maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 72 - jaargang 8 - februari 2012

www.landskouter.be

contact: post@landskouter.be

De eerste storm dit jaar liet al meteen zijn sporen na in de Stuivenberg.

 

De eerste week van januari hield een tweedaagse storm lelijk huis in Landskouter. Vooral de Stuivenberg deelde in de brokken. In het begin van de straat diende men losgeslagen kabels van bovengrondse nutsvoorzieningen te herstellen.

 

Boven de Stuivenberg was de ravage groter: een jarenoude perenboom moest eraan geloven. Brandweer en politie zorgden voor het vrijmaken van de versperde weg daar de boom dwars door weideafsluiting en elektrische bedrading over de weg was gevallen. De oude perenboom (zal dicht bij 100-jarige leeftijd zijn geweest) was een laatste restant van de hoogstamboomgaard rond de hoeve Haesaert.

 

De vorige bewoonster Madeleine “Leintje” Haesaert (1903-2000) vertrouwde mij destijds toe dat het de enige hoogstamfruitboom was die nog restte van een ganse reeks welke destijds het hof omzoomde. Zij was reeds in hoge ouderdom en had er haar ganse leven de boom geweten die met zijn prachtige kruin stallen en ovenkot (nu afgebroken) belommerde.

 

stormravage op de Stuivenberg (foto Noel Minnaert)

 

Het waren keizerinnen, wist zij te vertellen, een zeer oud ras, groen en langwerpig van vorm, met rode blos, familie van de clapsen. Deze sappige perensoort kwam voor in bijna alle hoogstamboomgaarden die met hun typisch witgekalkte stammen het landschap aftekenden.

 

Reeds vorig jaar was duidelijk dat de boom aan zijn laatste periode toe was. Aanleg van een oprit dicht bij de stam van de boom, met de erbij horende ingrijpende grondwerken, hadden wortels zwaar beschadigd. 

 

De eens zo prachtige bloemenruiker welke de boom ten toon stelde in de lente was vorig jaar maar een schim meer van wat het ooit was geweest.  De stormwind heeft zijn lot bezegeld.

 

De 100-jarige perenboom overleefde de voorjaarsstorm niet (foto Noel Minnaert)

 

Dit is het tweede prachtexemplaar oude boom die er in een periode van 1 jaar het bijltje bij neer gelegd heeft. Ook de prachtige beuk in de pastorietuin moest er aan geloven. De reus met enorme stamomtrek stond er een jaar na ondoordachte grondwerken rond zijn stam door de bevoegde diensten troosteloos kaal bij!

 

Moest zo nodig daar precies het monument van Pater van De Velde verplaatst worden? Een diepe put met beton opvullen aan de voet van de boom, ophogen van grond en wegkappen van de ondergroei rond de stam, tekenden ook voor dit monument het doodvonnis. Beuken hebben een zeer dunne bast en wanneer deze aan rechtstreeks zonlicht blootgesteld worden dreigt altijd een zonneslag waardoor de gladde schors openscheurt.

 

Sommigen zullen zeggen “ach, het is toch maar een boom, we planten er wel een andere!” Inderdaad, maar boompje groot planter dood, wat jaren nodig had om uit te groeien tot een prachtige boom kan zomaar onderuit gehaald worden door ondoordachte ingrepen in de nabijheid van de stam. De wachters van ons dorp noem ik ze, die met hun monumentale kruinen en kleurschakeringen naargelang het seizoen de landelijkheid van ons dorp mee helpen bepalen. Telkens er eentje verdwijnt gaat ook een stukje Landskouter verloren!

 

 

 

H. Agatha zondag 5 februari

 

Zondag 5 februari is het de feestdag van de Heilige Agatha, naar wie onze parochie is genoemd.

 

 

Er is een eucharistieviering om 11u, met het koor “Pro Musica” uit Geraardsbergen. Aansluitend is er een receptie in de school van Landskouter.

 

Opendeur Roger Bockstaele

 

Eveneens op zondag 5 februari is er de dag van de ambachten. In ons dorp stelt siersmid Roger Bockstaele (Lembergestraat 29) zijn deuren open van 9u tot 18u.

 

 

Werken IJzeren Hekken gestart

 

De werken aan het gemeenschapscentrum het IJzeren Hekken zijn begonnen.

 

 

 

Ledverlichting gevaarlijke bocht

 

Midden januari werd er in de bocht van de Geraardsbergesteenweg, aan de afslag met de Rooberg, led-verlichting geplaatst op de middellijn. De Rooberg werd hiervoor een tijdlang afgesloten

 

Staking school

 

De Vrije Basisschool Moortsele-Landskouter bleef gesloten tijdens de algemene staking van maandag 30 januari. Er kon ook geen opvang worden georganiseerd.

 

De school functioneerde wel volledig bij de beperkte staking van donderdag 22 december 2011.

 

Interviews gemeenteraadsverkiezing

 

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober starten wij binnenkort met de interviewreeks 'Het Gemeentehuis', waar we de intenties van politieke partijen en polititici proberen te achterhalen.

 

 

Zit u met vragen die u hen altijd al heeft willen stellen? Mail ze dan door naar post@landskouter.be en misschien leest u in een van onze volgende nummers het antwoord!

 

SK Landskouter 6 op 9

 

In januari haalde SK Landskouter een knappe 6 op 9. Na 3-0 verlies verlies op Petegem Schelde, vierde in de stand, won SK met 1-2 bij Nazareth-Eke B (5e) en versloeg het thuis FC Merelbeke B met 4-0.

 

Landskouter heeft zich opgetrokken tot de tiende plaats in 4e provinciale B en telt nu 18 punten uit 17 matchen. Deze weekend zijn alle wedstrijden afgelast. De eerstvolgende thuiswedstrijd is voorzien op zondag 26 februari om 15u tegen Volkegem.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

Volg Landskouter op

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.