Gouverneur schorst 12 raadsbeslissingen na klacht verenigde oppositie

Gouverneur Jan Briers heeft 12 gemeenteraadsbeslissingen van de raadszitting van 30 januari van de gemeenteraad van Oosterzele geschorst, op basis een gezamenlijke klacht van oppositiepartijen Open VLD Plus en Groen. De meerderheid relativeert het voorval.

Filip Michiels, fractieleider Open Vld plus: “We hebben met de voltallige oppositie klacht ingediend bij de gouverneur omdat de aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden om twee redenen in strijd was met de Vlaamse decreetgeving. Vooreerst werden de beslissingen niet in geheime stemming genomen, hoewel het gemeentedecreet dit zo voorschrijft. Principiëler was de reden dat de kandidaten voor bestuursmandaten met raadgevende stem – die enkel en alleen kunnen worden toegekend aan leden van de oppositie – systematisch werden weggestemd door de CD&V/N-VA meerderheid, hoewel de kandidaten door de gezamenlijke oppositie werden voorgedragen. Dit is in strijd met de letter en de geest van het decreet op de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.”

enkele intercommunales waar Oosterzele deel van uit maakt

enkele intercommunales waar Oosterzele deel van uit maakt

Barbara Redant, fractieleider Groen: “De gouverneur is heel duidelijk in zijn beslissing en geeft ons over de volle 100% gelijk naar de gegrondheid van de klacht. Hij verwijst daarbij ook naar een duidelijk standpunt hierover van bevoegd Minister Geert Bourgeois (N-VA) n.a.v. van vragen hierover in het Vlaams Parlement van Bart Caron en Sas van Rouveroij. De minister haalde daarin ook aan dat hij van mening is dat hoewel leden met raadgevende stem geen beslissingsbevoegdheid hebben, ze met hun raadgevende stem toch een meerwaarde kunnen bieden aan de werking van het betrokken samenwerkingsverband en hun invloed kunnen laten gelden op het besluitvormingsproces.”

Heel concreet gaat het over volgende samenwerkingsverbanden, waarvan de vertegenwoordiging uit Oosterzele niet rechtsgeldig gebeurde: Finiwo, Imewo, Burensportdienst Schelde-Durme, Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen, Welva, Route 42, Erfgoedcel Viersprong Land van Rhode, Ilva, Solva, Cipal, Veneco² en Westlede.

De heraanduiding van deze vertegenwoordigers zal wellicht gebeuren op de gemeenteraad van augustus, geeft de meerderheid aan. Open Vld plus, Groen en onafhankelijk raadslid Marjolein De Spiegeleire zullen dan opnieuw gezamenlijk kandidaten uit de oppositie voordragen voor deze vacante functies.

De meerderheid schikt zich maar relativeert ook

De CD&V/N-VA meerderheid zal zich schikken naar deze beslissing. Jan Martens (N-VA): “Het gemeentebestuur zal in de eerstkomende gemeenteraad alle stemmingen overdoen – nu geheim – om in overeenstemming te zijn met het gemeentedecreet.”

Anderzijds vraagt men zich af waarom de oppositie nu plots een probleem maakt over iets wat al jaren gebeurt, een praktische aanpak om de gemeenteraad niet nodeloos lang te rekken. En of de provinciegouverneur van plan is nu alle gemeenteraadsbeslissingen in Oost-Vlaanderen waar niet geheim gestemd werd zal schorsen.

Het valt af te wachten of de oppositie met de herstemming haar beoogde doel zal bereiken, of de meerderheid bij deze nieuwe stemming opnieuw de kandidaten van de oppositie zal weren.

Share Button

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.