maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 51 - jaargang 6 -  mei 2010

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

 

 

Om technische redenen hebben we de deadline niet gehaald voor deze mei-editie.

 

In het kader van de herdenking van de meidagen uit 1940 — de hevige gevechten die plaatsvonden in de buurt van Oosterzele tussen het Belgisch en Duits leger — brengen we u een relaas van de vijandelijkheden door Luc Van de Sijpe, bezieler van de website http://www.bunkergordel.be/.

 

Omdat het document in totaal 12 bladzijden telt brengen we u in onze komende nummers nog enkele fragmenten. Maar u kan het volledige document nu reeds lezen via de link onderaan het eerste fragment. Het is spannend en we willen u het volledig relaas bij deze 70-jarige herdenking niet onthouden

 

Volgend weekeinde wordt in Oosterzele de herdenking officieel ingezet:

  • zaterdag 22/5: Te Deum in Sint-Bavokerk Gijzenzele, onthulling gedenksteen en plechtigheid aan het oorlogsmonument in aanwezigheid van 6° Linieregiment en 2° Artillerie + militair defilé door KSOO Saffraanberg

  • zondag 23/5: begeleide vrije slagveldwandelingen (inschrijving IBT - Schoolstraat Gijzenzele) en bezoek opengestelde bunkers waaronder 'A36' in de Kerkstraat te Gijzenzele (in oorspronkelijke staat hersteld)

 

 

  • zondag 30/5: "bevrijdingsfeest" van 16 tot 21 uur met muziek uit de jaren 40-45 (iedereen wordt verwacht in 1940-45 kledij of oud-militair kostuum)

Tijdens de herdenkingsweek is de retrospectieve "Oosterzele, tijdens de oorlogsjaren" (IBT - Schoolstraat Gijzenzele) te bezoeken. Tijdens de week (24/5 t/m 28/5) van 9-12 uur en 13-17 uur en 's weekends (23/5 en 29 en 30/5) van 10 tot 18 uur. Donderdagavond 27 mei is de tentoonstelling open tot 21 uur. Meer info over alle activiteiten in het mei nummer van "Onze gemeente" (blz. 3).

 

In deze "landskouterse post" vindt u ook een verslag van de paasviering van NEOS Oosterzele die plaats vond in Landskouter op 15 april, de affiche van Mega Open Air voor dit jaar en een overzicht van Sinksenkermis in Oosterzele die vrijdag 21 mei start en loopt tot en met woensdag 26 mei.

 

Als u klikt op het programma onderaan opent u een .pdf document met leesbaar programma. Hoogtepunt van Pinksterenkermis is het vuurwerk op zondagavond 23 mei om 22.30 uur.

 

 

door Antoine Heyerick

foto Guido Vervust

 

Witte en gele paaslelies kleuren de bloementuin. De magnolia’s bloeien in roze-wit. De zanglijster fluit met de eerste klaarte tussen de ontluikende blaadjes van de treurwilgkruin. Een slordig eksternest wiegt om zijn evenwicht in de hoogste populierentop. Het dartel (paas)lammetje proeft zijn eerste gras. Lente om ons heen. Neos viert in paasbest … zoals het hoort.

 

The place to be : Landskouter. Wij vieren vooraf eucharistie in de stijlvolle Sint-Agathakerk. Het kerkinterieur straalt paasvreugde uit. Gregoriaanse gezangen klinken blijvend mooi : “Pascha nostrum immolatus est Christus, alleluia! Ons Paaslam, Christus, is geslacht, alleluia!” Gebeden voor overleden Neos-leden: blijvende herinnering.

 

Van Agatha tot Agathea is slechts een overstapje. De ontvangst met een geurige koffie brengt stemming. Wij voelen ons thuis. De namiddag wordt genieten. Kruidenvrouw Winiefred van Killegem is van alle kruiden thuis. Zij schreef, naast een tiental andere boeken, ‘De kracht van specerijen’, ‘Winiefreds favoriete keukenkruiden’ en ‘Liefdesreceptjes’. Haar voordrachten zijn niet alleen leerzaam, maar tevens gekruid met smaakvolle humor. Alhoewel geen wondermiddelen bestaan, kunnen haar tips een beetje helpen. “Haver is het paardenmiddel om beter te slapen”, zegt ze. Een voetbad met lavendel of een thee van lavendel brengt je tot innerlijke rust. Door het drinken van kininewijn, grootmoeders bloedwijn, val je vlugger in slaap. Drink er echter niet teveel van, wakker liggen kan ook romantisch zijn.

 

Eten en romantiek gaan samen. Eten wekt de lust op. Gekruide spijzen geven een warm gevoel van binnen. Kruiden zijn de medicijnen uit de natuur, sommige beïnvloeden positief je liefdesleven. Bonenkruid is volgens Winiefred de viagra van de natuur. Voorzie een hoekje in je moestuin, mevrouw.

 

 

 


 

Bekende figuren uit de wereldgeschiedenis waren overtuigd van de stimulerende invloed van bepaalde gerechten en kruiden. Julius Caesar voelde zijn ‘hartelust’ stijgen na het nuttigen van een paar glazen rode wijn. Madame de Pompadour vond patrijs haar lievelingsgerecht. Koning Leopold III plezierde zijn minnaressen tot op gezegende leeftijd dankzij zijn voorliefde voor asperges. Prinses Liliane zal het geweten hebben. Zouden onze Coburgers nu nog zo’n goede smaak hebben? Napoleon Bonaparte leverde zijn amoureuse veldslagen met een stevige kippenbouillon.

 

Een ‘Coupe Adam’ maakt meneer klaar voor het grote avontuur. Een ‘Coupe Eva’ is een opkikker voor mevrouw, het warmt haar voeten op en… de warmte wil hogerop. Met een ‘La vie en rose’ als toemaatje krijgt mevrouw een gezonde, ietwat ondeugende blos, mooi om zien… verleidelijk. Nog een goede raad van Winiefred : “Eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar.”

 

We sloten de feestnamiddag af met een aperitief ‘Winiefred’. Daarna deden we ons tegoed aan een volumineus bord. De slanke lijn en cholesterolcontrole werden nog even uitgesteld. Tachtig Neos-leden genoten van een weldoende namiddag, vol afwisseling : ernst, kennis en humor en als slot een lekker avondmaal. Iedereen ging tevreden huistoe met het goede voornemen meer kruiden te gebruiken. Misschien helpt dit wel, proberen maar… en het resultaat ? Wij kunnen zwijgen.

 

http://www.neosvzw.be/page?page=oosterzele

 

 

 

door Luc Van de Sijpe

 

Dat de streek tussen Kwatrecht (Wetteren) tot Astene (bij Deinze) niet vrij zou blijven van strijd was reeds lang duidelijk voor mei 1940. Reeds in 1934-35 werd de streek volgebouwd met menig bunkertje. In totaal stonden er 228 van deze betonnen bouwsels in een gordel opgesteld tussen beide gemeentes. De bunkergordel, kreeg de naam Bruggenhoofd Gent, toen beter gekend onder zijn Franse naam «Tete de Pont de Gand».

 

Het moest de uiterste te behouden verdedigingslijn worden, het Reduit National. Buiten periodiek terugkerende militaire oefeningen werden de bunkers in de jaren voor de oorlog niet bezet door militairen. Er waren er zelfs maar enkelen (de 7 bunkers tegen directe doorbraak), die in de aanloopjaren altijd al waren voorzien van een aanzienlijke hoeveelheid munitie alsook hun verdedigingswapens. Voor de rest stonden de bunkertjes gebruiksklaar maar onvoorzien van munitie en geschut. Dit moest als de nood het hoogst was, voorzien worden door de troepen die de linie zouden bezetten. Bij de algemene mobilisaties in 1938 en 1939, wordt de bunkerlinie voor het eerst volledig bezet door Belgische troepen. Het blijft echter bij een bezetting zonder veel meer. Bruggenhoofd Gent werd op dat moment bezet door de 16e Infanteriedivisie. Dit omvatte het 37e en 41e Linieregiment, de 24e Artillerie en het 18e Bataljon Genie.

 

Op vrijdag 10 mei 1940 om 4u30 vallen Duitse troepen het neutrale België binnen. Er begint een geleidelijke terugtocht van het Belgisch leger door een aaneensluiten van militaire tegenslagen, vaak te wijten aan falende hulp van geallieerde troepen. Aan bruggenhoofd Gent blijft alles kalm. De weinige aanwezige Belgische troepen starten met het aanleggen van beperkte veldversterkingen.

 

Op donderdag 16 mei 1940 wordt duidelijk dat het oorlogsgeweld stilletjes dichterbij komt. Als onderdeel van het terugtrekken naar Bruggenhoofd Gent, worden tussen Dendermonde en Melle, alle scheldebruggen opgeblazen. De straten vullen zich met vluchtelingen. De weinige aanwezige soldaten aan het bruggenhoofd beginnen telefoonverbindingen aan te leggen tussen de verschillende bunkers. Er wordt besproken waar de commandoposten zullen worden ingericht.

 

Belgische soldaten met mitrailleur

(foto Replica)

 

Vrijdag 17 mei 1940,  geleidelijk aan komen de Belgische troepen aan die zullen moeten instaan voor de verdediging van het Bruggenhoofd.  Te Oosterzele stelt het 2e Bataljon van de 15e Linie drie compagnies op aan de kruising van Wettersesteenweg met Geraardsbergsesteenweg, versterkt door twee mobiele C47 kanonnen. Te Landskouter stelt het 3e Bataljon van de 15e Linie zich eveneens op,  op de zuidelijke rand van Landskouter en Gijzenzele, eveneens versterkt met drie C47 kanonnen. Het 4e Bataljon van de 15e Linie stelt zich op in 2e lijn ter hoogte van de Potaardewijk. De ganse dag door werkt de 15e Linie verder om al zijn stellingen in orde te krijgen. Deze geraken uiteindelijk pas ’s avonds op punt.

 

Te Semmerzake worden twee pelotons, de compagnie Rousseau, weggetrokken om de drie bunkers tussen Rattepas en Asselkouter te bezetten. Hier wordt de bunker A26 (bunker vermomd als houten stal op de kop van bos aan Rattepas) bezet met twee mitrailleurs. Achteraan wordt achter zandzakken een C47-kanon opgesteld gericht op de ernaast lopende aardeweg. In de bunker A25 (ingewerkt in de boshelling iets verderop in het bos) worden twee mitrailleurs opgesteld. In bunker AV5 (heden grotendeels verborgen onder de grond) wordt een C47-kanon neergelaten en nog een mitrailleur.

 

 (foto collectie De Muntenaar)

 

Op zaterdag 18 mei begint de plaatselijke bevolking, voor zover ze nog niet vertrokken waren, massaal hun woningen te verlaten. Vrij kort na het verlaten van de huizen doen zich jammer genoeg reeds de eerste plunderingen voor van verlaten woningen.

 

Reeds voor de oorlog waren in de streek voor Tête de Pont de Gand een aantal diepe, met betonnen ringen beklede putten aangelegd onder de belangrijkste toegangswegen. Deze waren bedoeld om ze in geval van nood op te vullen met springstoffen. Zo kon op een vrij eenvoudige wijze de toegangsweg zwaar vernield worden en de vijand zijn opmars vertraagd. Toen genietroepen deze putten wilden vullen met springstoffen bleek er echter geen degelijke map met de exacte lokatie van te bestaan. Men wist uiteindelijk een aantal van deze putten op belangrijke toegangswegen terug te vinden maar tot overmaat van ramp bleken deze volledig vol te staan met grondwater. Na het leegpompen van de gevonden putten konden in de nacht van 17 op 18 mei de gevonden exemplaren toch voorbereidend opgevuld worden met springstoffen.

 

De reeds uitgeputte troepen van de 5e Linie moet morgenvoormiddag bruggenhoofd Gent in de ondersector Kwatrecht aflossen van het 11e Linieregiment. Zij bevinden zich op de avond van 18 mei op een rustkantonnement te Gijzegem. De reeds aanwezige 4e Infanteriedivisie, samengesteld uit de 7e, 11e en 15e Linie, 8e Artillerie en 4e Bataljon Genie, treffen alle schikkingen voor de komende strijd. Alle schuilplaatsen worden bezet. Hier en daar krijgen soldaten de toelating om de hangsloten van bepaalde bunkers op de steunlinie open te breken omdat de sleutels ervan onvindbaar blijken te zijn. De 2e Compagnie van de 18e Genie bereidt de vernielingen voor van de Scheldebruggen van Zwijnaarde, Eke en Gavere voor. In totaal werden 13 te vernielen bruggen voorbereid.

 

Rond 17 uur vertrekt de 6e Linie richting Gijzenzele vanuit Gijzegem. Ook deze soldaten zijn totaal uitgeput maar zullen de dag nadien stelling moeten nemen in de zone Gijzenzele. Rond 22 uur vertrekken eveneens vanuit Gijzegem de eerste troepen van de 5e Linie richting Kwatrecht.

 

Op zondag 19 mei 1940 is Kwatrecht zo goed als leeggelopen als de eerste Belgische troepen er aankomen. De streek rond Oosterzele zou als volgt verdedigd worden. De 2e Divisie neemt met zijn 5e Linie posities in tussen de Schelde te Kwatrecht en Gijzenzele, Vanaf Gijzenzele tot Betsberg neemt de 6e Linie over. De 28e Linie komt in reserve achter de 5e en 6e Linie. Het weerstandsnest Betsberg zal worden bezet door de 15e Linie. Daarnaast bezetten zij ook nog een gedeelte van de bunkers op Moortsele. De rest van Moortsele tot Muntekouter wordt bezet door de 7e Linie. Hier wordt de 11e Linie in reserve gehouden. Elke compagnie beschikt gemiddeld nog over een achttal mitrailleurs in plaats van de oorspronkelijk twaalf die er voorzien waren.

 

Veiligheidshalve worden er drie Grote Wachten of Voorposten opgesteld op het grondgebied van Oosterzele, namelijk op Scheldewindeke dorp, Scheldewindeke aan het kruispunt Pelgrim en te Oosterzele dorp. Deze voorposten zullen telkens bemand worden door drie pelotons fuseliers en een T13-tank. In afwachting van de aankomst van deze pelotons wordt deze opdracht uitgevoerd door het verkenningspeloton van de 15e Linie.

 

Twee bataljons van de 15e Linie bezetten eveneens de schuilplaatsen in eerste linie van de nevenvallei van de molenbeek te Moortsele bij het Grootbos (bunker A31 aan boerderij Hoek Ter Hulst en A32 aan toenmalige tramlijnovergang met dezelfde straat). Zij worden hierbij versterkt door 5 antitankkanonnen 47mm. De 7e Linie sluit aan bij de 15e Linie vanaf kasteel Rattepas.

 

http://www.bunkergordel.be

 

lees volledig relaas nu reeds via deze link

 

ook op volgende link vindt u een chronologisch overzicht met foto's van de gevechten in mei '40: http://www.bunkergordel.be/3-achttiendaagse%20veldtocht.htm

 

 

 

Kermis BBQ op zaterdag 24 juli

 

Tijdens Landskouter kermis wordt een grote barbecue georganiseerd op het veld naast de voetbalkantine in de Aalmoezenijestraat.

 

Voor kaarten en inlichten kan u contact opnemen met Patrick Van Damme op 0475 78 08 47.

 

Het kermisprogramma is nog in de maak; verenigingen kunnen hun kermisplannen doorgeven aan Patrick Van Damme.

 

Tax-on-web infosessies

 

Het gemeentebestuur Oosterzele en de FOD Financiën organiseren twee infosessies i.v.m. tax-on-web. Beide sessies vinden plaats in de bibliotheek (Stationsstraat 13 in Scheldewindeke); iedere deelnemer ontvangt een gratis kaartlezer.

 

- Maandag 17 mei 2010 - 19.30 tot 21.45 uur

 

De Federale overheidsdienst Financiën en het Rijksregister Oost-Vlaanderen maken de deelnemers wegwijs in de wereld van de elektronische identiteitskaart (eID) en op Tax-on-web!

 

- Dinsdag 25 mei 2010 - 14 tot 16 uur

 

Deelnemers krijgen de kans om in een kleinere groep de website van Tax-on-web te verkennen. De ambtenaren van de Federale overheidsdienst Financiën geven graag antwoord op alle vragen!

 

Inschrijven kan via oosterzele@bibliotheek.be of tel. 09 362 81 17

 

 

 

 

 

Zwervers naar de Alpen

 

De Oosterzeelse wielerclub WTC-LBC De Zwervers trekt voor de zomer naar de Alpen, in de buurt van Bourg d'Oisans van waaruit legandarische cols zoals Alpe d'Huez en de Cols Croix de Fer, Télégraphe en Galibier kunnen beklommen worden.

 

Voor de gelegenheid werd een nieuwe uitrusting ontworpen waarop de sponsors van de uitstap te zien zijn. Initiatiefnemers zijn Marnix Raman en Landskouternaar Henk Destoop.

 

Speciale truitjes voor de uitstap naar de Alpen

 

Er is ook een website gecreëerd ter gelegenheid van deze uitstap en u kan op Henk's blog volgen hoe hij toeleeft naar die uitstap.

 

Henk heeft ook de website van de club in een nieuw jasje gestoken: http://www.wtcdezwervers.com/

 

 

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.