maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 59 - jaargang 7 - januari 2011

www.landskouter.be

contact: post@landskouter.be

 

Beste lezer

 

We wensen u een gezond en voorspoedig 2011 toe!

 

In deze eerste editie van het nieuwe jaar brengen we u op de hoogte van wat er zich in ons Aelmoeseneiebos afspeelt. In mei 2009 werd via deze nieuwsbrief een enquête gehouden door de Universiteit Gent (Laboratory of Forestry) en daaruit bleek dat u als bezoeker van het bos graag op de hoogte gehouden wordt van de werken in het bos.

 

 

 

 

Een jonge Landskouternaar vertelt over zijn voorbereiding op de 4L Trophy in 2012, een rally met Renault 4's die door studenten gereden wordt voor een goed doel.

 

U krijgt een uitgebreid verslag van de Neos kerstactiviteit en er volgen nog sportieve en gemeentelijke berichten.

 

Veel leesplezier

de redactie

 

door Margot Vanhellemont

 

Tijdens de kap in de herfst van 2008 werden enkele open plekken gemaakt door het oogsten van kaprijpe bomen (in de grijze delen op het kaartje).

 

de open ruimte met nieuw aangeplante bomen bevindt zich onmiddellijk links bij het binnenwandelen van het bos

(klik om te vergroten)

 

Het Labo voor Bosbouw wil het bos immers verder laten ontwikkelen tot een gemengd bos met inheemse loofbomen van verschillende soorten en leeftijden. In de open plekken komt opnieuw licht op de bosbodem, zodat ook jonge boompjes de kans krijgen om op te groeien.

 

We hoopten dat er in de lente van 2009 of 2010 spontaan nieuwe boompjes zouden beginnen groeien op de open plaatsen, door het kiemen van eikels en zaad van andere boomsoorten. De bramen op de open plekken groeiden echter zeer snel en vormden een vrijwel ondoordringbare laag. Jonge boompjes kregen niet veel kans om zich te vestigen.

 

Om toch vrij snel nieuwe jonge boompjes van verschillende soorten in het bos te krijgen, werd besloten om te planten. Zo konden de studenten Bos- en Natuurbeheer van de Universiteit Gent ook de praktische aspecten van aanplanten na een kap meemaken.

 In november/december 2010 werden meer dan 900 jonge boompjes geplant door de studenten en medewerkers van het Labo voor Bosbouw. Afhankelijk van de groeiplaats (bodem, hoeveelheid licht) werd gekozen voor een van de volgende zes inheemse soorten: beuk, es, gewone esdoorn, winterlinde, zoete kers en zomereik (zie kaartje).

 

foto via Universiteit Gent

 

In elke plantkuil werd een ‘startbemesting’ gestrooid om de groei van de jonge boompjes te bevorderen. Zo is de kans groter dat de aanplant succesvol is en zullen de nieuwe boompjes snel boven de bramen uitgroeien.

 

tekst en foto's Fréderic Louis

 

In een aantal berichten wil ik het komende jaar over het avontuur vertellen waarin ik samen met mijn neef beland ben. Wij gaan namelijk in 2012 deelnemen aan de 4L Trophy, een rally met oude Renault 4′s die voor het goede doel van Parijs naar Marrakech rijden. Samen met 2.400 andere studenten uit heel Europa rijden we met onze oldtimer zuidwaarts om in Marokko schoolmateriaal af te leveren. Zo werd vorig jaar maar liefst 70 ton aan materiaal verzameld.

De rally draait niet zozeer om de snelheid waarmee je het parcours aflegt, zoals in een echte rally. Het gaat in de 4L Trophy om het avontuur, de groepssfeer onder studenten en het culturele en humanitaire aspect.

 

Landskouternaar Fréderic Louis (20 jaar, rechts) met zijn neef Jasper Walraevens (18) en de wagen waarmee ze in 2012 willen meedoen aan de 4L Trophy

 

We zijn nu al enkele maanden bezig met de voorbereiding. Onze zoektocht naar sponsors verloopt moeilijk, waarschijnlijk speelt de crisis daarin wel een grote rol. Maar wij kunnen uiteraard niet blijven wachten, dus proberen we zelf zo veel mogelijk ons project de wereld in te krijgen, zoals op deze manier.

 

Ondertussen proberen we ook zelf langzaam maar zeker ons budget rond te krijgen met de verkoop van winkelwagenjetons.

 

 

 

 

Maar onze grootste stap vooruit was enkele weken geleden: de aankoop van onze wagen! We kregen de kans om een Renault 4 GTL uit 1986 over te kopen van een team dat vorig jaar al had deelgenomen aan de 4L Trophy. De wagen was dus nog in een zeer goeie staat en was al uitgerust voor de rally (bestickering op de wagen is dus van het vorige team).

 

 

Het bracht ons project direct meer zekerheid en dat hoorden we ook aan de reacties. Tot zover deze korte introductie over ons project, maar er valt nog zoveel meer over te vertellen. Dus tot de volgende!


 

Voor de geïnteresseerden: u mag steeds een kijkje nemen op onze website. Die staat boordevol informatie over ons team, ons project en de 4L Trophy in het algemeen: www.teamrapide.be

 

door Antoine Heyerick

foto's Guido Vervust

 

Donderdag 16 december 2010: Neos’ Kerstevocatie: “Kerstkaramellen” door Sol Meunière

 

Decemberdag naar Kerstmis toe. Een vermoeide zon piept schuchter door de van sneeuw zwangere wolken. De halfklare lucht voelt killig en vochtig aan. De vroegste gasten zoeken de deugddoende warmte van de feestsalons.  Kerstmis nadert, gezelligheid rondom. Neos-vrienden vullen met tientallen, meer en meer, voller en voller de feestzaal. Ook de allerlaatsten vinden een zitje rond de feesttafels. Cafeïnevrije drank verspreidt een uitnodigende geur : wij zijn allen welkom.

 

De voorzitter blikt met genoegdoening de overvolle zaal in : met honderd twintig zijn ze. Hij legt de nadruk op de superlatieven van ‘karamellen’: puur, af, gezond, smakelijk. Een gunstig voorteken voor de Neos-namiddag.

 

Sol Meunière brengt ons een literair-muzikaal programma. Er is voortdurend afwisseling tussen muziek en woord. Marc Verbist, met viool, en Katelijne Swaelens, met voordracht, brengen een optreden om bij weg te dromen.

 

In het begin was het donker.

God schiep het licht.

De aarde was groen, de hemel blauw.

God maakte man en vrouw.

God maakte mij, God maakte jou.

 

 Viool :“Hoor, de eng’len zingen d’eer, van de nieuw geboren Heer !”

 

het duo Sol Meunière

              

Het Kistje

Houtsnijder Prana heeft zijn laatste kunstwerkje voltooid: een kistje. In dit kistje zou een geheim zitten. Het kistje is niet alleen oorzaak van grote nieuwsgierigheid, maar ook bron van het levensonderhoud van Prana.

 

De bakker, de slager, de kruidenier, de melkboer, allen willen ze de geheime inhoud kennen. Prana geniet van hun milde giften, maar geeft het geheim niet prijs. Wanneer een politicus er in slaagt het kistje te openen, blijkt het leeg te zijn. Wat eerst nog alles was voor Prana, is nu ineens niets meer. Prana beseft dat alles gelijk is aan niets en niets gelijk is aan alles.

 

Prana zoekt de vrouw op die eerder met hem wou trouwen. Zij vertelt hem dat ook zij een kistje heeft. Zij trouwen en krijgen een kind. Wanneer het kind tien jaar oud is, opent Prana het kistje. In het kistje zit een gedicht dat alzo eindigt: “Iedereen heeft haast, iedereen is ontevreden, niemand heeft tijd, niemand is gelukkig, … wees niemand”.

 

De vrouw van de herbergier

Het was volkstelling. De herberg zat overvol. Buiten was het ijzig koud. De vrouw klopte aan, maar kon niet meer binnen. Zij vond onderdak in de stal bij de beesten op het stro. Daar is het Kind geboren. Dit verhaal van jaren geleden, het verhaal van het Kind is een wonder, het is vrede, een licht dat vandaag nog heel het huis verlicht.

 

 

 

 

Viool : “Eer zij God in onze dagen, eer zij God in deze tijd”

 

De kerstnar

Een jonge nar verlangde er naar om een wijs mens te worden. Zoals de koningen Melchior, Balthasar en Jaspar ontdekte hij de bijzondere ster aan de hemel. Hij ging op weg met zijn narrenkap, zijn rinkelstaf en zijn bloem. De kerstnar volgde zoals de drie koningen de ster.

 

Na drie nachten volgen, had hij zijn schamele bezittingen weggegeven. Nu had hij niets meer om aan de nieuwe koning te geven. Toen de nar naar de hemel keek, zag hij dat de ster stilstond. Hij vond de weg naar de stal. Bij de stal ontmoette hij de drie koningen en de herders, zij hadden hun handen vol geschenken. De nar stond daar met lege handen.

 

Maria, die het druk had, legde het Kind in zijn armen. De nar voelde zich bijzonder dankbaar en gelukkig, hij had de wijsheid gevonden waarnaar hij zo verlangde.

 

Viool : “Stille nacht, heilige nacht, schenkt Hem allen uw hart.”

 

Het jongetje en de appelboom

Een jongetje klom elke dag in een appelboom, hij at de appels van de boom en sliep zelfs in de schaduw van de boom. Het jongetje werd groter en speelde niet elke dag meer bij de boom. De tijd ging voorbij.

 

Op een dag kwam hij terug bij de boom en keek bedroefd. Het jongetje wou nu speelgoed. Met de verkoop van de appelen kon hij speelgoed kopen. De jongen verdween terug enige tijd. De boom was bedroefd.

 

Op een dag kwam de jongen, die een man geworden was, terug. De jongen had hout nodig om zijn huis te bouwen. Hij hakte de takken van de boom af.

 

Na jaren wegblijven keerde hij terug naar de boom. Hij wou een boot bouwen om te gaan varen. De jongen hakte de boomstam om en bouwde zijn boot. Hij voer jaren uit.

 

Na vele jaren keerde de jongen naar de oud geworden boom terug, deze had niets meer te bieden. De jongen die eveneens oud was geworden had niet veel meer nodig, alleen nog een plekje om uit te rusten op de boomwortels. De boom glimlachte en pinkte een traan weg.

 

Viool : “Komt allen tezamen, jubelend van vreugde, komt nu, o komt nu naar Bethlehem.”

 

De kerstevocatie van Neos Oosterzele was, zoals de karamellen het lieten vermoeden: puur, zuiver, smaakvol, af.

 

Een appetijtelijk avondmaal sloot een prachtige, cultuurrijke en tezelfdertijd een ontspannende  namiddag af. Hoe kon zo’n namiddag mooier eindigen dan met een nog niet belopen, maagdelijke sneeuwlaag. De weergoden vierden met volle goesting mee.

 

“Jingle Bells! Jingle Bells! Jingle all the way. Dashing through the snow in a one horse open sleigh...”

 

 

Landskouter 1 - Huise-Ouwegem 3

 

Voorbije zondag 2 januari verloor SK Landskouter thuis met 1-3 van Huise-Ouwegem, tweede in de stand in 4e provinciale B. Dit was een inhaalwedstrijd van de 14e speeldag die in principe eind november had moeten plaatsvinden.

 

In december speelde SK slechts één wedstrijd - het verloor op 12 december met 1-0 uit op FC Merelbeke B. De uitgestelde wedstrijden gaan door (met tussen haakjes de nieuwe data) op Sint-Gorks (6 maart), op SK Merelbeke (3 april) en thuis tegen Balegem (10 april).

 

Sint-Agatha op 6 februari

 

Onze parochie viert haar patroonheilige Sint-Agatha op zondag 6 februari (hoewel het feest van de heilige Sint-Agatha op 5 februari valt) met een eucharistieviering om 9.30 uur en aansluitend een feestdrank in het schooltje op de Rooberg.

 

 

Budget gemeente 2011 goedgekeurd

 

Op 14 december heeft de gemeenteraad de budgetten voor 2011 goedgekeurd: voor de gemeente, het OCMW en de dotatie aan de politiezone Rhode en Schelde.

 

Bij de "voorziene werken in 2011" wordt Landskouter tweemaal vermeld: voor het aanleggen van voetpaden in de Lembergestraat en de (ver)bouw(ing) van het gemeenschapscentrum "IJzeren Hekken".

 

In haar beleidsnota voor 2011 stelt de gemeente zich een aantal doelstellingen, waarvan de eerste drie zijn: gemeentelijke infrastructuur verzorgen, veiligheid zwakke weggebruiker en een klantvriendelijker bestuur.

 

De gemeente zal zowel voor het OCMW als voor de politiezone ongeveer 1 miljoen euro bijdragen.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

Volg Landskouter op

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.