De gemeente Oosterzele onderhandelt met Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen, over het lange afstandsfietspad tussen Gent en Zottegem. In ruil voor het ter beschikking stellen van gronden langsheen de spoorweg, vraagt Infrabel om een aantal spoorwegovergangen te hierzien. In haar “streefbeeld overwegen L122” stelt het voor om tot 6 van de in totaal 17 overwegen op Oosterzeels grondgebied te sluiten omwille van veiligheid, stiptheid, congestieproblemen op de openbare weg, geluid, etc. Tegelijk stelt het twee nieuwe fietstunnels of -bruggen en een fietsoversteekplaats voor.
Oppositiepartij Groen en de vrijwilligersvereniging Trage Wegen Oosterzele stellen de beweegreden van Infrabel in vraag. Ze vrezen voor de impact op het trage wegen netwerk en beleggen een infovergadering op 12 april. Christ Meuleman, schepen van openbare werken en bezieler van het lange afstandsfietpad, onderhandelt liever discreet verder en verkiest het debat eerst in de verkeerscommissie en gemeenteraad te voeren. Hij ziet geen reden om nu te panikeren. We lichten beide standpunten verder toe. Open VLD Plus fractieleider Michiels was deze week niet bereikbaar voor een reactie.
Het plan met het lange afstandsfietspad en het streefbeeld van Infrabel m.b.t. de overwegen in Oosterzele
Sluiten overweg brengt trage mobiliteit in gevaar
De vrijwilligersvereniging Trage Wegen Oosterzele — opgericht in 2011 met de hulp van de vzw Trage Wegen en nauw aanleunend bij oppositiepartij Groen — is ongerust. Infrabel is reeds enkele jaren bezig met het afschaffen van overwegen in gans Vlaanderen. Bedoeling is de veiligheid en stiptheid te verbeteren. “Daar kan niemand iets tegen hebben, ook wij niet. Maar bij het volledig afschaffen van een overweg komt de trage mobiliteit, zijnde die van voetgangers en fietsers, ernstig in de verdrukking” aldus de vereniging.
Er wordt verwezen naar Duitsland waar overwegen gesloten worden voor gemotoriseerd verkeer maar toch beschikbaar blijven voor de trage weggebruikers. “Zoals de plannen nu voorliggen zullen een aantal kleine wegen tussen bvb. Moortsele en Oosterzele doorgeknipt worden. De voetganger en fietser worden er het slachtoffer van” stellen de vrijwilligers. Zo zouden de overwegen aan de Watermolenstraat en Beekstraat in Moortsele afgeschaft worden en daar lopen nu 4 fiets- en wandelroutes langs.
Ze willen dat de gemeente de inwoners informeert en naar de beste oplossingen zoekt. “We kunnen dus niet echt spreken van openheid en duidelijkheid in dit dossier, maar wel van snelheid: het gemeentebestuur verwacht reeds tegen de volgende gemeenteraad het advies van alle politieke fracties, om op basis hiervan dadelijk een akkoord te geven voor het ‘Streefbeeld’”.
De enige actie die ze zien is die van partij Groen die dinsdag 12 april om 19u30 een info-avond organiseert in het Erfgoedhuis in Moortsele over dit onderwerp en over de plannen van de heraanleg N42. Op 22 mei richten de vrijwilligers een “groene halten wandeling” in langs de spoorweg en overgangen. Vertrek aan Gontrode station om 13u30.
het fietspad langs de spoorweg aan station Balegem Zuid, waar het Walzegem kruist
Meuleman houdt einddoel voor ogen: veilig fietspad dat 5 deelgemeenten verbindt
We spraken met Christ Meuleman, Oosterzeels schepen van openbare werken. Hij werkt al heel lang aan het lange afstandsfietspad tussen Gent en Zottegem. Meuleman heeft al stukjes van het fietspad kunnen verwezenlijken, vooral in het zuiden van de gemeente. Hij is klaar om aan de volgende stukken te beginnen, tussen Scheldewindeke en Moortsele bijvoorbeeld. Zoals uit het plannetje blijkt, begint het fietspad nu echt wel vorm te krijgen.
Infrabel is een partner in deze. Er moet dus onderhandeld worden. Uit ervaring weet Meuleman dat dit beter discreet gebeurt. Het stoort hem dat de vrijwilligersvereniging bewoners in de buurt van overwegen aansprak en opzet tegen het idee. “Dit is een streefbeeld en moet nog besproken worden in de gemeenteraad. Daarna kan een infomarkt volgen voor de bewoners. Indien beslist wordt om een overweg te sluiten, volgt nog een openbaar onderzoek. Dit kan nog lang duren”, aldus Meuleman.
Het plan dat nu voorligt is al het resultaat van eerdere onderhandelingen, het is geven en nemen. “Wat ben je bereid op te geven om bvb. vanuit Balegem naar Zottegem te kunnen fietsen zonder één auto tegen te komen?”, vraagt Christ zich af.
“Vijf deelgemeenten verbinden op een veilige manier. Het gemeenschappelijk belang is groot”, meent de schepen. “Er zal altijd wel iemand tegen zijn.” Zoals de doortocht in het Aelmoeseneiebos; een mogelijkheid die enkele jaren geleden geblokkeerd werd ter bescherming van een zeldzame bloem. Het fietspad zal net vóór Landskouter waarschijnlijk afgeleid worden langs de Gravelos of Uilhoek en via de Neerstraat richting Melle gaan.