maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 67 - jaargang 7 - september 2011

www.landskouter.be

contact: post@landskouter.be

 

Beste lezers

 

Het verbaast ons steeds hoeveel plaatselijk nieuws we maandelijks kunnen bijeensprokkelen. Divers nieuws, van cultuur tot sport, over folklore en natuur, over onderwijs en goede doelen.

 

Vandaag willen we er een onderwerp uitlichten en een oproep doen tot de gemeenschap. Het laatste artikel in deze Landskouterse Post gaat over Landskouternaar Fréderic Louis die in het voorjaar de 4L Trophy Rally rijdt voor een goed doel. Hij gaat met een oude Renault 4 van Brussel naar Marrakech rijden om schoolmateriaal af te leveren aan arme kinderen. We zouden hem graag mee sponsoren.

 

 

 

Landskouternaars en lezers van dit blad kunnen  met €20 of een veelvoud daarvan een bijdrage leveren. Stuur een e-mail naar post@landskouter.be voor de details.

 

Iedereen die bijdraagt zal in de volgende edities van de Landskouterse Post vermeld worden. Voor zijn vertrek, vragen we Fréderic om een foto van hem, zijn Renault 4 en de lokale sponsors.

 

Zo hopen we Fréderic en het project te steunen en zijn Renault 4 te voorzien van het logo van ons dorp.

 

de redactie

 

door Ulrik De Wachter

 

 

Zondag 11 september is het zover. We trekken dan voor de vijfde keer in stoet door de kouters van ons dorp. In 2006 werd het ploegmonument op de Rooberg officieel ingehuldigd. Het jaar nadien vonden de eerste ploegfeesten plaats. Dat ploegmonument werd recent gerestaureerd. Het werd gezandstraald en behandeld tegen roest.

 

Uw ploegteam is al van februari in de weer om 11 september onvergetelijk te maken. Op die dag staan 45 medewerkers in voor een dag van bezinning, toneel, wandeling, lokale keuken, muziek, dans, drank en plezier.

 

Om 9u30 gaan we van start met een eucharistieviering voor de parochiegemeenschap, opgedragen aan de landbouwers, hun familie en hun voorouders. Het is aan hen dat deze Ploegfeesten worden opgedragen. Na de mis volgt een volkstoneel buiten aan de kerk. De reuzen Rie en Lea gaan immers trouwen, maar er zijn spanningen tussen de burgemeester en de pastoor. Lange Jan en Aldegonde, twee reuzen uit Moortsele, zijn de getuigen van het huwelijk. Onze smid Roger Bockstaele maakte de reuzeringen voor het echtpaar. In het aanpalend Van De Veldetuintje volgt dan een huwelijksreceptie.

 

Vervolgens trekt de stoet zich op gang langs de Stuivenberg, onder begeleiding van de fanfare Voor God en Vlaanderland uit Scheldewindeke. Er zijn opnieuw twee oude traktoren en een kar met boerenpaarden die het landelijk karakter van deze feesten benadrukken. De stoet houdt halt in de Stuivenberg voor soep en trekt verder door de velden naar de Rooberg. Aan het ploegmonument volgt een boterham met kop (choco voor de kinderen) met een Delirium.

 

Het eindpunt is hoeve Callaert op de hoek van de Rooberg en de Geraardsbergsesteenweg. Daar wordt een huwelijksmaal geserveerd met als dessert rijstpap op grootmoeders wijze.

 

 Het Ploegteam onder leiding van Noel Minnaert staat klaar om zondag 11 september onvergetelijk te maken.

 

De dorst zal gelest worden met bieren van brouwerij Huyghe

 

Het evenement is uitverkocht, maar zij die geen kaart konden verkrijgen zijn toch welkom vanaf 14u op de hoeve voor drank en dans, onder begeleiding van "The Old Friends" uit Oosterzele. Er is ook een grime-stand waar kinderen geschminkt kunnen worden.

 

In de aanloop van de Ploegfeesten zijn er in het dorp vogelverschrikkers geplaatst door de organisatie. Volgende zondag worden ook prijzen uitgedeeld aan de deelnemers van de wedstrijd voor vogelverschrikkers. Foto's via deze link.

 

door Margot Vanhellemont

 

Tijdens de Week van het Bos zetten we het Aelmoeseneiebos, op de grens tussen Melle en Oosterzele, in de kijker. Het Aelmoeseneiebos is een oud bos met een rijke geschiedenis, die heel wat sporen achtergelaten heeft in het bos. Bovendien wordt het bos al meer dan 40 jaar gebruikt als ‘openluchtlaboratorium’. Wetenschappers bestuderen er hoe bossen functioneren en hoe een bos beďnvloed wordt door bv. luchtvervuiling.

 

Het onderzoek in het Aelmoeseneiebos wordt gebruikt om vragen over bos te beantwoorden in het nieuwe boek ‘Bos onder de loep. 40 jaar onderzoek in het Aelmoeseneiebos’. Bijvoorbeeld: Waarom heeft een boom bladeren? Kunnen bossen de klimaatverandering beperken? Hoeveel hout produceert een bos? Hoe maakt zure regen bomen ziek? In het boek zit ook een uitgestippelde wandeling waarmee je zelf op pad kan in het Aelmoeseneiebos.

 

 

 

Op zondag 9 oktober 2011 maken we een wandeling door het Aelmoeseneiebos. De geschiedenis en het beheer van het bos komen aan bod en we bekijken ook de proefopstellingen van wetenschappers. Het nieuwe boek en de nieuwe website over het Aelmoeseneiebos worden kort voorgesteld. Nadien bieden we u een drankje aan. Na de voorstelling kan je het boek eenmalig met korting kopen voor de prijs van € 10.

 

Afspraak om 13u45 op de parking van het Laboratorium voor Bosbouw, Geraardsbergsesteenweg 267. Inschrijven voor 3 oktober bij Margot.Vanhellemont@UGent.be (09 264 90 37).

 

U vindt alle informatie over dit evenement netjes op een rijtje via deze link.

 

door Ulrik De Wachter

 

Op 1 september startten de leerlingen van de lagere school van de Vrije Basisschool Moortsele-Landskouter in het nieuw gebouw. Het eerste, vijfde en zesde leerjaar mochten plaats nemen in de 3 klassen op het gelijkvloers.

 

Op het eerste verdiep is er een ICT lokaal, lerarenzaal, directiebureau en secretariaat. De speelplaats wordt tijdens de herfstvakantie vernieuwd, met een groene zone vooraan en een overdekte speelplaats.

 

 

 

Directeur Veerle De Coninck verwelkomde de kinderen en ouders. Er was ook een fotograaf/verslaggever van Het Nieuwsblad aanwezig - lees het artikel via deze link..

 

Meer foto's op http://foto.landskouter.be/#12.6

 

door Ulrik De Wachter

 

Gerard Vekeman stelde op zondag 4 september zijn nieuwe dichtbundel voor. Hij werkte samen met de 40-jarige Didier Steenhaut voor wie het zijn eerste publicatie is.

 

Gerard Vekeman (77) en Didier Steenhaut (40) bij de voorstelling van hun gezamenlijke dichtbundel

 

'Daagse omhelzingen' van Gerard Vekeman en 'In de jas van het vogeljong' van Didier Steenhaut wordt in eigen beheer uitgegeven en telt een 70-tal gedichten. De bundel werd toegelicht door kunstcriticus Irene Vander Cruyssen.

 

Gerard's gedichten wandelen doorheen de dag, van "Onder de ochtendluifel" tot "De nachtegaal". De gedichten omhelzen de dag, maar er zijn ook gevoelens van verdriet en heimwee. Heimwee naar zijn geboortehuis. In "Het gewraakte kloosterhuis te Moortsele" toont Vekeman zijn droefheid om de afbraak van het kloostergebouw.

 

 

 

Het tweede deel van zijn dichtenbundel schrijft Gerard voor zijn drie kleinkinderen die in Griekenland wonen. Het zijn korte, rijmende verzen.

 

Het is niet de eerste keer dat Vekeman samenwerkt met andere kunstenaars. Hij kent Didier Steenhaut al bijna 10 jaar. Steenhaut is eveneens schilder en singer/songwriter, is afkomstig uit Heusden en is leraar te Glorieux (Oostakker).

 

Steenhaut probeert met zijn dichtbundel de mensen jong te houden. De geest, het menselijk hart zijn voor hem het voornaamste in de mens. Hij nodigt de lezer uit om, ongeacht zijn leeftijd, "de jas van het vogeljong aan te doen" en open van geest te blijven.

 

AVS heeft een reportage gewijd aan de dichtenbundel. U kan deze herbekijken via deze link. De voorstelling werd geanimeerd door gitarist Noel Callaert uit Beerlegem. Kunstcriticus Daniel De Smet las gedichten voor uit de nieuwe bundel. Deze kost €15 en kan verkregen worden bij Gerard Vekeman, Moortselestraat 70 te Moortsele of via overschrijving op rekening 290-0097081-05 (het wordt dan opgestuurd).

 

Volgend jaar rond deze tijd mogen we ons een een nieuwe publicatie van Vekeman verwachten. Alle teksten van zijn muziek worden dan gepubliceerd met gitaarakkoorden. Het 400 bladzijde tellende boek en de voorstelling ervan zal worden ingeleid door de minister van cultuur.

 

oto's en tekst Fréderic Louis

 

Het is ondertussen al een hele tijd geleden sinds mijn laatste bericht over Team Rapide en de 4L Trophy. Ik zal dan ook eerst nog eens kort vertellen waarover het hier juist gaat, zodat iedereen weer op de hoogte is.

 

 

In februari 2012 ga ik deelnemen aan de 4L Trophy, een rally voor het goeie doel van Parijs naar Marrakech, en dat met een oude oldtimer Renault 4. Dat is een rit van maar liefst 6 000 km die we moeten afleggen, zonder het behulp van hedendaagse gps-systemen: alles met het kompas, een landkaart en een roadbook.

 

Het is dus een humanitaire rally: elke deelnemer vervoert zo'n 50 kg (is al heel wat voor zo'n kleine wagen) aan schoolmateriaal en kinderkledij mee, dat ter plaatse wordt uitgedeeld aan de Franse organisatie 'Enfants du Désert', dat arme kinderen uit de regio wil uitrusten voor het onderwijs.

 

 

Ondertussen zijn we dus al vele maanden verder en de rally komt dan ook zienderogen dichterbij.

 

We kunnen er al zeker van zijn dat de hele voorbereiding op de rally al bijzonder boeiend is geweest. We hebben veel nieuwe mensen leren kennen, vrienden gemaakt, interessante kansen gekregen en nieuwe passies ontdekt.

 

Eén daarvan was bijvoorbeeld de uitnodiging om onze wagen tentoon te stellen op de expo 'Geniale Eenvoud' in Autoworld, Brussel tijdens de Paasvakantie.

 

 

 

Deze tentoonstelling draaide geheel rond het vijftigjarig bestaan van de Renault 4, en natuurlijk trots als we maar konden zijn, stond onze Renault 4 GTL uit 1986 er ook te blinken te midden van de exporuimte.

 

 

Een maand terug waren we dan ook eindelijk officieel ingeschreven voor de rally. Team nr. 1588! Dat belooft dus heel wat deelnemers, de geruchten spreken zelfs over een limiet van 2000 teams, dus 2000 Renault 4'tjes die volgend jaar aan de startstreep zullen staan van Parijs en Bordeaux (twee startplaatsen).

 

Sinsdien is alles nog wat vlugger beginnen gaan. Onze zoektocht naar sponsors blijft echter moeilijk. Ondanks de vele beloften die gedaan worden, worden we vaak teleurgesteld. Maar dit is een deel van het avontuur en de moed opgeven is wel het laatste waaraan we denken. Ons einddoel is nog steeds in zicht, en de iconische R4 blijft ons ook voortdrijven.

 

Vorige week nog bijvoorbeeld reden we mee met een rondrit vanuit Schellebelle in de Schelderegio. 20-tal Renault 4's waren van de partij en dat leverde fraaie beelden op. Deze rondritten en bijeenkomsten bewijzen dat jong & oud nog steeds plezier hebben aan deze, toch wel historische wagen, dankzij zijn 'geniale eenvoud'.

 

 

Voor diegene die graag meer over ons team en ons project willen lezen en zien, verwijs ik graag door naar onze website die boordevol beeldmateriaal staat: www.teamrapide.be. Voor de fans van sociale media, kan je ons vinden op Facebook en Twitter.

 

Ten slotte toon ik graag nog een korte teaser, dat heel mooi de sfeer en het avontuur van de rally weergeeft. Klik hiervoor deze link.

 

 

Oosterzele 2 - Landskouter 0

 

SK Landskouter verloor haar openingsmatch met 2-0 op het terrein van KSC Oosterzele in vierde provinciale B.

 

Oosterzele was vorig jaar gezakt uit derde provinciale en rekende op een monsterscore tegen de kleine broertjes uit Landskouter. Aan de rust was het evenwel nog 0-0 en Oosterzele had een betwistbare strafschop nodig om op voorsprong te komen. Landskouter speelde een verdienstelijke partij en verloor uiteindelijk met 2-0.

 

Volgende week zondag om 15u is er de eerste thuiswedstrijd tegen Petegem Schelde, die hun openingswedstrijd met een monsterscore wonnen tegen FC Merelbeke B (8-1). Landskouter speelt dan haar eerste competitiewedstrijd op de vernieuwde grasmat.

 

In een ander Oosterzeels derby in derde provinciale B won Moortsele met 2-1 van Gijzenzele.

 

 

Open Monumentendag Merelbeke

 

Op zondag 11 september is het open monumentendag, intussen al de 23e editie. Het thema is 'conflict'.

 

De gemeente Merelbeke heeft een overzicht  gemaakt van de gebouwen die in de kijker staan, met boeiende evenementen en achtergrondinformatie.

 

Terugblik Mega Open Air

 

Op 6 augustus vond het Landskouters dance-festival Mega Open Air plaats. Door het slechte weer en de concurrentie van een nieuw gelijkaardig festival in Zottegem viel het bezoekersaantal wat tegen, maar de aanwezigen konden de optredens van Jessy en 2Fabiola smaken.

 

Klik hier voor een sfeerbeeld.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

Volg Landskouter op

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.