maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 63 - jaargang 7 - mei 2011

www.landskouter.be

contact: post@landskouter.be

door Ulrik De Wachter

 

SK Landskouter heeft de competitie in 4° provinciale B afgesloten op de 9e plaats met 33 punten uit 28 wedstrijden. Het klom in de tweede helft van de competitie nog op van de 12e plaats tot in de middenmoot. In de eerste periode werd SK tiende met 7 punten, in de tweede periode werd het zesde met 12 punten en in de derde periode ook zesde met 14 punten.

 

De voorbije maand april speelde SK vier keer; het haalde 9 op 12:

  • 2/4: SK Merelbeke - Landskouter 1-2

  • 10/4: Landskouter - Balegem 1-2

  • 17/4: Huise-Ouwegem - Landskouter 0-2

  • 23/4: Landskouter - SK Merelbeke 3-0

SK Landskouter eindigt net onder KVV Balegem. De twee Oosterzeelse ploegen krijgen volgend jaar gezelschap van KSC Oosterzele, dat degradeert uit 3e provinciale.

 

Voetbaltornooien

 

SK organiseert haar jaarlijkse voetbaltornooien op zaterdag 14 mei (vrouwen) en op zaterdag 28 mei (mannen). Op die dagen zijn er matchen de hele dag door. De finale wordt telkens gespeeld om 17 u.

 

 

 

Na de tornooien wordt het voetbalveld volledig omgeploegd en opnieuw aangelegd. Het zal dan onbruikbaar zijn tot midden augustus. Die inspanning is nodig om de problemen van het voorbije seizoen te vermijden. Er werden toen een paar matchen afgelast door de slechte staat van het veld.

 

Vanaf juni is de kantine wel open op zondag en dit vanaf 14 u. Wandelaars en bezoekers kunnen er terecht voor een drankje en een hapje.

 

SK Landskouter weekend

 

Het volgend seizoen begint met de ploegvoorstelling op vrijdag 24 juni. De eerste training vindt plaats op dinsdag 26 juli.

 

Er zijn plannen om midden augustus, tijdens het hemelvaartweekend, een heus SK Landskouter weekend te organiseren. Met o.a. een barbecue, wandeltocht met tentoonstelling, openluchtmis en seniorendag. Bevestiging en meer details in onze volgende edities.

 

 

door Ulrik De Wachter

 

Het openbaar onderzoek naar de bouw van de zes sociale woningen aan het oud gemeentehuis is afgesloten. De procedure voor het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning wordt verder gezet. De sociale huisvestingsmaatschappij Merelbeekse Sociale Woningen moet dan ook nog de goedkeuring bekomen van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) vooraleer ze het ontwerp kan aanbesteden. Verwacht wordt dat de werken begin volgend jaar van start gaan.

 

Ook voor het aanpalend dossier ter (ver)bouwing van het IJzeren Hekken tot gemeenschapscentrum zal binnenkort een openbaar onderzoek gestart worden. Rond deze tijd gaat men met sonderingsproeven de stabiliteit van de grond meten. Op basis daarvan bepaalt de stabiliteitsingenieur de dikte van de fundering.

 

 

 

Met de correcte funderingsplannen zou het dossier dan tegen midden mei ingediend worden voor de stedenbouwkundige vergunning, wat gepaard gaat met een openbaar onderzoek, waarbij de plannen beschikbaar zijn op de gemeente. De vergunning zou dan kunnen volgen tegen het verlof. Ondertussen wordt het ontwerp afgewerkt met detailplannen voor het sanitair, de verwarming, de elektriciteit en de omgevingsaanleg.

 

Op die manier kan het ontwerp na het bouwverlof aanbesteed worden en kan een aannemer aangeduid worden tegen begin oktober. Schepen Meuleman rekent er op dat de werken aan het gemeenschapscentrum nog dit jaar van start zullen gaan.

 

 

door Ulrik De Wachter

 

Feestsalons Agathea opende midden vorig jaar de deuren voor het publiek toen ze een lunch aanbood met dag- en weekmenu op dinsdag, woensdag en donderdag. Het was aanvankelijk bedoeld voor de zomermaanden maar Agathea bleef ook nadien open voor lunch in het midden van de week.

 

 Vanaf deze maand verschuiven de lunchdagen naar woensdag, donderdag en vrijdag (van 11.30 u tot 14.00 u). Bovendien opent Agathea ook 's avonds op woensdag en donderdag (van 18.30 u tot 21.30 u). Meer info met de lunch- en maandmenu's via deze link.

door Antoine Heyerick

foto Eddy De Moor

 

Neos viert met Sint-Agatha, feest in Agathea.

Tulpenkleuren allerhande sieren de bloementuin. Lelietjes van dalen troepen in groepjes dicht bijeen
tussen de veelkleurige rododendrons. De zanglijster fluit haar gezang in de treurwilgkruin. Een slordig eksternest wiegt om zijn evenwicht in de hoogste populierentop. De koekoek duikt geruisloos het weelderige groen in, op zoek naar zijn ‘koekoeksnest’. Het dartel paaslammetje proeft zijn eerste gras. Liefde overal, lente om ons heen!


Neos viert zijn paasfeest… in stijl… zoals het hoort. De klokken in de Sint-Agathatoren nodigen uit. Ze kleppen vreugde uit. In de eucharistieviering zingen wij voor de Heer een nieuw gezang. Hij laaft ons heel ons leven lang. Het licht van Pasen schijnt in ons midden. Wij worden bevrijd van alle kwaad: Kyrie eleison! Glorificamus te, Domine Deus: wij verheerlijken U, Heer God ! U klinkt ons feestlied ter ere! Voor onze overleden vrienden, bidden wij U, verhoor ons Heer!


Van Sint-Agatha naar Agathea is het slechts een straatbreedte stappen. De ontvangst met een geurige, cafeïnevrije koffie met gevarieerde versnaperingen brengt stemming. De eenennegentig Neos-aanwezigen voelen zich onmiddellijk thuis in het gezellige, stijlvolle etablissement Agathea.

  

De namiddag wordt één sprankelend feest. Entertainer Jean Monnet demonstreert zijn pure klasse, vakman in zijn soort. Zijn warme stem heeft door de jaren nog niets ingeboet. Liedjes van en voor, jong en oud: “Twee blauwe kinderogen, wat kan er in die ogen zoveel te lezen staan. Bedankt, lieve ouders, bedankt voor het leven. Ik heb eerbied voor je grijze haren, voor je rimpels van zorgen en pijn.”

 

Gedichten en schalkse verhaaltjes zorgen voor variatie. Spontaan gelach is schering en inslag. Na
anderhalf uur genieten van een fantastisch optreden stralen alle gezichten tevredenheid uit.

 

De feestnamiddag sluit af met een fijn feestmaal: een triootje van dagverse vis met witte wijnsaus, spinazie, aardappelroosje en brood strelen onze smaakpapillen. Een coupe roomijs met advocaat kan er nog net bij. De gedachte aan een slanke lijn en een te hoge cholesterol lijkt veraf.
 

Een prachtige namiddag vol afwisseling: ernst, humor, gezang en tenslotte een lekker avondmaal doet deugd, je kan het iedereen aanzien bij het naar huis toe gaan. Blijken van dankbaarheid maken gelukkig: ’t is welgedaan, halleluja!

 

(donderdag 28 april 2011)

 

Initiatietrainingen jeugd te Moortsele

 

FCE Moortsele, waarvan de eerste ploeg in 3e provinciale B speelt samen met Windeke en Gijzenzele, organiseert in mei twee kennismakingsmomenten voor nieuwe spelers, jongens én meisjes.

 

Jongeren tussen de 5 en 11 jaar kunnen deze trainingen bijwonen op woensdagen 18 en 25 mei, telkens van 18 u tot 19 u op de terreinen aan het begin van de Rollebaan. Terwijl de jongeren genieten van voetbalplezier worden de ouders bij een hapje en een drankje ingelicht over de voetbalwerking van FCE Moortsele.

 

Op 25 mei wordt die training geleid door Ludwin Van Nieuwenhuyse, speler van Zulte Waregem.

 

 

Activiteiten in de bibliotheek

 

Op maandag 16 mei om 14u is er Koffie+ met aandacht voor "Fläming", een stukje Vlaanderen in Duitsland" (Jos Storms) over een streek in het oosten van Duitsland waar Vlamingen rond Brugge in de 13e en 14e eeuw naar toe trokken. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

 

Op dinsdag 17 mei om 20u organiseert het Lokaal Overleg Kinderopvang Oosterzele (LOK) een lezing over ondergesneeuwde gevoelens bij kinderen en jongeren. Psychotherapeute Lut Celie zal deze lezing verzorgen. Alle geïnteresseerden zijn welkom: ouders, mensen uit kinderopvang en onderwijs, … Deelnemen is gratis, maar inschrijven verplicht via tel. 09 363 99 59 of lok@oosterzele.be.

 

 

Met belgerinkel naar de winkel

 

Met Belgerinkel naar de Winkel is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu, het UNIZO en de Christelijke Mutualiteit, met de steun van de Gezinsbond en van de Fietsersbond. De gemeentelijke Raad voor Lokale Economie Oosterzele verleent ook zijn steun aan dit project.

 

Alle deelnemende handelaars verspreiden spaarkaarten onder hun klanten. De handelaars die meedoen, staan vermeld op de Oosterzeelse webpagina van Belgerinkel: www.belgerinkel.be/oosterzele.

 

Wie langsgaat met de fiets krijgt een stempel op zijn spaarkaart. Voor de tiende editie van Met Belgerinkel naar de Winkel heeft modeontwerpster en schilderes Kaat Tilley een unieke poncho ontworpen.

 

Met zeven stempels kan men deelnemen aan de tombola in de eigen gemeente. In elke gemeente is er een exclusieve Belgerinkel fiets van Oxford te winnen.

 

 

"éxodos classique" op 21 mei

 

De tweede editie van "éxodos classique", een reeks klassieke concerten in Oosterzeelse kerken, begint dit jaar in Landskouter.

 

Op zaterdag 21 mei is er een orgelrecital van Alessandro Bianchi in onze Sint Agathakerk. Bianchi is een internationaal erkend organist uit het noorden van Italië. Hij speelt Italiaanse barokmuziek met werken van Pasquini, Del Pestalozzo, Vecchiotti en Fumagalli.

 

Alessandro Bianchi (foto web FLAM)

 

Kaarten voor het concert kosten €8 en zijn verkrijgbaar op het gemeentehuis of in de bibliotheek. U kan ook een kaart kopen voor de reeks van 3 concerten (2e concert op 8 oktober, 3e is kerstconcert) voor €20.

 

 

Meer info bij de dienst Cultuur Oosterzele op 09 362 50 09 of cultuur@oosterzele.be

 

Nieuwe website Oosterzele vanaf 9/5

 

Op maandagavond 9 mei gaat de nieuwe website van de gemeente Oosterzele live - www.oosterzele.be.

 

De nieuwe site is volledig opgebouwd en ingevuld vanuit het standpunt van de gebruiker; daarbij wordt ernaar gestreefd om de drempel tot communicatie en informatie zo laag mogelijk te houden. De structurering van de website gebeurt via een duidelijke navigatie en het strategisch plaatsen van informatieblokken. Deze werkwijze moet ervoor zorgen dat de website een veelgebruikt kanaal wordt voor verschillende doelgroepen.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

Volg Landskouter op

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.