.

maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 49 - jaargang 6 -  maart 2010

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

door Ulrik De Wachter

 

In februari houdt de Landskouterse afdeling van de KVLV traditioneel haar jaarlijkse feestvergadering en dat was dit jaar niet anders.

 

Tijdens de receptie stond deze foto uit 1961 tentoongesteld: de KVLV leden aan het kapelletje bij het Aelmoeseneiebos

(klik om foto te vergroten)

 

Het KVLV bestuur (van links naar rechts) met Mieke Goeteyn, Gaby Verhofstee, Ann De Brouwer, Erna Tondeleir, Annie De Vos, Martine Braeckman en Laura Colpaert

 

 

Maar er was wel iets speciaals te vieren. De afdeling werd immers opgericht in 1960 wat betekent dat dit jaar het vijftigjarig bestaan gevierd wordt.

 

Na de misviering op zondag 28 februari werd er een receptie gehouden in het schooltje. Uitnodigingen, programma's, boeken en foto's uit de laatste 50 jaar werden tentoongesteld.

 

Na de toespraken en receptie zakte de KVLV-leden af naar zaal Agathea voor een feestelijke maaltijd.

 

Proficiat voor het 50-jarig bestaan!

 

door Ulrik De Wachter & Pascal Kegels

foto's Pascal Kegels

 

Terwijl de ene vereniging haar 50-jarig bestaan viert, is er een nieuwe opgericht... Er was meer dan voldoende belangstelling voor de rondleiding met proeverij in de brouwerij Huyghe te Melle.

 

Op vrijdag 19 februari verzamelden een kleine twintig belangstellenden voor de roze olifantjes aan het begin van de Geraardsbergsesteenweg in Melle-dorp voor de eerste activiteit van het Stichtend Geno(o)tschap Landskouter.

 

Dan Lemmens geeft uitleg over de stamboom van de familie Huyghe

 

Dan Lemmens, voorzitter van de Heemkundige Vereniging De Gonde, wist de deelnemers gedurende zijn rondleiding te boeien met een afwisseling van geschiedenis, brouwerijtechnieken en anekdotes.

 

De rondleiding werd afgesloten met een degustatie van het uigebreide gamma aan biersoorten die vandaag in Melle worden gebrouwen. De gezellige feestzaal waar de rondleiding werd afgesloten kan trouwens afgehuurd worden voor familie- en bedrijfsfeestjes.

 

Een kort filmpje over dit bezoek is beschikbaar op YouTube via deze link.

 

 

 

 

Replica van Manneken Pis met de toga van de Confrérie van de Roze Olifant

 

 

Nocturne Dr. Guislainmuseum

 

Dit smaakt naar meer! Het Stichtend Geno(o)tschap Landskouter organiseert samen met de Bond een nocturne met rondleiding in het museum Dr. Guislain te Gent voor de tentoonstelling ‘Uit het geheugen’.

 

Dit gaat door op vrijdag 26 maart om 20.00 u. Om deel te nemen stuurt u eenvoudig een mailtje naar Frankvandaele@hotmail.com voor 15 maart met de vermelding ‘Ik doe mee’. Kostprijs is €10 (voor wie lid is van De Bond) en €14 (voor wie geen lid is). Betalingsinstructies volgen dan per e-mail.

 

Voor meer gegevens omtrent de tentoonstelling surft u best even naar www.museumdrguislain.be. U vindt daar ook de wegbeschrijving, we spreken ter plaatse af om 19u45. Na de rondleiding is er de mogelijkheid om een glas te drinken in het museumcafé.

 

door Ulrik De Wachter

 

Op zondag 7 februari hield ZMPO (Zonale Misdrijf Preventie Organisatie) haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in de gebouwen van de politie in Destelbergen. De vereniging werd opgestart in 1992 na een eerste inbraakreeks in Moortsele, deelgemeente van Oosterzele. Uit deze negatieve ervaring ontstond een constructieve samenwerking tussen het gemeentebestuur, de politie en vrijwilligers. Het doel is een samenwerkingsverband waarbij de burgers de politie helpen in tal van preventieprojecten zoals fietsgraveringen, signaalgever zijn op wielerwedstrijden, technopreventieve adviezen en het organiseren van een veiligheidsbeurs.

 

De laatste veiligheidsbeurs werd in de politiezone georganiseerd in 1996 in Oosterzele. Yves Asselman, korpschef van de politiezone Regio Rhode & Schelde, en tevens voorzitter van ZMPO sinds 1 april 2009, stelde in zijn nieuwjaarsspeech dat het hoog tijd was om dit geslaagde initiatief van eertijds over te doen. Deze keer zal de veiligheidsbeurs doorgaan van 29 oktober 2010 t.e.m. 1 november 2010 in de selectahallen te Merelbeke. Een vijftigtal standhouders zullen er allerhande beveiligingsmateriaal tentoonstellen om uw woning inbraakwerender te maken. De toegang tot deze beurs is voor iedereen gratis.

 

(bestuursleden ZMPO van links naar rechts) Korpschef Yves Asselman- politiezone Rhode & Schelde, Noel Minnaert- Landskouter, Adrien De Vreese-Scheldewindeke, Veronique Balcaen-secretaresse, André Thienpont-Scheldewindeke, Antoine De Smaele-Balegem

(foto via ZMPO)

 

De korpschef van de lokale politie vindt dit initiatief prangender dan ooit, temeer de inbrekers de laatste tijd steeds driester te werk gaan. De enige manier om dit tegen te gaan, aldus Yves Asselman, is het de potentiële daders zo moeilijk mogelijk maken. Want – zo stelt hij – dieven zijn en blijven luieriken die snel rijk willen worden…

 

De korpschef was bijzonder verheugd dat hij samen met zijn 50-tal leden, de burgemeesters van Oosterzele en Merelbeke mocht verwelkomen. Zonder de steun vanuit de gemeentelijke overheden zou dit nieuwe initiatief immers onmogelijk zijn. Niettegenstaande het voor vele vrijwilligersverenigingen moeilijk is om nieuwe leden te werven, slaagt deze vereniging er het tweede jaar op rij in om nieuwe mensen aan te trekken. Inwoners die zich geroepen voelen om aan te sluiten bij ZMPO kunnen zich nog steeds melden via het secretariaat, mevrouw Balcaen Véronique (tel. 09 210 34 34 of e-mail veronique.balcaen@gmail.com). 

 

 

Eetfestijn school 20/21 maart

 

Landskouternaars zijn uitgenodigd op het jaarlijks Eetfestijn van de Vrije Basisschool Moortsele-Landskouter.

 

Dat gaat door in het weekend van 20 en 21 maart in het schooltje te Landskouter (Rooberg). U kan kiezen om te gaan eten op zaterdagavond 20 maart (vanaf 18.30 u. - met gratis aperitief) of op zondagmiddag 21 maart (om 11.30 u. of 13.00 u.). Eten afhalen is ook mogelijk.

 

Er is keuze tussen:

  • kalkoengebraad met kruidensaus, fruit & frietjes (€12; kinderen €6)

  • brochette met provençaalse saus & frietjes (€12; kinderen €6)

  • zalm op Normandische wijze & frietjes (€14; kinderen €7)

U moet zich inschrijven vóór 12 maart bij de directeur of leerkrachten van de school, op het telefoonnummer 09 362 60 58 of via het e-mail adres vb.moortsele@scarlet.be

 

Paasmysterie in Landskouter

 

Via welingelichte bron hebben we weet gekregen van een mysterieus verschijnsel dat zich in onze gemeente zal voordoen in het paasweekend...

 

 

Bloed geven op 4 maart

 

Nu donderdag 4 maart kan u opnieuw bloed geven in Landskouter. Vanaf 17.00 u. kan u terecht in het schooltje op de Rooberg tot en met 19.30 u.

 

Missen tijdens paasdagen

 

Dit zijn de misuren in de aanloop naar en tijdens de paasdagen:

  • Palmzondag 28 maart: eucharistieviering om 09.30 u. met palmwijding

  • Witte Donderdag 1 april: plechtige avondmaalviering met voetwassing om 20.00 u.

  • Goede Vrijdag 2 april: kruisverering, opleggen kruisjes aan de vormelingen en communiedienst om 20.00 u.

  • Stille Zaterdag 3 april: Paaswake om 20.00 u.

  • Pasen/verrijzeniszondag 4 april: plechtige eucharistieviering met koor om 09.30 u.

Onderhoud spooroverweg

 

De overweg in de Bakkerstraat-Kloosterstraat (grondgebied Moortsele) wordt gesloten voor onderhoud tussen vrijdagmorgen 5 maart en dinsdagmorgen 9 maart.

 

Website vrijwilligers

 

De gemeente Oosterzele en het OCMW lanceren een website voor vrijwilligerswerk: http://www.oosterzele.be/vrijwilliger.htm

 

Het is een database waar vraag (naar vrijwilligers) en aanbod (van vrijwilligers) elkaar virtueel kunnen vinden. U kan zich dus als vrijwilliger registreren; niet-commerciële verenigingen kunnen er vrijwilligers vinden.

 

 

Verkaveling 'Smeyersveld'

 

Er zijn al wat details gekend over de nieuwe verkaveling die komt in de plaats van de serres van bloemist De Wilde in het centrum van Landskouter.

 

De (doodlopende) straat zal 'Smeyersveld' noemen; er is wel een wandelpad dat aansluit op het stukje Lembergestraat dat achter de verkaveling loopt.

 

De verkaveling telt 13 loten grond variërend van 280 m² tot 432 m². Eén lot is voor open bebouwing, 10 loten voor half-open en twee voor gesloten bebouwing.

 

Voorlopig kunnen er enkel opties genomen worden op de loten, aangezien het dossier nog niet rond is. Als de verkaveling goedgekeurd is bij stedebouw Gent, kan het schepencollege en de gemeenteraad van Oosterzele het behandelen.

 

Landskouter van 7-0 naar 0-5

 

SK Landskouter verplaatste haar zondagnamiddagmatch van 21 februari tegen laatstgeklasseerde SK Merelbeke naar zaterdagavond. Perfect mogelijk gezien haar lichtinstallatie gekeurd is voor 1e provinciale voetbal.

 

Halverwege stond het al 7-0 voor thuisploeg Landskouter. SK Merelbeke staat met slechts 4 punten laatste in 4° provinciale B en er gaapt een kloof van 13 punten met de voorlaatste in de stand.

 

Maar de lichtinstallatie viel uit en de wedstrijd werd definitief stilgelegd. Wellicht wordt de stand omgezet in 0-5 forfaitcijfers ten voordele van SK Merelbeke.

 

Zondag 28 februari ging Landskouter met 4-1 onderuit bij de andere ploeg uit Merelbeke, de B-ploeg van FC Merelbeke die 6° staat in de stand. Zo staat SK Landskouter nu op de 12° plaats met 22 punten.

 

Volgende wedstrijd is op zondag 7 maart thuis tegen Everbeek (10°). De week nadien, op zondag 14 maart, is er dan de langverwachte derby op Gijzenzele. Die werd eerder al twee keer uitgesteld.

 

Werken carpoolparking N42

 

Vermoedelijk zullen in mei 2010 de werken aan de carpoolparking langs de N42 plaatsvinden. Deze werken omvatten een tijdelijke overlaging van de N42 (Wetterse Steenweg) over een traject van 1 km (nabij Gijzenzele). Daarnaast zal er ook een parking in grasbetontegels aangelegd worden in een parallelweg van de N42, nl. de Vantegemstraat t.h.v. complex E40 in Wetteren (kant Oosterzele). Zo hoeven de autobestuurders in de toekomst niet meer in een onverharde berm te parkeren. Een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is niet voorzien.

 

De overlaging moet in vijf werkdagen gerealiseerd worden; het aanleggen van de parking in 15 werkdagen. Het verkeer komende van het complex E40 en van Wetteren moet op elk moment doorgang krijgen. Er zal dus steeds één rijstrook van de N42 open blijven.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.