maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 61 - jaargang 7 - maart 2011

www.landskouter.be

contact: post@landskouter.be

door Ulrik De Wachter

gepubliceerd via Facebook en Twitter op 19 februari 2011

 

 

Op vrijdag 18 februari heeft de N-VA haar afdeling Oosterzele officieel opgericht. Er werd een bestuur van 6 samengesteld onder voorzitterschap van Jan Martens.

 

In zijn openingsrede verwees voorzitter Martens naar de twee politieke blokken die Oosterzele steeds gekend heeft: het oranje blok van CD&V en het blauw-paarse blok van SVVO. N-VA Oosterzele zal, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, praten met beide blokken. Het is dus nog niet uitgemaakt hoe de N-VA zich in 2012 aan de kiezer aanbiedt: alleen of in kartel met een andere partij. N-VA Oosterzele gaat voor een correct en verantwoordelijk bestuur.

 

Siegfried Bracke was ook aanwezig op het geboortefeest in het Erfgoedhuis te Moortsele. Hij sprak de lokale afdeling goede moed in, gezien de moeilijke opgave van de partij, en de almaar groeiende druk. “Laat u niets wijsmaken. We zijn de N-VA en we hebben een goed verhaal. We zijn niet agressief, wel assertief”, vertelde Bracke. Verwijzend naar de nationale politieke situatie zei hij dat de finale oplossing misschien wel nieuwe verkiezingen zijn. “Als dat zo is, zal de inzet groot zijn”. Indien het zo ver komt kan een lokale afdeling uiteraard haar nut bewijzen. Hij wenste de N-VA Oosterzele veel succes toe.

 

Siegfried Bracke kwam de nieuwe afdeling

N-VA Oosterzele steunen

 

Naast federaal kamerlid Bracke waren nog andere N-VA prominenten aanwezig, zoals senator Louis Ide (Zwalm), Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator Helga Stevens (Gent) en federaal kamerlid Miranda Van Eetvelde (Zele).

 

(van links naar rechts: Jan Martens, Gaëtane Maes, Louis Ide, Yvan Tomme, Helga Stevens, Jeroen De Cock, Jeroen Martens, Miranda Van Eetvelde en Siegfried Bracke)

 

Vervolgens werd er een filmpje van de partij vertoond die het belang onderstreept van lokale afdelingen. Bart De Wever maakt daarin een vergelijking met de nederlaag van Hannibal ten tijde van de Romeinen omdat die vergat om zijn basis te

versterken. De N-VA heeft de laatste jaren een sterke groei gekend, het is belangrijk dat de partij haar basis versterkt. Jan Martens sloot af met de mededeling dat Gent-Eeklo nu 27 afdelingen telt terwijl de partij begonnen is met slechts 5. Dat betekent dat bijna alle gemeenten nu een afdeling hebben.

 

N-VA Oosterzele heeft een 30-tal leden, een verdubbeling t.o.v. vorig jaar. Tot 30 jaar betalen leden €5 per jaar, vanaf dan bedraagt het lidgeld €12,50. De N-VA leden kozen die vrijdagavond het bestuur van 6. Naast voorzitter Jan Martens (Scheldewindeke) zijn dat Eddy Courtyn en Jeroen Martens (zoon van) (ook beiden van Scheldewindeke), Yvan Tomme (Balegem), Jeroen De Cock (Anker) en Gaëtane Maes (Moortsele).

 

Jan Martens is voorzitter van de N-VA Oost-Vlaanderen, alsook van het arrondissement Gent-Eeklo. In Oosterzele is hij voorzitter van de cultuurraad sinds 2000 en van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) sinds 2006. Martens heeft sinds 1985 een uitgeverij. Zo wordt het Oosterzeels informatieblad via hem gedrukt en bedeeld. Ook het nationaal N-VA ledenblad wordt grafisch gevormd door Jan Martens.

 

Na de aankondiging van SVVO dat Filip Michiels het lijsttrekkerschap op zich neemt is dit een volgend element die de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 aankondigt. De creatie van een Oosterzeelse afdeling in combinatie met het nationale gewicht van de N-VA kan de traditionele machtsverhouding tussen SVVO en CD&V in Oosterzele wijzigen. Beide kampen zouden de nieuwe N-VA afdeling reeds gecontacteerd hebben voor gesprekken.

 

Op dit moment is de N-VA in Oosterzele nog steeds in kartel met de CD&V. Jan Martens stond als enige N-VA'er op de CD&V/N-VA lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 maar werd toen niet verkozen.

 

De nationale partijleiding van N-VA wil dat de lokale afdelingen zich voorlopig niet binden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 opdat de partij zich nergens zou compromitteren. Electoraal zit de N-VA trouwens nog altijd in de lift. Bij eventuele verkiezingen zou ze nog verder groeien. In het kieskanton Merelbeke waar ook Oosterzele onder valt, haalde de N-VA bij de federale verkiezingen van vorig jaar bijna 29%.

 

door Ulrik De Wachter

 

 

SK Landskouter heeft een drukke februari maand achter de rug. Op 6/2 verloor het met 3-0 van Horebeke. Daarna speelde het 4 wedstrijden in 14 dagen. Op 13/2 en 16/2 verloor het thuis respectievelijk van Zwijnaarde (1-2) en Strijpen (0-1). Vorige week zondag 20/2 speelde het 2-2 gelijk op het veld van Everbeek. Daarna volgden twee thuisoverwinningen: woensdag 23/2 versloeg het Kluisbergen (4e in de stand) met 3-2 en zondag 27/2 won het met 2-1 van Racing Mater. Het haalde dus 7 op 9 in haar laatste 3 wedstrijden.

 

Racing Mater pakt een tweede rode kaart. Na een fout op de keeper van Landskouter bleef de speler van Mater protesteren en nam zo zijn tweede geel

 

Die opeenvolging van matchen heeft het veld van Landskouter geen deugd gedaan. Voeg daar het slechte weer aan toe en de matchen van de vrouwen- en beloftenploeg en je begrijpt waarom het centrum van het veld een modderpoel geworden is.

 

Zondag had de scheidsrechter het veld ook bijna afgekeurd, maar zowel Landskouter als de bezoekers uit Mater, die de verre verplaatsing gemaakt hadden, wilden spelen.

 

SK kwam net voor de rust 1-0 voor. In de tweede helft kreeg het een strafschop en werd de doelman van Mater uitgesloten. Maar de reservedoelman stopte de bal en een paar minuten later scoorde Mater zowaar met tien tegen elf: 1-1. Uiteindelijk kon Miguel Van den Broeck een tweede maal scoren en was de overwinning binnen. De match eindigde tumultueus met een tweede rode kaart voor Mater.

 

de keeper van Mater haalt een aanvaller van SK Landskouter onderuit en wordt uitgesloten

 

Dankzij de kalender kan het voetbalterrein nu gelukkig een paar weken rusten. Er zijn ook al plannen om het voetbalveld, na de competitie en de voetbaltornooien voor dames en heren, grondig aan te pakken.

 

Respect en attitude

 

Er is ook al gedacht aan de ploeg van volgend jaar. Zo zijn Tim Bonte van Gijzenzele en Kevin Van De Velde van Telstar Melle aangetrokken. En Cedric Verstraeten keert terug. Hij voetbalde een seizoen bij Gijzenzele. Trainer Dejager hoopt ook David De Mey te kunnen recupereren. Hij heeft nog niet kunnen spelen dit seizoen door een aanhoudende blessure.

 

Trainer Filiep Dejager (rechts) met zijn topscorer

Miguel Van den Broeck

 

Filiep Dejager heeft vroeger nog met AA Gent trainer Francky Dury gewerkt. Dury is een voorbeeld voor hem en hij ziet hem nog regelmatig. Respect en attitude, op en naast het terrein, zijn belangrijke concepten die hij van Dury heeft meegekregen. "Op onze trainingen hebben we steevast 16 tot 18 spelers. Dat ligt bij andere ploegen stukken lager zo laat in het seizoen", aldus de trainer van SK Landskouter. "De sfeer zit goed, de positieve ingesteldheid van mijn spelers is heel belangrijk voor mij".

 

In maart speelt SK uit op Sint-Goriks (6/3) en Zegelsem (13/3). Op 20/3 speelt het een inhaalmatch thuis tegen Sint-Goriks. De daaropvolgende match is op zaterdag 2/4 thuis tegen SK Merelbeke om 18u. Een week later, op zondag 10/4, speelt Landskouter thuis de Oosterzeelse derby tegen Balegem, die nog maar 4 punten voorsprong heeft op SK.

 

door Antoine Heyerick | foto Guido Vervust

 

De ‘Engeltjesmaaksters’. Wie waren zij? Welk beroep hadden zij? Waarvoor deden zij het? Maakten zij ‘Engeltjes’ of net niet? Hoe gingen zij te werk?

 

Op deze en andere vragen zocht en vond auteur en causeur, Diane De Keyzer, een antwoord door jarenlang opzoekwerk, door geduldig grasduinen in de door de tand des tijds vergeelde verslagen van processen, door veelvuldige en vertrouwelijke contacten met getuigen.

 

Zoë was veertien jaar toen ze moest ‘gaan dienen’ in het kasteel van het dorp. In haar kamertje onder het dak deed ze een onthutsende ontdekking. De matras van haar bed was doorweekt van het bloed. De vorige meid was ijlings vertrokken. Had ze zichzelf geaborteerd nadat ze door de zoon des huizes was zwanger gemaakt?

 

Vrouwen die bij anderen abortus pleegden, waren allesbehalve ‘maaksters van engeltjes’. Deze vrouwen stonden bekend in het dorp en hadden een niet benijdenswaardige reputatie. Men keek hen na, wees hen met de vinger …. en zweeg. “Vuil hemdeke” van Dadizele had heel wat engeltjes op haar kerfstok.

 

in haar boek "De engeltjesmaaksters" schetst Diane De Keyzer een beeld van abortus in België door de jaren heen.

 

Engeltjesmaaksters  ‘werkten’ in duistere omstandigheden. Enkel wanneer ze werden verklikt en hun ingrepen fataal afliepen, werden ze voor de de rechtbank gedaagd. Een interessant proces in 1905 was dit van Octavie uit een West-Vlaams polderdorp. Octavie ging als meid werken op de herenhoeve van de boer/burgemeester van het dorp. Alle meiden waren voor hem beducht, want boer Bavo kneep de katjes in het donker. Er was daar geen enkele meid zonder een ‘volle schorte’.

 

 

 

Octavie onderging de frivole uitspattingen van de boer, zij werd zwanger. Toen een tante uit Brussel dit vernam, werd Octavie naar de stad uitgenodigd. De boer bekostigde de reis… en de abortus. Octavie werd verklikt. Een wetsdokter onderzocht haar en stelde vast dat ze drie maanden zwanger was geweest. De burgemeester bleef ontkennen.

 

Honderd jaar geleden werden er zeer veel abortussen uitgevoerd, zelfs meer dan tegenwoordig. In die periode stierven in het Gentse ongeveer 15 % van de kinderen niet ouder dan één jaar. Vrouwen die reeds twee, drie kinderen vroegtijdig verloren, werden steeds minder enthousiast bij een volgende ‘blijde?’ verwachting. Daarnaast waren er de talrijke ‘bedrogen’ meisjes die niet wisten van welk hout pijlen maken. Hoe zouden zij hun kindje kunnen grootbrengen?

 

Er werden diverse middelen uitgeprobeerd om de zwangerschap te onderbreken. Naast massages werd ‘wijnruit’ ingenomen om het in het lichaam aanwezige leven te doden. Abortuspillen waren een veelvuldig hulpmiddel die bij apotheker, Sus Vergif, gemakkelijk te verkrijgen waren. Wanneer deze middelen zonder ‘goed’ resultaat bleven, werden sterkere en afschuwelijker middelen gebruikt, zoals zeepspoelingen en het prikken met breinaalden.

 

Engeltjesmaaksters waren niet alleen vrouwen van een bedenkelijk allooi, ook sommige vroedvrouwen, echte stielbedervers, zagen een bijverdienste wel zitten. Vele plaatsen waren goed om de gedode vrucht weg te stoppen. Men begroef het in de tuin, in de velden, men wierp het in de aalput. Dwaallichtjes in veld en bos waren zieltjes van geaborteerde foetussen, beweerde men.

 

Tot 1960 bleef abortus in de illegaliteit. Daarna kwam er stilaan verandering. Gegoede vrouwen reisden naar Engeland en later naar Nederland om zich te laten aborteren.

 

In België is abortus sinds 1990 geen strafbaar feit meer als wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden; een abortus mag slechts uitgevoerd worden tot twaalf weken na de conceptie. Wie herinnert zich niet de weigering (om gewetensproblemen) van koning Boudewijn om de abortuswet te ondertekenen?

 

In België hebben tegenwoordig ongeveer twintigduizend abortussen per jaar plaats; dit is het laagste cijfer ter wereld. Kan deze koppositie een troost zijn om het eigen geweten te sussen? Wat ook je antwoord is, we stellen vast dat abortus een verschijnsel is van vroeger en nu, van ver weg en in eigen buurt.

 

 

door Ulrik De Wachter

 

Vorige week verspreidde burgemeester Van Durme de volgende emotionele oproep via de pers:

 

"De N42 is onleefbaar en onveilig omdat dit KARRESPOOR in Oosterzele zeer onverantwoord is.

 

Dit is een van de drukste wegen in Oost-Vlaanderen. In Zottegem ligt 2 maal 2 en in Gijzenzele voor 150 m ook twee maal twee. Daartussen ligt het bekende karrespoor... Honderden auto's staan iedere werkdag stil op de E40 's avonds op de pechstrook en 's ochtends omgekeerd ook op deze zwarte gewestweg. De carpooling is ook een ramp. 10-tallen auto's staan in de modder of OP straat... waarbij een vrachtwagen (vuilniskar) niet meer langs kan...

 

De onteigeningen voor de 2*2 in gijzenzele zijn nog niet voorzien in de begroting 2011 van de Vlaamse Regering. Ik ben beschaamd en kan dit niet meer uitleggen aan onze inwoners en gebruikers van deze N42 die straks hun dierbaren - samen met vroegere tientallen slachtoffers- zullen mogen bezoeken in het ziekenhuis of het kerkhof".

 

De oproep werd verspreid onder de titel "Gemeenteraad staat achter emotionele oproep van burgemeester", maar Filip Michiels van oppositiepartij SVVO stelt dat de verklaring gewoon werd voorgelezen door de burgemeester.

 

 

 

"Er zijn wel degelijk verschillende initiatieven genomen", aldus Michiels, "maar er worden geen knopen doorgehakt door de CD&V verantwoordelijke". Michiels verwijst naar Hilde Crevits, Vlaams minister voor mobiliteit en openbare werken. Michiels vindt de oproep van Van Durme te theatraal en zou liever wat meer actie zien.

 

De "schriftelijke vragen" in het Vlaamse parlement aan minister Crevits volgen elkaar in hoogtempo op. In haar antwoord stelt Crevits voor om in eerste instantie fietsers en traktoren te weren op de N42. Daar kwam evenwel protest tegen omdat er nog geen alternatieven (zogenaamde 'ventwegen') zijn voor dit soort verkeer, over het hele traject. Zo blijft het dossier aanslepen. De crisis en het beperkte budget lijken ook hun rol te spelen.

 

Groen! is, bij monde van provincieraadslid en ex-schepen van Oosterzele Jan Fiers, geen voorstander van de verbreding van de N42 en verkiest een middenberm te plaatsen. De meeste ongevallen gebeuren immers tijdens inhaalmanoeuvres. De regio heeft volgens hem geen nood aan een extra autosnelweg.

 

door Ulrik De Wachter

 

Deze week organiseert het gemeentebestuur een milieuweek. In de bibliotheek is er dan weer een digitale week. Een overzicht van de activiteiten.

 

Milieuweek

 

Het gemeentebestuur Oosterzele hecht veel belang aan zijn milieubeleid. Daarom organiseert het ook in 2011 opnieuw een milieuweek, van zaterdag 26 februari t.e.m. zondag 6 maart. Er zijn tal van activiteiten gepland tijdens de milieuweek; voor sommige is het noodzakelijk om vooraf in te schrijven.

 

 

Maandag 28 februari tot vrijdag 4 maart

Diverse activiteiten voor de leerlingen van de Oosterzeelse scholen zoals geleide bezoeken aan een watertoren en een containerpark, een boomplantactie in het geboorte – en speelbos Lange Broucke, workshops ‘Afvalhelden’ en ‘Lichtje uit’, theatervoorstelling ‘Waldo’s wereld wordt warempel warmer’.

 

Woensdag 2 maart

Om 19.30 uur in zaal De Rots (Markt,Scheldewindeke) Kookworkshop: rekening houdend met de seizoenen, de voedselkilometers en het fair trade principe worden met producten van eigen bodem een paar eenvoudige receptjes met een originele toets bereid en geproefd. Wie wil deelnemen aan deze workshop moet vooraf inschrijven (contactgegevens onderaan).

 

Zaterdag 5 maart

Om 10 uur aan het geboorte-, en speelbos Lange Broucke (Scheurbroek). Aanplanten van bomen voor kinderen die geboren zijn in 2010. Deze gezinnen worden persoonlijk aangeschreven. Inschrijven is verplicht.

 

Zondag 6 maart

Om 9.30 uur bezoek aan het drinkwaterproductiecentrum in Mainvault (Henegouwen). Bij gebrek aan natuurlijke bronnen koopt TMVW een deel van het drinkwater aan bij collega drinkwatermaatschappijen en haalt het in beperkte mate uit eigen winningen. De winning in Mainvault staat in voor circa 11% van het geleverde water.

 

 

 

Voor wie meer wil weten over de weg van grondwater tot drinkwater uit de kraan, is dit een niet te missen uitstap (duur bezoek: anderhalf uur). Inschrijven is verplicht; het aantal inschrijvingen is beperkt. Voor deze uitstap wordt busvervoer georganiseerd.

 

Inschrijven voor bovenstaande activiteiten kan via milieu@oosterzele.be of telefonisch op 09 363 99 35/36. Bij inschrijving moeten naam, adres, telefoonnummer en de activiteit waarvoor men wil inschrijven, duidelijk vermeld worden. Na inschrijving voor de zwerfvuilactie, kookworkshop en bezoek aan Mainvault ontvangen de inschrijvers meer gedetailleerde info.

 

Digitale week

 

Ook deze week in de bibliotheek...

 

Dinsdag 1 maart 2011

Workshop ‘Facebook’ (14-16 uur).


Woensdag 2 maart 2011

Workshop ‘Skype’ (9-11 uur) en workshop ‘Twitter’ (14-16 uur).


Donderdag 3 maart 2011

Workshop ‘You Tube’ (14-16 uur).

 

Klik hier voor meer informatie. Inschrijven is verplicht via oosterzele@bibliotheek.be of 09 362 81 17 (voorwaarde: lid zijn van de bib; lid worden is gratis). In de toekomst worden, op aanvraag, alle workshops opnieuw gegeven.

 

Zelfuitleenbalies bibliotheek

 

Op donderdag 3 maart worden de zelfuitleenbalies van de bibliotheek officieel in gebruik genomen om 20 u. in het bijzijn van het college van burgemeester en schepenen en de Raad van Beheer van de bibliotheek.

 

Er is een verwelkoming door schepen Paul Cottenie, een toespraak van gedeputeerde Sander Vercamer en een uiteenzetting van Jan Braeckman (directeur Bibnet) over de iPad en de bibliotheek.

 

Wilt u er bij zijn? Schrijf dan in via oosterzele@bibliotheek.be.

 

 

Bloed geven op donderdag 3 maart

 

Nu donderdag 3 maart kan u bloed geven in Landskouter. Vanaf 17u kan u terecht in het schooltje op de Rooberg. Het Rode Kruis team en de plaatselijke vrijwilligers vangen u op tot 19u30.

 

De volgende bloedinzameling in Landskouter vindt plaats op 9 juni.

 

Ruwbouw school op verdieping

 

De ruwbouw van het nieuwe schoolgebouw in Moortsele (Vrije Basisschool Moortsele-Landskouter) is al op de verdieping beland: je kan er al twee grote ruimtes waarnemen: burelen en leraarslokaal aan de ene zijde en ICT en zorglokaal aan de andere zijde. Daartussen bevinden zich twee toiletten, archief- en stookruimte. In de gevel achteraan zijn de bouwvakkers bezig met een figuur te metsen die de link legt met het vroegere kloostergebouw.

 

 

 

Eetfestijn Vrije Basisschool 19-20/3

 

De Vrije Basisschool Moortsele-Landskouter organiseert haar jaarlijks eetfestijn in het weekend van 19 en 20 maart.

 

Dit jaar gaat het door in Landskouter, in het kleuterschooltje op de Rooberg 32. Op zaterdag 19 maart begint men om 18u30 met een gratis aperitief. Op zondag 20 maart zijn er twee shifts: een om 11u30 en een om 13u00. Afhalen is ook mogelijk.

 

Er zijn 3 menu's:

  • kalkoengebraad met kruidensaus, fruit & frietjes (volwassenen €13; kinderen €6)

  • brochette met provençaalse saus & frietjes (€13; €6)

  • zalm op Normandische wijze & frietjes (€13; €6)

Inscrhijven kan via vb.moortsele@scalet.be of op het telefoonnummer van de school 09 362 60 58 en dit vóór 3 maart. Iedereen is welkom.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

Volg Landskouter op

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.