maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 60 - jaargang 7 - februari 2011

www.landskouter.be

contact: post@landskouter.be

door Ulrik De Wachter

 

Deze week viert onze parochie haar patroonheilige Sint-Agatha, in de aanloop naar haar feestdag op 5 februari. De kerk is open van 9 u. tot 19 u. Donderdag 3 februari is er een mis om 19 u.

 

Het eigenlijke feest zal doorgaan op zondag 6 februari met een eucharistieviering om 9.30 u. De viering wordt opgeluisterd door het Sint-Annakoor uit Bottelare. Aansluitend een drank in het schooltje.

 

Padre Renaat (tweede van rechts) tijdens de viering bij zijn officiële aanstelling in Bottelare (foto Dekanaat)

 

 

 

Intussen is Padre Renaat officieel aangesteld als parochiepriester te Bottelare (Sint-Anna) en Munte (Sint-Bonifatius). Dat gebeurde tijdens een plechtigheid in de Sint-Annakerk te Bottelare op zaterdag 29 januari. Dat is dag op dag 5 jaar na zijn officiële aanstelling hier in Landskouter.

 

Aanstelling Moortsele en Gijzenzele

 

In februari wordt onze pastoor ook officieel aangesteld in de parochies van Moortsele (Sint-Amandus) en Gijzenzele (Sint-Bavo). Hij zal dan in totaal vijf parochies leiden.

 

De aanstelling in Moortsele gebeurt op zondag 13 feburari om 11 u. Die in  Gijzenzele staat geprogrammeerd op zaterdag 26 februari om 18u30. Bij deze laatste viering wordt ook Mgr. Luc Van Looy verwacht, bisschop van Gent.

 

door Ulrik De Wachter

 

De slechte staat van het voetbalveld blijft SK Landskouter parten spelen. De thuiswedstrijd tegen FC Kluisbergen van zondag 30 januari werd door de scheidsrechter afgelast omdat er twee delen van het veld onbespeelbaar zijn.

 

Het bestuur trachtte het terrein nog speelklaar te maken door met een wagen over het veld te rijden, maar dat mocht niet baten. De vrieskou van de jongste dagen en het water dat maar langzaam wegtrekt hebben schade aangericht.

 

In de 6 jaar dat voorzitter Marnik Van Gaver nu al in Landskouter werkt heeft hij zoiets nog niet meegemaakt. Maar het kan vlug keren. Als het zachter wordt en droog blijft kan het veld zich snel herstellen, aldus Van Gaver. De volgende thuismatch staat geprogrammeerd op zondag 13 februari, tegen Zwijnaarde.

 

het veld ligt er het slechtst bij aan de overkant

van de kantine, aan de rechterzijde

 

De competitie in 4e provinciale B zit aan zijn 21e speeldag, terwijl SK Landskouter nog maar 15 wedstrijden effectief heeft kunnen afwerken.

 

 

 

Er waren natuurlijk algemene afgelastingen tijdens de strenge winterperiode voor Nieuwjaar, maar de twee laatste thuiswedstrijden van SK werden uitgesteld wegens de staat van het veld, terwijl de andere ploegen hun wedstrijden wel konden spelen. Zo is het aantal inhaalmatchen van SK opgelopen tot vijf. Die worden op de volgende data gespeeld (thuiswedstrijden in vet):

  • Landskouter - Strijpen 16/2 (woensdag)

  • Sint-Goriks - Landskouter 6/3

  • SK Merelbeke - Landskouter 3/4

  • Landskouter - Balegem 10/4 (zondag)

Voor de afgelaste match tegen FC Kluisbergen moet nog een datum afgesproken worden. Wellicht valt die in april op een woensdagavond. Op de 13e speeldag was SK vrij - de competitie in 4° B telt immers een oneven aantal ploegen. Het gewone programma vindt u terug op http://www.sklandskouter.be/.

 

Voorzitter Van Gaver heeft in de recente maanden ook extra-sportief werk gehad met de bestuurscrisis rond Patrick Van Damme. Die maakt geen deel meer uit van het bestuur en baat ook de kantine niet meer uit. Van Gaver wou de goede werking van de ploeg vrijwaren. Hij wil ook meer Landskouternaars betrekken bij het bestuur.

 

De voorzitter is optimistisch over de sportieve toekomst van de ploeg. Het team heeft goed gespeeld in de recente wedstrijden tegen topploegen en, hoewel de gemiddelde leeftijd van de spelers nog laag ligt, wint de ploeg aan maturiteit. Veel spelers vooraan de twintig studeren nog, maar er zijn er ook van midden de twintig die al werken en die mix brengt een gezond evenwicht in de ploeg.

 

door Ulrik De Wachter

foto's Stramien

 

Het tankstation aan de E40 afrit Wetteren wordt vernieuwd, aan beide zijden van de autosnelweg. Het blijven Shell stations met restaurants.

 

Eind deze maand zouden de werken aanvatten. Eerst wordt het restaurant gebouwd, vooraan waar nu een parkeerruimte is. Het tankstation blijft intussen open. Het geheel zou eind 2012 klaar moeten zijn.

 

tankstation en restaurant komen vooraan de service zone,

de beveiligde parking achteraan

 

Vorig jaar won Stramien, een Antwerps bureau, de ontwerpwedstrijd die Belgium Shell nv had uitgeschreven. In eerste instantie hertekent Stramien de lay-out van beide sites met de verlenging van de huidige in- en uitritten met het oog op meer veiligheid. Ook een duidelijke en goed gescheiden routing voor personenauto’s en vrachtwagens zorgt daar voor. Aan beide zijden van de autosnelweg komt een beveiligde parking voor trucks.

 

 

 

 

Inpassing in het landschap door een krachtige keuze voor maximaal groen en integraal waterbeheer vormt de schakel met de nieuwe architectuur en duurzaamheid.

Het nieuwe servicegebouw plooit zich volledig open naar het landschap. Bezoekers hebben er ten volle zicht op de groene omgeving. Hedendaagse vormgeving creëert een gebouw met bescheiden profiel, ondermeer door de compleet houten constructie, ook een aspect van hoge duurzaamheid, want het is volledig demonteerbaar.

Een doorgedreven keuze voor duurzame energievriendelijke materialen en technieken, zorgt trouwens voor een gebouw met lage milieu-impact.

 Samen met het doorgedreven groenconcept wordt deze site langs de autosnelweg een nieuw ‘landmark’, waar reizigers en passanten in een rustig kader even halt houden tijdens hun rit in het drukke verkeer en leven.

 

door Dirk Cottyn

 

De nieuwe lidkaarten alsook de klassieke bonnenboekjes van de Gezinsbond zijn aangekomen. Dat dit aan de late kant is heeft zo z’n redenen en het feit dat het bondsbestuur hier in Landskouter zo sterk is uitgedund, heeft hier zeker toe bijgedragen. Waarvoor mijn excuses.


Bovendien hebben we dit willen voorkomen. We hadden aan Brussel gevraagd om de lidkaarten rechtstreeks naar de leden te sturen. Dit is blijkbaar niet gebeurd en op het einde van de rit, is het resultaat dat alles terug bij mij thuis staat en ik opnieuw kan zorgen voor de verdeling ervan...


Het lijkt me niet erg zinvol om zo, in mijn eentje, 35 huisbezoekjes af te leggen. Bovendien weet ik dat nogal wat leden — net als ik — met enkele vragen zitten. En er moet eens gepraat worden over het voortbestaan van de Gezinsbond in Landskouter.

 

 

 

In het verleden hebben we hieromtrent heel wat nagedacht en evenveel pistes overwogen, maar geen enkele kon echter voldoen. Zelfs het idee om Landskouter op te geven is bij ons opgekomen… Maar ook dat is volgens ons geen oplossing omdat men hierdoor belangrijke bijkomende problemen creëert. In ieder geval zal er een keuze gemaakt moeten worden, maar dit wil ik niet op mijn eentje doen. Uw mening hierover is zeer belangrijk.

Dit gezegd zijnde, terug naar de lidkaarten en bonnenboekjes: mijn voorstel is dat iedereen er zelf om komt bij mij thuis.


In de week 's avonds kan je langskomen. Wil je een afspraak maken of heb je zin in een babbel, dan kan je altijd eens telefoneren: 09 362 03 23 of GSM 0479 385 685, mail dirkcottyn@yahoo.com. Stuivenberg 4.

 

 

Filip Michiels lijsttrekker SVVO in 2012

 

Op de nieuwjaarsreceptie van Open VLD en SVVO (de lokale partij "Samen voor Vernieuwing en Verandering in Oosterzele") maakte het bestuur bekend, in aanwezigheid van Annemie Turtelboom minister van binnenlandse zaken, dat Filip Michiels lijsttrekker zal zijn voor SVVO bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012.

 

Filip Michiels, net geen 30 jaar, is reeds gemeenteraadslid voor SVVO en zeer actief in de politiek. Hij is parlementair medewerker van Sven Gatz en Annick De Ridder en zetelt in de lokale, regionale en provinciale besturen van Open VLD. Hij komt uit Scheldewindeke en is er actief in het verenigingsleven. Zo richtte hij er 5 jaar geleden het kermiscomité de "Windeekse Groenbuiken" op.

 

SVVO wil hiermee de vernieuwing die het reeds in 2006 inzette, verder doortrekken. Luc Verbanck, lijsttrekker in 2006, zal de SVVO-lijst duwen in 2012. Met deze aankondiging is de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar vroeg op gang getrokken.

 

Bezoekersaantal landskouter.be

 

Voor de publicatie van deze 60e landskouterse post zijn we nog 's gaan kijken naar de het aantal bezoekers van onze website. Hoewel de informatie relatief statisch is, blijft het aantal licht stijgen. Op de hoofdpagina worden wel regelmatig korte nieuwsberichten weergegeven.

 

 

 

Twee erfgoedcoördinatoren 4Sprong

 

Het cultureel samenwerkingsverband "Viersprong Land van Rode" (tussen de gemeenten Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem) telt sinds 4 januari twee erfgoedcoördinatoren.

 

Elisa De Puysseleyr en Ans Van de Cotte werden geselecteerd uit 120 kandidaten. Zij werken vanuit het Erfgoedhuis in Moortsele waar de projectvereniging Viersprong lokalen huurt van de gemeente Oosterzele. In hun takenpakket zit onder andere meewerken aan het Oosterzeels dialectenwoordenboek en een boek over de geschiedenis van de sierbloemteelt in Melle, het opstellen van een inventaris van religieus erfgoed en een tijdschrift en nieuwsbrief op poten zetten.

 

Zeppelins in Gontrode

 

De uitzending Publiek Geheim - Zeppelins in Gontrode op Canvas op 25 januari bleek een interessant onderwerp.

 

Weinigen van ons wisten dat er bij onze buren in de eerste wereldoorlog een vliegveld was waar Duitse zeppelins gestationeerd waren die Londen bombardeerden.

 

twee bunkers herinneren nog aan de eerste wereldoorlog

 

Op de open vlakte in Gontrode, tussen de Scheldeweg en de Kapellendries, stond een reuzehangar die de zeppelins herbergde. Later in de oorlog zouden ook Gotha IV bommenwerpers vanuit Gontrode vertrekken naar Londen. Nu staan er enkel nog twee verlaten bunkers.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

Volg Landskouter op

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.