maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 55 - jaargang 6 -  september 2010

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

door Ulrik De Wachter

 

Luc en Marleen De Wilde-De Zutter zijn blij dat ze hun verhaal kunnen doen. Sinds de bekendmaking van de aanvraag voor het slopen van hun serres in de Lembergestraat en de verkavelingsaanvraag, zijn een aantal misverstanden ontstaan. Er werd gezegd dat ze failliet zijn, dat ze zouden onteigend zijn, dat ze zouden scheiden... Daar is niets van aan. Maar hoe zit het dan wel? We brengen u het verhaal van Luc en Marleen...

 

Luc is de vijfde generatie De Wilde in Landskouter. Zijn grootouders hadden een boerenhof, op de plaats waar nu hun huis staat (Lembergestraat 13). In 1961 zijn z’n ouders begonnen met een tuinbedrijf in Landskouter. Een jaar later wordt Luc geboren. Op zijn zestiende begint hij mee te werken in de bloemisterij en in 1981 trouwt Luc met Marleen De Zutter. Hij zou dan nog 3 jaar verder in loondienst werken bij z’n ouders.

 

In 1984 koopt Luc zich in en wordt mede-eigenaar van het bedrijf. Hij bouwt nieuwe serres voor een oppervlakte van 2.000 m². In 1997 koopt hij zijn ouders helemaal uit; de notariële akte splitst de ouderlijke woning van het tuinbedrijf. Marleen, die tot dan in een Gentse meubelzaak werkte, gaat vanaf nu meedraaien in de bloemisterij.

 

Omdat er in Landskouter geen uitbreidingsmogelijkheden meer zijn, worden elders tuinbedrijven gehuurd, onder andere op de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke, de Poelstraat in Bottelare en in Melsen. Zo komt de totale serreoppervlakte van het bedrijf op 17.000 m². In 2002 wordt de eenmanszaak omgevormd tot een bvba.

 

in april bloeiden de Saintpaulias een laatste keer

in Landskouter

 

Luc was enkele jaren terug het slachtoffer van een hartaanval. Hij moest het iets rustiger aan doen en vindt zelf dat de gedrevenheid – hoewel nog steeds aanwezig – toch al minder is als toen hij 40 jaar was. Vandaar de beslissing om wat af te bouwen. In Landskouter – de enige locatie die Luc en Marleen in eigendom hebben – hebben ze de mogelijkheid om de oppervlakte te verkavelen. Verkavelen, dat is ook iets wat je beter nu doet dan op je zestigste, niet? En zo kwam het besluit tot stand. Een eigen, nuchtere en realistische beslissing.

 

Die beslissing viel twee jaar geleden. Zo lang heeft het geduurd om alles te organiseren. Luc en Marleen vonden in Woningbouw Speybroeck een ideale partner om de verkaveling te verwezenlijken. Speybroeck had immers hun woning gebouwd (nadat ze 18 jaar hadden ingewoond bij de ouders van Luc) en hebben de nodige expertise.

 

Luc De Wilde in zijn serres te Landskouter, april 2010

 

De verkavelingsplannen moesten worden aangepast omdat de gemeente vroeg om de nieuwe straat, die de naam Smeyersveld zal dragen, te laten aansluiten op de achterkant van de Lembergestraat, die achter de serres loopt naar nummers 1A, B en C. De plannen werden samen met de aanvraag tot slopen van de serres eind augustus 2009 ingediend. De slopingsvergunning kwam er al in oktober 2009, maar op de verkavelingsvergunning wordt nog steeds gewacht.

 

 

 

Er moest immers een voetweg afgeschaft worden en onder andere door personeelstekort op de provincie heeft dat 15 maanden in beslag genomen. De aanvraag is eind mei door de gemeente doorgestuurd naar Stedebouw en men verwacht dat het nog een drietal maanden zal duren vooraleer alles rond is.

 

Afbraak serres

 

Intussen worden de serres afgebroken. Dat gebeurt door een Nederlandse firma die hierin gespecialiseerd is. Twee van de vier serres gaan naar Polen. Ook de chauffagebuizen (in totaal ongeveer 10 km !) zullen in Polen herbruikt worden als afsluiting. Het glas wordt hier in België herwerkt – de geringe waarde van het glas weegt niet op tegen de transportkosten. De firma zal ook het beton in de serres uitbreken.

 

het terrein met de serres zou midden september volledig ontruimd zijn

 

Vóór de afbraak werden de serres ontruimd. Slechts een klein deel van de plantjes moest verhuisd worden naar de huurbedrijven, de rest is tijdig verkocht geweest. Luc en Marleen werken dus nu nog enkel in de twee tuinbedrijven die ze nog huren; de serreoppervlakte van de bvba is daarmee herleid tot 7.000 m². Marleen werkt voornamelijk in de Salisburylaan in Merelbeke waar Saintpaulia’s gekweekt worden. In de Edelarendries in Bottelare staat Marcel, de broer van Marleen. Luc pendelt tussen de twee locaties, naargelang het werk zijn aanwezigheid vereist.

 

90% voor export

 

Van de gekweekte plantjes vertrekt 90% naar het buitenland. Terwijl Marleen de boekhouding en administratie op zich neemt, behartigt Luc het commercieel aspect. Een keer per maand is er de beurs op de expo; Luc heeft ook een trouw cliënteel opgebouwd.

 

De sector is niet langer seizoensgebonden. Mits een goede planning kan men zich verzekeren van constant werk. Het jaar is een aaneenschakeling van internationale feestdagen. Na Valentijn volgt Moederdag in het oosten van Europa (maart) en dan in Engeland (begin april). Vervolgens is er Pasen, 1 mei,  de Belgische en Franse Moederdag en 15 augustus. In de minder drukke periodes wordt dan opgepot, zeker naar Kerstmis toe. Het bedrijf werkt met enkele PWAers en jobstudenten tijdens de vakantieperiodes. Er zijn wel minder kandidaten voor vakantiejobs in vergelijking met vroeger.

 

"Het is een harde stiel, je moet dag en nacht paraat zijn", aldus Luc. "Hoewel we ons werk heel graag doen, willen we onze kinderen hiermee niet opzadelen." De dochter is net afgestudeerd en werkt in de immobiliën sector; de zoon in de horeca.

 

Intussen zijn 8 van de 13 kavels van de nieuwe verkaveling reeds "gereserveerd"; een succes gezien de serres nu pas afgebroken worden. Luc en Marleen zullen hun achtertuin wat uitbreiden en gaan nog een garage plaatsen rechts van hun woning.

 

"Vroeger als we thuiskwamen gingen we na 't eten vaak nog even werken in de serres", aldus Marleen. "Het is maar een paar stappen van onze achterdeur. Nu voelen we reeds de impact van onze beslissing. Als we thuis komen is het werk gedaan, hebben we rust. We worden ook niet meer gestoord door leveranciers die leveren op abnormale uren, omdat ze wisten dat we toch thuis waren."

 

En met die rust na het werk hebben Marleen en Luc al een deel van hun doel bereikt.

 

Meer foto's van het tuinbouwbedrijf genomen in april dit jaar vindt u op http://foto.landskouter.be/

 

 

Hierboven foto van de damesploeg van SK Landskouter, ook wel SK Landskouter Ladies of SK La La genoemd, voor het seizoen 2010-2011. Klik om de foto om ze te vergroten.

 

Nu zondag 29 augustus opent de mannenploeg de competitie in 4e provinciale B thuis tegen de B-ploeg van FC Merelbeke. Aftrap om 15 u. op de terreinen in de Aalmoezenijestraat.

 

 

Een week nadien volgt dan een eerste Oosterzeels derby op het terrein van Balegem (5 september, aftrap om 15 u.).

 

De volledige kalender en nog meer informatie vindt u op www.sklandskouter.be

 

door Noel Minnaert

 

Te Landskouter staan de stropoppen weer in bloei op elke straathoek in prieeltjes en tuinen verschijnen ze weer: het uithangbord van de komende ploegfeesten!

 

Op zondag 12 september is het weer zover. Het ploegteam belooft er een spetterend volksfeest van te maken. Wat begon als een bescheiden feest als ode aan de laatste boerengeslachten van Landskouter groeit stilaan uit tot een klassieker waar de ganse bevolking naar uitziet, een dorpsfeest van en voor Landskouternaars.

 

volksfeest in Landskouter op zondag 12 september

 

Het programma van vorige jaren zal, wegens goed bevonden,  in grote lijnen hetzelfde stramien volgen:

  • 9.30 u. mis voor  parochianen in het bijzonder voor overleden boeren en families

  • na de mis doop nieuwe reus

  • toneeltje naar waargebeurde verhalen uit het grijs verleden van Landskouter

  • aanvang culinaire wandeling door de Landskouterse velden, begeleid door reuzen en fanfare

  • afsluitend middagmaal op hoeve Callaert met daarna muziek en dans

Elke deelnemer aan de wandeling moet in het bezit moet zijn van een toegangskaart. Kostprijs 13 € voor volwassenen 6 € voor kinderen. Er zijn nog een beperkt aantal kaarten ter beschikking. U kan hiervoor contact opnemen met Erna Tondeleir op 09 362 65 00.

 

Vijfde Ploegfeesten

 

Het zijn intussen de vijfde Ploegfeesten. De vogelverschrikkers die de inwoners van Landskouter plaatsen zijn het symbool van de feesten; de mooiste exemplaren krijgen een prijs.

 

de vogelverschrikker bij Trappen Martens lust een glaasje wijn

 

 

 

Dit jaar wordt er een tweede reus gedoopt. Boer Rie is immers op zoek naar een vrouw! Er zullen collega's reuzen uit Moortsele en Zwijnaarde zijn als getuigen van de doop. Daarna wordt het reuzenlied gezongen en zullen de organisatoren een toneeltje brengen over de schermutselingen bij de inval van de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog.

 

u kan het reuzenlied reeds inoefenen en meezingen

tijdens de Ploegfeesten

 

Dan vertrekt de culinaire wandeling, vergezeld van de reuzen en de fanfare. Er wordt eerst gestopt voor een kom soep met brood en een tweede keer voor een boterham met kopvlees en een glas Delirium. De laatste halte is de boerderij van de familie Callaert. Daar wordt het middagmaal geserveerd (stoofvlees met friet en rijstpap als dessert) en wordt de rest van de dag verbleven.

 

Hopende op een zacht septemberweertje kijken we uit naar een gezellig en smakelijk dorpsfeest!

 

Wie al in de stemming wil komen kan nog eens kijken naar het filmpje van de Ploegfeesten van vorig jaar via deze link; de foto's van de 2009-editie zijn beschikbaar op http://foto.landskouter.be/

 

 

Film in het Aelmoeseneiebos

 

Op vrijdag 10 september 2010 kan je in het Aelmoeseneiebos (Geraardsbergsesteenweg 267) komen kijken naar ‘Baas in eigen bos 2’ – een humoristische kindvriendelijke tekenfilm.

 

klik op de poster voor meer details

 

De film start om 20.30 uur; je bent er welkom vanaf 19.30 uur. Volwassenen betalen 2 euro; kinderen jonger dan 12 betalen 1 euro; leden van de gezinsbond aan halve prijs en VBV-leden gratis. Om je zitje te verzekeren, is inschrijven via http://www.vbv.be/filmintbos/ heel sterk aan te raden. Wie dat wil, kan een dekentje of klapstoel meebrengen.

 

‘Film in het bos’ is een initiatief van de gemeentelijke dienst Woon- en Leefomgeving (Milieu), de MINA-raad, Gezinsbond en Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV).

 

Bloed geven op donderdag 2/9

 

Op donderdag 2 september kan je bloed geven in de Vrije Basisschool op de Rooberg en dit tussen 17 u. en 19.30 u.

http://bloedgevendoetleven.be

 

Het is de derde bloedinzameling in Landskouter dit jaar, georganiseerd door de Vriendenkring Vrijwillige Bloedgevers Landskouter en het Rode Kruis Vlaanderen.

 

Gijzel Kirmesse

 

De kermis bij onze buren in Gijzenzele is van start gegaan en loopt nog tot dinsdag 31 augustus. Op het programma onder andere wielerwedstrijden op zaterdag 28/8 en een optreden van Luc Steeno op zondag 29/8. Klik onderstaande affiche voor het volledig programma.

 

 

Zomerkermis Moortsele

 

Na de buren in Gijzele is het de beurt aan Moortsele om kermis te vieren. 'Zomerkermis' Moortsele gaat van start op vrijdag 3 september met een optocht van reuzen om 18 u. (vertrek Tramstraat-Moortselestraat).

 

Zaterdag is er een optreden van de jonge en veelzijdige 'vanfaere' De Concurrence (inkom 3 €).

 

Een volledig programma van Moortsele kermis is beschikbaar via deze link.

 

Wedstrijd kortverhaal Route 42

 

Route 42, het samenwerkingsverband tussen de bibilotheken van Geraardsbergen, Lierde, Herzele, Zottegem, Sint-Lievens-Houtem en Oosterzele (langs N42), schrijft een wedstrijd uit voor een kortverhaal (maximum 6 bladzijden of 3000 woorden).

 

 

Ben je 16 jaar dan kan je tot 3 inzendingen doen vóór 1 oktober 2010, te bezorgen in de bibliotheek van Oosterzele. De prijzen lonen de moeite: boekenbonnen voor €600, een literaire voorstelling bij u thuis en als hoofdprijs een verzorgd weekend voor twee in boekendorp Redu.

 

Op donderdag 21 oktober zal Tom Lanoye de hoofdprijs overhandigen. De jury bestaat uit de auteurs Bob Van Laerhoven, Christophe Vekeman, Brigitte Minne, Bart Van Der Straeten en Bavo D’Hooge.

 

Meer info op http://www.biboosterzele.be

 

 

HdV rent - verhuur tenten

 

Landskouter telt een bedrijfje meer: Brenda de Vries en Andy Hacquaert  uit de Aelmoezenijestraat 27 zijn in zelfstandig bijberoep begonnen met het verhuren van tenten, statafels en barkrukken.

 

HdV rent verhuurt voornamelijk voor feesten thuis of bedrijfsfeesten waarbij alles geleverd, opgezet en afgebroken wordt (dit alles in de prijs inbegrepen, binnen Oost-Vlaanderen en bij een bedrag van meer dan €50). Daarnaast biedt HdV rent een totaaloplossing aan de klant met receptietafels, barkrukken, tentverlichting en tentverwarming.

 

Andy Hacquaert en de aanhangwagen van HdV rent

 

Meer info op www.hdvrent.be, op tel 0472 89 07 10 of hdvrent@telenet.be.

 

Stoomtrein door Landskouter

 

Op zondag 15 augustus reed er een stoomtrein op de lijn Gent-Zottegem naar aanleiding van Bruisend Balegem.

 

stoomtrein 29.013 bij zijn doortocht in Landskouter

 

Klik hier voor het filmpje dat we gemaakt hebben van de doortocht van de trein in Landskouter. U kan ook nog foto's bekijken op het blog van Landskouternaar Fréderic Louis: http://www.fredericlouis.be/2010/08/15/bruisend-balegem/

 

Agathea gesloten tussen 7 en 20/9

 

Het restaurant Agathea is gesloten vanaf dinsdag 7 september tot en met maandag 20 september.

 

De restaurantformule blijkt een succes te zijn. Het was even afwachten toen we met het lunchrestaurant begonnen, aldus Cécile Haegeman, maar in de zomerperiode liep het aantal couverts voor de lunch op dinsdag, woensdag en donderdag gestaag op tot soms meer dan 50 per dag.

 

 

Première 'TATA' op zondag 5/9

 

In het voorjaar was Nicolaas Rahoens, filmmaker uit Moortsele, op zoek naar een meisje voor de hoofdrol in zijn nieuwe kortfilm. Hij organiseerde toen enkele audities. Die film 'TATA' is nu af; het is Rahoens' vijfde kortfilm en de regisseur heeft al prijzen weggekaapt met een eerdere in Oosterzele opgenomen kortfilm My Donna.

 

TATA is het verhaal over een zesjarig meisje dat recent haar papa heeft verloren en affectie zoekt bij een Servische zwerver. Wanneer het meisje haar "nieuwe vriendje" tracht voor te stellen aan haar apathische mama krijgt het verhaal een onverwachte wending...

 

De hoofdrol ging naar Taeike Brion; in de film spelen ook nog Luc De Vos (zanger van Gorki) en Els Pynoo (zangeres van Vive La Fête).

 

 

De film gaat in première voor de inwoners van Oosterzele op zondag 5 september in het pastorijhuis te Moortsele, doorlopend van 15u tot 23u (kostprijs 5 €). Voor het grote publiek gaat de film in première op 26 september in de Vooruit te Gent. U kan de trailer van de film bekijken via volgende link: http://vimeo.com/14185981

 

Nieuwe openingsuren gemeentehuis

 

Vanaf 1 september zijn nieuwe openingstijden van kracht voor de gemeentediensten: elke dag van 8.45 u. tot 12.00 u. Maandagavond zijn de diensten open van 18 u. tot 20 u. en woensdagnamiddag is de dienst Burgerzaken eveneens beschikbaar van 14 u. tot 16 u.

 

Veiligheid zwakke weggebruiker

 

Naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar zorgt het gemeentebestuur voor de schoonmaak van enkele fietspaden in de gemeente (Molenstraat, Pastoor De Vosstraat, Lange Munte, Windekekouter) en worden oversteekplaatsen opnieuw geschilderd.

 

Er zullen ook snelheidsindicatieborden geplaatst worden aan de Oosterzeelse scholen. In tweede instantie zullen snelheidsmetingen georganiseerd worden.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

Volg Landskouter op

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.