt voor vertier via wonderlijke, oude volksspelen. Voor elk wat duurzaam wils dus! Voedselkilometers, de negatieve impact van veeteelt op de klimaatverandering, ecologische land- en tuinbouw, de bijenproblematiek, natuurbescherming, fair trade en het herstel van een veilig, fijnmazig (voet)wegennetwerk worden vlot mee op sleeptouw genomen en speels verankerd.

Tapis d’Amis – verschillende verenigingen bundelen zich onder de noemer “duurzaamheid”

Na de diverse workshops kan een persoonlijke picknick genuttigd worden op het vriendentapijt en krijgt iedereen de kans om een plantaardig dessertje te proeven. Oxfam zorgt uiteraard voor de cocktails en andere drank.

Uniek project

Nooit eerder werkten zoveel partners samen om een duurzame koers te varen. Het gaat bijgevolg om een uniek project waarbij de zes verenigingen via gezellige en smakelijke activiteiten de Oosterzeelse gezinnen aan boord willen halen en duidelijk willen maken dat  je op een leuke en lekkere manier duurzaamheid kan integreren in het dagdagelijkse leven. Deelname is gratis, maar bij voorkeur wel inschrijven voor 4 september op tapisdamis@gmail.com.

Share Button

Voorlopig mobiliteitsplan, start openbaar onderzoek

In de gemeenteraad van 30 augustus werd het geactualiseerde mobiliteitsplan aan de raadsleden voorgesteld. Het plan is het resultaat van een werkproces van een aantal jaren. De gemeentelijke begeleidingscommissie en de Verkeerscommissie kozen ervoor het plan te verbreden en te verdiepen, met daarbij het duurzame mobiliteitsscenario als uitgangspunt.

Het plan geeft de intenties van het bestuur weer en schetst de krijtlijnen waarop Oosterzele de komende jaren zijn duurzaam mobiliteitsbeleid verder wil uitbouwen, zonder ad-hoc oplossingen. Zo is het mogelijk van Oosterzele een verkeersveilige en vooral verkeersvriendelijke gemeente te maken.

Het afstemmen van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan op het mobiliteitsplan

Alle geplande gemeentelijke ruimtelijke projecten zijn afgetoetst aan de mogelijke mobiliteitsgevolgen. Daarbij kwamen bv. de impact van de uitbreiding van de ambachtszone of de gevolgen van de inplanting van Groot Bewijk voor de gemeentelijke mobiliteit aan bod. Inzetten op traag verkeer en openbaar vervoer staat steeds voorop.

Het categoriseren van de wegen

De huidige categorisering is onder de loep genomen en aangepast waar nodig. Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd waardoor alle gewestwegen in Oosterzele de hoofddrager zijn/worden voor de grotere verkeersstromen.
De lokale wegen type 3 zijn onderverdeeld in subcategorieën zodat er een duidelijke functie wordt toegekend per type weg. Intergemeentelijk is bekeken de categorisering af te stemmen en op een paar uitzonderingen na is dit gebeurd.

Met het toekennen van de juiste categorisering aan de wegen wordt het duidelijk welke functie een bepaalde weg heeft. Zo worden wegen van hogere categorie gebruikt om de grote verkeerstromen te dragen, op wegen van lage categorie wordt verkeer gemeden. Dat vertaalt zich in de verschillende plannen zoals zonale snelheidsbeperking, zonale tonnagebeperking, masterplan openbare verlichting, …

Parkeren

De parkeerfaciliteiten in Oosterzele zijn onderzocht en zo werden de aandachtspunten gedetecteerd. De carpoolparking in Gijzenzele, parkeren aan enkele NMBS-stopplaatsen en het parkeren aan het GC de Kluize verdienen de aandacht van het bestuur. Er is hier ook bijzondere aandacht besteed aan fietsparkeren: fietsers vragen de nodige ruimte en comfort in de fietsstalplaatsen. De Gemeente wil daar de komende jaren op inzetten; zowel aan de gemeentelijke publiekstrekkers als aan een openbaarvervoerhalte.

Netwerken, te voet en per fiets

Oosterzele werkt al enige tijd aan het trage wegenplan. Dat is in uitvoering en waar mogelijk zijn al wegen opengesteld; de contacten om bijkomende wegen open te stellen, worden verder onderhouden. De trage wegen zijn ook opgelijst in het onderhouds- en maaiplan.

In samenwerking met de provinciale en Vlaamse overheid is het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk aangepast. De fietssnelweg F417 (het fietspad langs de spoorlijn) blijft de hoofddrager. Om alle deelgemeenten met elkaar te verbinden voor fietsers wordt gewerkt aan radiale ontsluitingen vanaf dat fietspad. Ook het lokaal fietsnetwerk is aangepast met oog voor de praktische verbindingen.

N42

De rode draad in het beleidsplan is de geplande ontwikkeling van de N42. Bij de besprekingen rond de ontdubbeling van deze gewestweg gaat Oosterzele voluit voor de inwoners en zal het bestuur het nodige doen om maatregelen voor trage weggebruikers te voorzien.

de N42 – bron van verkeersproblemen in Oosterzele

Schepen voor Mobiliteit Christ Meuleman: “Ik vestig ook graag nog de aandacht op de implementatie van het zonaal snelheidsplan. Door het beperken van de snelheid tot 50 km/u op de oude verkavelingswegen geven we die wegen terug aan de beoogde gebruikers nl. landbouwverkeer en traag verkeer.”

Open VLD heeft zich onthouden

De grootste oppositiepartij is tevreden dat er een ontwerp op tafel ligt; er is vele jaren aan gewerkt. Zo is de uitbreiding van de parking rond De Kluize opgenomen als een van de 4 knelpunten van parkeren, iets wat 7 jaar geleden nog onbespreekbaar was. De liberalen waarderen ook de inspraak die zal georganiseerd worden via adviesraden en infomomenten.

Toch onthielden ze zich bij de stemming omdat ze nog met een aantal vraagtekens zitten, zoals de agressieve timing van de uitbreiding van de ambachtelijke zone (binnen 2 jaar), het ontbreken van plannen voor een fietspad op de Oude Geraardsbergsesteenweg, de concrete plannen voor een degelijk openbaar vervoersnetwerk als alternatief voor de auto en de wooninbreidingsplannen Meerstraat, Voordries en Dorp.

Ook Groen heeft enkele bezwaren

Groen Oosterzele ziet voorzichtige stapjes richting 21ste eeuw, maar uitte nog enkele bezwaren: “Het is goed dat we laadpalen voorzien voor elektrische fietsen en wagens, maar als we ons in de toekomst met z’n allen vlot willen blijven verplaatsen, moeten we anders leren kijken naar mobiliteit”, laat gemeenteraadslid Barbara Redant weten.

De ontdubbeling van de N42 blijft de groene partij op de maag liggen; men is overtuigd dat dit meer verkeer met zich zal meebrengen. De plannen voor fietspaden lange afstand zijn lovenswaardig, maar op de N42 bijvoorbeeld moeten er meer oversteekplaatsen voorzien worden. Ook het vrachtverkeer door de dorpskernen moet beter aangepakt worden. Groen wacht het openbaar onderzoek af en hoopt dat velen de moeite nemen om het mobiliteitsplan aandachtig door te nemen en opmerkingen te formuleren. Het belangt uiteindelijk iedereen aan.

Openbaar onderzoek vanaf maandag 11 september

Het geactualiseerde mobiliteitsplan kent nu een openbaar onderzoek van maandag 11 september tot en met woensdag 11 oktober 2017. Het ontwerp van het geactualiseerde plan is te raadplegen via oosterzele.be. U kan het 137 bladzijde tellende document hieronder lezen:

http://www.oosterzele.be/Portals/0/Documenten/Infrastructuur/Mobiliteit/Beleidsplan%20-%20concept.pdf

Het kan ook geraadpleegd worden bij het departement Grondgebiedszaken, dienst mobiliteit in het gemeentehuis (Dorp 1, Oosterzele).

Elke inwoner kan haar of zijn bemerkingen over het geactualiseerde mobiliteitsplan bezorgen aan het gemeentebestuur via henky.martens@oosterzele.be of per aangetekend schrijven ter attentie van het college van burgemeester en schepenen (Dorp 1, Oosterzele).

Share Button

Imkercursus van start in Oosterzele

Gemeente Oosterzele doet er alles aan om een bij-vriendelijke gemeente te worden en wil ook zijn inwoners zo veel mogelijk motiveren om daaraan mee te werken. Eén van de acties met dat doel is het organiseren van een imkercursus voor starters.

Schepen voor Milieu Jan Martens: “Waar we einde mei nog stelden dat de Oosterzelenaren die interesse hadden zich best snel inschreven omdat er veel gegadigden waren, wordt dit nu bewaarheid. Tientallen kandidaten boden zich aan en we gaan met 35 leerlingen van start; dit is het maximum voor een lessenreeks.

Cursisten voor de eerste opleiding imker georganiseerd door de gemeente Oosterzele

Van de 35 ‘leerling-imkers’ zijn er 16 Oosterzelenaren, wat veel mag genoemd worden. Als deze mensen dan ook actief gaan imkeren, ziet het er al weer wat beter uit voor de bijen in Oosterzele.

Imkeren zit in de lift en dat is maar goed ook. Maar er zijn nog andere problemen die er voor zorgen dat de bij het moeilijk heeft. Zo moeten we zorgen voor voldoende voedsel (bijenplanten en drachtplanten) en geen herbiciden (verdelgende spuitmiddelen) gebruiken. Daarnaast hebben onze bestuivertjes ook nog last van dodelijke en moeilijk te bestrijden mijten (Varroamijt) en roofinsecten (zoals de Aziatisch hoornaar). Alle hulp om onze bijenvolkeren te versterken en te vermenivuldigen is dus best welkom.”

De imkercursus bestaat uit acht opleidingsonderdelen die bestaan uit een kennismaking met de bijen bij de imker, wetgeving, verenigingsleven, van ei tot bij, taken werkster, dar en koningin, honing verzamelen en nectar-oogsten, nevenproducten: was, pollen, propolis, koningenbrij, bijengif, werkzaamheden aan een bijenvolk doorheen het jaar, imkersmateriaal, zwermgebeuren en de bijenweide. Het inschrijvingsgeld bedroeg 50 euro, daarbij is een startersboek inbegrepen.

Op 23 maart 2015 keurde de gemeenteraad unaniem het charter bij-vriendelijke gemeente goed. Onder het goedkeurend oog van diverse lokale imkers en geïnteresseerden werd de dag nadien het charter ondertekend. Dat was ineens het startschot tot de uitwerking van een bij-vriendelijk beleid in Oosterzele.

Tot eind deze maand kunnen Oosterzelenaren zich nog inschrijven voor een wedstrijd door het plaatsen van een bloemenborder of bijenhotel(s). Meer info op oosterzele.be/Wonen/Milieunatuurenduurzaamheid/Dieren/DeBij.aspx.

Recent nog verscheen er in de pers een artikel over het belang van bijen en bestuivers in het algemeen voor de landbouwproductie in ons land:
standaard.be/cnt/dmf20170820_03026143

Share Button

Kermis bij de buren

De kermis van Landskouter en het Zomerfeest Landskouter zijn voorbij. Maar de zomervakantie nog niet. Bij onze buren staan nog verscheidene kermissen op het programma. U hoeft dus niet ver te gaan om vertier te vinden.

Balegem kermis 18-21 augustus

De meest zuidelijke deelgemeente van Oosterzele is eerst aan de beurt. We kennen het vooral van Bruisend Balegem, maar dit gaat slechts om de twee jaar door en de volgende editie is gepland op 15 augustus 2018. Voor de jaren waar het niet bruist, is er Kermis Balegem, van vrijdag 18 augustus tot en met maandag 21 augustus. Er zijn wielerwedstrijden op zaterdag en maandag en een rommelmarkt op zondag.

Programma van Kermis Balegem 2017

Gijzel Kirmesse: 25 -29 augustus

Na Balegem volgen onze oosterburen uit Gijzenzele. Zij feesten van vrijdag 25 tot dinsdag 29 augustus. Op het programma vinden we onder andere wielerwedstrijd op zaterdag en rommelmarkt op zondag. Zondagavond treedt Paul Severs op. Verdere details vindt u op gijzelkirmesse.be met een handig virtueel programmaboekje waarin u kan bladeren.

Medewerkers Gijzel Kirmesse 2017 en het programma (foto Danny De Lobelle)

Moortsele kermis: 1-4 september

Onze westerburen vieren traditioneel begin september. Van vrijdag 1 tot maandag 4 september met wielerwedstrijd, optredens en T-dansant/bal populaire, Griekenland-België en garageverkoop op zondag.

Programma Moortsele kermis 2017

Share Button

Zonale snelheidsbeperking 50 in Oosterzele

In Oosterzele is een eerste zone 50 ingevoerd, het gebied tussen de N42 en de gemeentegrens met Wetteren, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem wordt één grote snelheidszone. Dit gebeurt na een positief advies van de verkeerscommissie en na goedkeuring door de gemeenteraad.

Het invoeren van een zonale snelheid heeft het grote voordeel dat het duidelijkheid verschaft aan de weggebruiker. Op uitzondering van de schoolomgevingen wordt de snelheid overal beperkt tot 50 km/u. De rijsnelheid op de N42 blijft behouden op 90 km/u en 70 km/ u bij het naderen van de kruispunten zegt Filip Vermeiren, voorzitter van de verkeerscommissie.

Christ Meuleman (schepen mobiliteit en verkeer) en Filip Vermeiren (voorzitter verkeerscommissie)

Van 50 naar 34 snelheidsborden

Bij het invoeren van deze zone worden in totaal 34 nieuwe zonale snelheidsborden gefaseerd geplaatst. Alle andere borden die de rijsnelheid aanduiden worden verwijderd, in totaal zo’n 50-tal borden. Dit levert in de toekomst een winst op in de onderhoudskosten. Van de gelegenheid maken we ook gebruik om andere verkeerssignalisatie te controleren en aanpassingen te doen waar nodig aldus schepen Christ Meuleman.

Na het invoeren van deze zone volgt de implementatie over het resterende gedeelte van onze gemeente. De maximumsnelheid wordt op enkele uitzonderingen na overal beperkt tot 30 km/u of 50 km/u. Ben je benieuwd wat de maximumsnelheid in je straat wordt? Het zonale snelheidsplan is te raadplegen op http://www.oosterzele.be/Wonen/Mobiliteitenverkeer/Verkeersreglementering.aspx

Share Button