maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 44 - jaargang 5 -  oktober 2009

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

door Noel Minnaert

 

Dit eerste weekeinde van oktober gaat te Landskouter voor de eerste maal een pompoen- en sierfruittentoonstelling door met de mogelijkheid tot aankoop aan democratische prijzen.

 

De opbrengst zal besteed worden aan de werking van de vzw Vlaamse Volkstuin - Werk van de Akker, een vereniging die volgend jaar haar 70-jarig bestaan viert.

 

De vereniging staat in voor begeleiding (jaarlijkse spreekbeurten) en ondersteuning van de hobbytuinders en liefhebbers van de siertuin.

 

 

 

Maandelijks vormt het magazine "De Volkstuin" een welgekomen inspiratiebron voor haar leden.

 

Met Halloween in het vooruitzicht is deze activiteit een optimale gelegenheid tot aanschaf van pompoenen, kalebassen en tientallen soorten sierfruit.

 

Van harte welkom op zaterdag 3 en zondag 4 oktober, van 10.00 u tot 18.00 u, te Landskouter, Stuivenberg 31.

 

door Ulrik De Wachter

 

Wist u dat Landskouter een frituur heeft? Elke maandagavond kan u voor frietjes en snacks terecht in de Schildershoek.

 

Kathleen Merckx en Hans De Bruck zijn inmiddels zes maanden bezig met hun natuurfrituur De Merel. In het weekend zijn ze meestal volgeboekt en staan ze met hun mobiel op allerhande manifestaties of worden ze ingehuurd voor privéfeesten. Tijdens de week is dit hun patroon:

  • maandagavond op hun oprit in Landskouter, Schildershoek nr. 2 (van 17.30 u tot 21.00 u)

  • woensdag in Oosterzeledorp ter hoogte van de parochiezaal (van 10.00 u tot 14.00 u)

  • vrijdag op de biomarkt te Gent (Groentenmarkt) (8.30 u tot 13.45 u)

 

 

 

Voor andere data en plaatsen kan u surfen naar http://www.denatuurfrituurmerel.be/ en daar doorklikken naar 'AGENDA'. Op diezelfde site vindt u ook het volledig assortiment terug.

 

dit staat op u te wachten op maandagavond...

 

door Ulrik De Wachter

 

Op zondag 13 september heeft Landskouter haar derde Ploegfeesten gevierd. Deze keer zat het weer mee. Hoewel het geen zonovergoten dag was bleef het overwegend droog; op zich is dit al een serieuze verbetering ten opzichte van de vorige editie.

 

De nieuwe elementen in de feesten waren de reus Rie (geflankeerd door twee collega-reuzen uit Moortsele) en de fanfare van Scheldewindeke. Op het einde van het toneeltje dat de leden van het ploegcomité opvoerden aan de kerk kwam de stoet uit de Bakkerstraat naar de kerk toe.

de norse karakterkop van reus Rie was zeer geslaagd

 

Eerst werd de reus gedoopt aan het begin van de Rooberg. Daarna werd de aperitief geschonken in de Franz Van De Veldetuin. In de uitgedeelde suikerbonen zaten er twee goudkleurige, die recht gaven op een prijs. Daarvan kwam er maar één terecht.

 

de kok van feestzaal Agathea (rechts) had een gouden suikerboon en won een werkje van kunstsmid Bockstaele

(foto Pascal Kegels)

 

Voorafgegaan door de champetter slingerde de stoet zich dan door de kouters van ons dorp. Met een tussenstop in de Stuivenberg en halverwege de Rooberg kwam iedereen aan op 't hof van Callaert aan de Geraardsbergsesteenweg. In de schuur werden de hoofdschotel en het dessert opgediend. Daar was ook livemuziek voorzien en werd er gedanst.

 

 

 

De winnaars van de vogelverschrikkerwedstrijd werden in de bloemetjes gezet. Nadine Delvaux won in de categorie beste locatie, Bart De Rijcke won de prijs voor de origineelste en het was Gil De Vis die met de hoofdprijs ging lopen: zijn Michael Jackson werd als mooiste bekroond.

 

Delvaux Nadine, Gil De Vis, Bart De Rijcke en Noel Minnaert

 

Fanfare

 

Het optreden van de Koninklijke Muziekvereniging "Voor God en Vaderland" uit Scheldewindeke werd gesmaakt. Opgericht in 1880, bestaat ze thans uit een 50-tal muzikanten. De fanfare staat onder leiding van dirigent Mark Dick, directeur van de gemeentelijke muziekschool. De percussieband of het trommelkorps wordt geleid door Jessie Ringoot.

 

de fanfare voorop in de stoet

 

Bent u geïnteresseerd? Het trommelkorps repeteert elke zondagvoormiddag van 9.30 u tot 12.00 u in de muziekschool te Scheldewindeke; de leeftijd ligt tussen 7 en 20 jaar. Spring gerust even binnen.

 

Voor de fanfare, die in eerste afdeling speelt, is een muzikale opleiding op middelbaar niveau wenselijk. Zij repeteert donderdagavond van 20.00 u tot 22.00 u. U kan contact opnemen met voorzitter Julien De Corte, Pelgrim 30 te Scheldewindeke, op tel. 09 362 68 28.

 

De datum voor de Ploegfeesten van 2010 is al vastgelegd op zondag 12 september.

 

U kan nog meer foto's bekijken via de volgende link: http://foto.landskouter.be/#6.11

 

 

 

Landskouter terug met 2 raadsleden

 

Barbara Redant, gemeenteraadslid voor Groen!, verhuist van de Lembergsestraat naar de Achterdries in Oosterzele.

 

Barbara Redant

 

Daarmee valt onze deelgemeente van 3 vertegenwoordigers in de gemeenteraad terug op 2 met Koen Beeckman voor CD&V/NVA en Ann Neirynck-De Brouwer voor SVVO.

 

Barbara vertelde ons wel dat Landskouter haar steeds nauw aan het hart zal liggen.

 

Kids-ID beschikbaar

 

Vanaf deze maand kan u voor uw kinderen jonger dan 12 jaar de nieuwe "kids-ID" aanvragen bij de dienst bevolking. Die lijkt op onze identiteitskaart en vervangt het vroegere witte kaartje nodig om met de kinderen naar het buitenland te gaan. De reeds uitgereikte witte kaartjes blijven wel geldig tot de vermelde vervaldatum.

 

de kids-ID

Kids-ID

 

De aanvraag kost € 3 en u krijgt er ook een gratis infobandje bij voor rond de pols. Hou er wel rekening mee dat de afleveringstermijn tot 4 weken in beslag kan nemen.

 

Een dringende aanvraag (afgifte binnen de 3 werkdagen) kost € 80; een zeer dringende aanvraag (binnen de twee werkdagen) kost € 130.

 

Voor meer info kan u de brochure rond de kids-ID downloaden en/of contact opnemen met de dienst Bevolking op 09 362 50 09..

 

 

Stoomtrein 29013

 

Tijdens het weekeinde van 12-13 september is er een stoomtrein gereden langs de lijn Gent-Zottegem. Hij hield ook even halt in het station van Landskouter. Hieronder foto's die Gil De Vis en Frédéric Louis konden maken van de trein, waarvoor dank.

foto Gil De Vis

 

foto Frédéric Louis

 

Klik hier voor meer info over deze stoomtrein.

 

Verkavelingsaanvraag

 

Onze bloemist Luc De Wilde heeft een aanvraag ingediend voor het slopen van zijn serre aan de Lembergestraat langs de spoorweg en een aanvraag tot verkavelen van percelen voor het oprichten van dertien woningen met wegenis.

 

Op de foto hieronder van Landskouter-centrum uit Google Maps is de serre duidelijk zichtbaar.

 

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.