maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 56 - jaargang 6 -  oktober 2010

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

door Ulrik De Wachter

 

In de derde week van september werd onze Sint-Agatha kerk begast; een behandeling tegen de houtworm.

 

In 2006 heeft de kerkfabriek — die het kerkgebouw beheert — Monumentenwacht gecontacteerd om een inspectie uit te voeren. In het rapport van die Monumentenwacht werd gewezen op de bedreiging die de houtworm vormt voor de kerk. Vooral rond het zijaltaar wordt regelmatig houtmeel op de grond gevonden, wat wijst op de aanwezigheid van wormen in houtstructuren van de kerk.

 

Er bestaan drie soorten houtwormen:

 • De kleine houtworm of “memel”, die voorkomt in de kerk van Landskouter. Die laat kleine gaatjes na;

 • De xestobium, een grotere soort die voorkomt in vochtige eik;

 • De huisboktor, te vinden in naaldhout en dakconstructies van woningen.

 

Termieten vormen ook een bedreiging voor houtconstructies, vooral in de Verenigde Staten. Maar termieten aarden enkel in warme gebieden; in Europa komen zij niet voor te noorden van Parijs.

 

Bij ontvangst van het advies van Monumentenwacht contacteerde de kerkfabriek enkele bedrijven om de kerk te behandelen, maar de mogelijkheden waren beperkt.

 

Vroeger werden gebouwen behandeld tegen de houtworm met het gas methylbromide, dat ook op grote schaal gebruikt werd voor grondontsmetting bij tuinbouw. Maar dit gas is nu verboden in de Europese Unie, omdat het de ozonlaag danig aantast. Tijdens de overgangsperiode was het nog mogelijk om meubilair te laten begassen in een speciaal daartoe voorziene ruimte. Zo werden de houten beelden, de kerkstoelen en –banken van de kerk in 2009 reeds behandeld.

 

Ventilatoren moesten het gas op woensdag verspreiden binnen de kerk. Daags nadien deden ze dienst om het gas via de kerktoren te verwijderen.

 

Een alternatief voor de vaste houtconstructies is de klassieke behandeling met een vloeistof die ongeveer 1 cm in het hout dringt. De dakconstructie van de kerk werd vroeger op die manier behandeld. Maar om dit te herhalen zou het reeds behandelde hout afgeschuurd moeten worden; een niet te onderschatten taak.

 

 

 

Sulfurylfluoride

 

Intussen heeft het chemieconcern DOW een nieuw procédé ontwikkeld met een ander gas, sulfurylfluoride, en kreeg het toestemming om dit te gebruiken voor het begassen van gebouwen. Het kan slechts uitgevoerd worden door bedrijven met een erkenning van het Ministerie van Volksgezondheid en onder leiding van een erkende gassingsleider, die hiervoor een speciaal examen heeft afgelegd.

 

de gasflessen met sulfurylfluoride worden uitgeladen

 

Eén van die bedrijven is Pest Management Solutions (PMS), die door de kerkfabriek werd aangeduid uit de aanbesteding. Voor PMS was het de eerste kerkbegassing met het nieuw product. Het werd hierbij bijgestaan door personeel van DOW. Het is wel niet de eerste kerkbegassing in Vlaanderen; eerder werd de Borromeuskerk in Antwerpen reeds behandeld met dit nieuw procédé.

 

Chris Van Oost, Account Manager, en Hans Feyaerts, de gassingsleider van PMS

 

De werken hebben vijf dagen in beslag genomen. De kerk werd van buitenuit afgeplakt, vooral aan de vensters, zodat het als een gassingskamer kon fungeren. Op woensdag werd het gas dan ingebracht onder lage druk en het is 24 uur in de kerk gebleven om de houtworm uit te schakelen. Nadien werd het gas verwijderd, met de hulp van ventilatie omdat het gas even zwaar is als lucht. De kerktoren deed toen dienst als een soort schouw. Tijdens die periode was er een veiligheidsperimeter van 10 meter rond de kerk, met regelmatige metingen van de concentraties.

 

Deze behandeling komt in aanmerking voor subsidies van het Vlaamse Gewest, ook omdat de Sint-Agatha kerk een erkend monument is. De rest wordt gefinancierd door de kerkfabriek. Het grootste deel van het budget van de kerkfabriek wordt gedragen door de gemeente Oosterzele.

 

 

door Ulrik De Wachter

 

Het oude slachthuis aan de Geraardsbergsesteenweg, dat deels op grondgebied Landskouter, deels op grondgebied Gontrode ligt, wordt openbaar verkocht.

 

De woning aan de straatkant (Geraardsbergsesteeweg nummer 1) en de achterliggende bedrijfsruimten (het vroegere slachthuis) worden samen met 3 percelen weiland langs de Geraardsbergsesteenweg en de Aalmoezenijestraat openbaar verkocht met de enige zitdag op maandag 18 oktober om 15u in café De Kring te Balegem.

 

Het kavel met woning en het oud slachthuis telt meer dan 34 are. De aankondiging van de openbare verkoop vermeld ook dat de "leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten" opgenomen zijn in de inventaris. Dat begrip verwijst naar een jaarlijkse Vlaamse gewestbelasting die kadert in de strijd tegen het stedelijk verval.

 

Alle kavels liggen in agrarisch gebied. De drie weilanden worden thans verpacht aan de heer Marcel Haesaert die rechtover het oud slachthuis woont.

 

 

 

 

er zijn nog heel wat verwijzingen naar het oude slachthuis in de gebouwen terug te vinden

(foto Thomas Lecompte)

 

De openbare verkoop wordt beheerd door notarissen Anne Pede uit Bottelare en François Bouckaert uit Oosterzele.

 


de achterliggende "leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten" (foto Thomas Lecompte)

 

door Noel Minnaert

 

 

Wellicht zijn er weinig zondagen  waar zoveel naar de lucht is gekeken, behalve door de duivenmelkers, als op zondag 12 september.

 

Regen en nog meer dreigende wolken verstoorden die zondagmorgenvroeg de laatste voorbereidingen aan het komende Ploegfeest. Wat de volgende uren brengen zou durfde niemand voorspellen, maar wel zouden de komende uren bepalend zijn voor het al dan niet slagen van de feesten. En zie na de mis voor de overleden boeren en hun familie klaarde de hemel uit, Agatha wilde allicht niet dat haar inwoners er verzopen bijliepen.

 

Weken van voorbereiding had het gevraagd, maar een prachtig ploegteam heeft het weer geklaard tot voldoening van alle aanwezigen. Voorzitter en medewerkers  mogen een hoge borst opzetten voor wat zij terug verwezenlijkten voor een kleine dorpsgemeenschap als Landskouter. Het zou bij veel grotere broers niet lukken.

 

een keer per jaar krijgt Landskouter

twee burgemeesters over de vloer

 

Reuzendoop, toespraak van de gelegenheidsburgemeester bijgestaan door “het volk van Landskouter”, ... het zorgde voor heel wat hilariteit. Zeker als hij de confrontatie aanging met de echte burgemeester van Oosterzele. Wie was nu de kleinste: Gijzenzele of Landskouter?

 

Een mooi gebracht toneel rond waargebeurde verhalen uit een grijs verleden van Landskouter was alleen maar een voorproefje van een zeer geslaagde culinaire  wandeling door de landelijke gemeente. Als afsluiter het “noeneten” op de hoeve Callaert met een rijstpapje om de putjes te vullen.

 

De initiatiefnemers zijn er weer in geslaagd hun doelstellingen in werkelijkheid om te zetten, namelijk: een feest van en voor Landskouternaars. Met een leuk feest de vriendschapsbanden nauwer aansluiten tussen oude en nieuwe inwoners. Daar is men weer vlot in geslaagd.

 

de reuzin Lea, genoemd naar Lea Verliefde,

weduwe van André Callaert

 

Met dans en plezier werd de dag afgesloten al uitziende naar een vijfde uitgave. Niet zonder eerst de winnaars van de vogelverschrikkerwedstrijd te belonen met een prachtig kunstwerkje van de hand kunstsmid Roger Bockstaele.

 

Algemeen winnaar: Mvr. Johny Martens. Winnaar gouden doopsuikerboon: Patrick Van Damme. Winnaar reuzehesp: De Canck  Jeanine.

 

een geslaagd optreden van "den duits" gaf weer een nieuwe dimensie aan de Ploegfeesten

 

Volgend jaar huwelijk?

 

Nu reus Rie zijn levensgezellin Lea heeft gevonden mogen we misschien wel hopen op een huwelijk volgend jaar? U kan nu alvast de datum van de volgende Ploegfeesten noteren: zondag 11 september 2011.

 

De organisatie beperkt het aantal deelnemers bewust tot 350 en wil geen slachtoffer worden van haar eigen succes. Het heeft dit jaar een 50-tal geïnteresseerden moeten weigeren.

 

Bij de Ploegfeesten worden de boeren van Landskouter gevierd. Vlnr Haesaert, Van De Putte en Callaert.

 

Foto's van de Ploegfeesten zijn beschikbaar op http://foto.landskouter.be. Ook dit jaar hebben we een filmpje gemonteerd met enkele sleutelmomenten, beschikbaar via deze link.

 

 

Inspiratiedag regionaal erfgoed 16/10

 

Zaterdag 16 oktober organiseert de intergemeentelijke erfgoedwerking Viersprong-Land van Rode een tweede trefdag voor het regionale erfgoed van de gemeenten Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem, ditmaal in het gemeentehuis van Merelbeke, Hundelgemsesteenweg 353.

 

 

Een ideale gelegenheid om andere erfgoedspelers uit de regio - vrijwilligers in musea, heemkundige kringen, cultuurraden of geïnteresseerden - uit de buurgemeenten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

 

Programma:

 • 9 u: onthaal met koffie

 • 9.30 u: verwelkoming door dhr. Bertrand Vrijens, schepen van cultuur in Merelbeke,  en toelichting van de huidige initiatieven in verband met cultureel erfgoed in het Land van Rode

 • 10.45 u-12.45 u: keuzeworkshop:

  • Heemkunde en Archiefbank Vlaanderen – een blik achter de schermen van deze “gouden gids” met gegevens over vele archieven (hun inhoud, toegang, raadpleegbaarheid, ...)

  • Cultureel erfgoed ontsluiten via een eigen blog

  • Begeleide erfgoedwandeling doorheen het centrum van Merelbeke (tot 13 u)

 • 12.45 u – 13.30 u receptie met broodjes

Deelnemen kost 5 euro, te betalen via overschrijving op rekeningnummer 091-0181854-08 of ter plaatse.

 

SK Landskouter elfde in 4°B

 

In de voorbije maand verloor SK van Balegem (3-1), Opbrakel (0-1) en Astene (0-4). Het haalde wel een puntje uit op Strijpen (2-2).

 

Zaterdagavond 2 oktober verloor het de vooruitgeschoven wedstrijd van de zesde speeldag in vierde provinciale B op het veld van FC Kluisbergen (2e in de stand) met 5-0.

 

De volgende match speelt Landskouter thuis tegen Horebeke (nu 5e in de stand) op zondag 10 oktober. De andere thuiswedstrijd in oktober is op zondag 24 tegen Everbeek.

 

 

Drankautomaat naast broodautomaat

 

Naast de broodautomaat aan het begin van de Rooberg, rechtover de kerk, staat er nu ook een drankautomaat.

 

 

Het is een automaat van Coca-Cola die de familie Martens er geplaatst heeft aan de gevel van hun schrijnwerkerij. Met muntstukken kan je er blikjes frisdrank krijgen. Voor prijzen tussen €1 en €1,20 is dat Coca-Cola (gewoon/light), Fanta, Aquarius en het energiedrankje Nalu, dat ook staat afgebeeld op de automaat.

 

De automaat werd geplaatst met het oog op de vele wielertoeristen die langsrijden. Fietsknooppunt 93 (zie ons post nr. 15) ligt vlakbij.

 

Gemeenteraad uitgesteld

 

De gemeenteraad die voorzien was op woensdag 29 augustus werd geschrapt door de meerderheid (CD&V/NVA) wegens de afwezigheid van schepen Cottenie. Hoewel de oppositie (SVVO/Groen) verwittigd werd, kwam die toch opdagen. De officiële uitnodigingen waren immers al verstuurd. Ze hoopte op de onafhankelijkheid van de gemeenteraadsvoorzitter Jean-Marie De Groote om gemeenteraad toch te organiseren (dat kan als de helft + 1 van de raadsleden aanwezig zijn), maar geen enkel CD&V'er kwam opdagen.

 

Doorat de gemeenteraad wegens onvoldoende aanwezigheid is geschrapt, kon de oppositie een nieuwe datum eisen en legde die vast op vrijdag 8 oktober. Die datum blijkt voor burgemeester Van Durme om privé redenen zeer slecht te vallen, maar hij zal toch aanwezig zijn. De zitting vangt aan om 18u30 en is openbaar.

 

Het hele voorval toont nogmaals aan dat meerderheid en oppositie in onze gemeente moeilijk kunnen samenwerken.

 

Definitief voorontwerp IJzeren Hekken

 

Op die uitgestelde gemeenteraad, thans gepland op vrijdag 8 oktober, zal ook ons gemeenschapscentrum "IJzeren Hekken" besproken worden.

 

In functie van het inspraakmoment van 27 juni in het schooltje op de Rooberg (lees onze post nr. 53), werd het ontwerp gewijzigd. Architect Johan Lateur heeft het definitief voorontwerp geraamd op iets meer dan 320.000 €.

 

Wellicht wordt het op de gemeenteraad goedgekeurd en kan de gemeente de aanbestedingsprocedure in gang steken, zodat begin 2011 een aannemer kan aangeduid worden. Het gemeentebestuur zou het centrum graag klaar hebben tegen begin 2012.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

Volg Landskouter op

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.