maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 48 - jaargang 6 -  februari 2010

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

 

Deze week viert Landskouter het feest van haar patrones, de Heilige Agatha. Agatha van Sicilië leefde in de 3e eeuw na Christus en stierf ten tijde van de christenvervolgingen onder keizer Decius. Ze is een martelares en werd snel heilig verklaard.

 

Sint Agatha wordt vooral gevierd in Sicilië en Catania in het bijzonder, waar ze begraven ligt. Haar naamdag valt op 5 februari.

 

 

 

 

Het echte feest bij ons gaat door op zondag 7 februari met een eucharistieviering om 9.30 u., opgeluisterd door het Martinuskoor uit Massemen. Iedereen is van harte uitgenodigd om erbij te zijn en mee te zingen en bidden. Aansluitend is er een drink in de school.

 

Landskouternaars werden ook uitgenodigd om in te schrijven voor een maaltijd in zaal Agathea op zondagmiddag.

 

door Ulrik De Wachter

 

Het Heemkundig Genootschap Land van Rode werd op 7 juni 1968 gesticht door de inmiddels overleden Gerard Waeytens en Oscar Van Wittenberghe. Het wil de heemkunde in al haar facetten uitoefenen en aanmoedigen door het helpen uitgeven en verspreiden van studies die betrekken hebben op het historisch "Land van Rode", van Gentbrugge tot Beerlegem en van Melsen tot Vlierzele.

 

Werkgebied van het Genootschap is het historische "Land van Rode" (kaart Waeytens)

 

De vereniging publiceert een driemaandelijks tijdschrijft en een periodiek themaboek. Het organiseert uitstappen, bezoeken en info-avonden en houdt een documentatiecentrum open in het Erfgoedhuis te Moortsele.

 

 

 

Het documentatiecentrum is open op afspraak. Het Heemkundig Genootschap kan gecontacteerd worden op tel. 09 362 69 95 of per e-mail op secretaris@landvanrode.be.

 

De volgende info-avond gaat door op dinsdag 23 maart om 20.00 u. in het Erfgoedhuis, Sint-Antoniusplein 10 te Moortsele. In samenwerking met het Davidsfonds zal Lucien De Smet — de voorzitter van het Heemkundig Genootschap — spreken over "Nacht van de Geschiedenis: Symbolen op onze grafstenen". Niet-leden betalen hiervoor €5, leden €3. Meer info hierover bij Etienne Gevaert op 0472 75 20 27 of etienne.gevaert@skynet.be.

 

Er zijn verschillende formules mogelijk om lid te worden van het Genootschap en zo de publicaties te bekomen:

  • gewone leden €10

  • steunende leden €15

  • beschermleden €30

U kan het lidgeld storten op rekening 979-9650522-94 op naam van Land van Rode, Rollebaan, 101, 9860 Moortsele (IBAN: BE87 9799 6505 2294; BIC: ARSPBE22).

 

Bezoek ook eens de website http://www.landvanrode.be; er is een hele bladzijde over Landskouter, waar onder meer de geschiedenis van onze deelgemeente staat beschreven.

 

 

 

 

Rondleiding brouwerij Huyghe

 

Het  Stichtend  Geno(o)tschap  te  Landskouter organiseert  een  rondleiding  met  proeverij  in brouwerij  Huyghe  te  Melle.

 

Wanneer: Vrijdag 19 februari om 20.00 u.

 

Interesse? Stuur vóór vrijdag 12 februari een mailtje naar Frankvandaele@hotmail.com met de vermelding : ‘Ik doe mee !’

 

Op vrijdag 19/2 bezoek aan brouwerij Huyghe, gekend van het bier Delirium Tremens (roze olifantje)

 

Deelname in de kosten is  6 Euro/persoon (gepast geld aub). We spreken ter plaatse af tegen 19.45 u. De rondleiding kan pas doorgaan vanaf 15 personen; zijn er meer inschrijvingen, dan worden we in twee groepen opgesplitst.

 

 

 

Open deur siersmid Bockstaele

 

Nu zondag 7 februari opent onze siersmid Roger Bockstaele zijn atelier in het kader van de Dag van de Ambachten 2010. U kan er terecht van 10 u. tot 17 u.

 

Het is de vierde editie van dit evenement waarbij honderden ambachtslieden laten delen in hun passie.

 

SK Landskouter op elfde plaats

 

Onze vierdeprovincialer had in de maand januari twee moeilijke uitwedstrijden op het programma staan bij respectievelijk Nokere-Kruishoutem (2e in de stand) en Michelbeke (4e in de stand).

 

Op 17 januari verloor het met 5-2 op Nokere maar de voorbije zondag 31 januari kon het een punt wegkapen bij Michelbeke. Het werd 1-1. Tussenin won het de thuiswedstrijd tegen Balegem, 14e in de stand, met duidelijke 3-0 cijfers. Daarmee staat SK op de 11e plaats in 4° provinciale B.

 

Nu zondag 7 februari speelt SK Landskouter uit op Huise (6e), met daarna twee thuismatchen tegen Opbrakel (op 14/2) en SK Merelbeke (op 21/2). De wedstrijd op Gijzenzele die al twee keer is uitgesteld door het winterweer staat nu geprogrammeerd op zondag 14 maart.

Op vrijdag 26 februari organiseert de ploeg een kaas- en wijnavond. Inschrijven verplicht vóór 26 februari.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.