maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 42 - jaargang 5 -  augustus 2009

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

 

Naar aanleiding van Mega Open Air begin augustus en Landskouter-kermis komend weekeinde brengen we ons augustus-nummer een beetje vroeger uit.

 

We mochten de organisatie van Mega Open Air begin deze maand uitgebreid interviewen; hieronder leest u alles over het meest gekende evenement uit onze gemeente.

 

Onze lezers hebben ook nog de resultaten te goed van de bevraging omtrent het Aelmoeseneiebos die we begin mei promootten in ons magazine. De onderzoekers van de Universiteit Gent zetten ze voor ons op een rijtje.

 

 

Inwoners van Landskouter kregen inmiddels het kermisprogramma in hun bus, van vrijdag 24 tot dinsdag 28 juli. Wij overlopen nog even de hoofdpunten en wijzen erop dat de kermisbarbecue nu zaterdag 25 juli doorgaat.

 

Aan allen een prettige kermis en een goede zomer(vakantie) toegewenst!

 

uw redactie

 

door Ulrik De Wachter

 

Op zaterdag 8 augustus ontvangt Landskouter duizenden dance fans. Het is dan de zesde keer dat Mega Open Air doorgaat; een eendaags dance festival op de terreinen van SK Landskouter in de Aalmoezenijestraat.

 

Om de organisatie en het budget van ruwweg 50.000 EUR nog beter te kanaliseren, hebben Filip Claus, Ward Pieters en Pascal Kegels op 24 februari van dit jaar de vzw 'Mega Open Air' opgericht. Vierde bestuurslid is Johan De Buck.

 

De promotie voor Mega Open Air loopt inmiddels op volle toeren. Er worden gemiddeld 60 bezoekers per dag geteld op de website www.megaopenair.be en er is een Facebook-profiel met meer dan 1000 fans. Rond deze tijd komen er ook spotjes op de radio. Klik hier om deze te beluisteren (1 Mb).

 

Jaarlijks wordt er een anthem gelanceerd: een instrumentaal liedje speciaal gemaakt voor dit evenement. Reeds vier jaar op rij werd dit geschreven door de Gentse Doctor Bass, die trouwens zelf als DJ op de affiche staat, naast o.a. Sven Ornelis en onze Landskouterse Thomaz.

 

Lasgo-zangeres Jelle Van Dael tijdens de opnames van

de videoclip voor 'Gone'

(foto www.lasgo.be)

 

Bestuur en medewerkers van MegaOpenAir steken de handen uit de mouwen op de voetbalterreinen van Landskouter:

(vlnr) Jürgen, Pascal, Johan, Evelien, Ward, Filip en Luida

 

Hoofdact dit jaar is Lasgo, een dance-groepje onder impuls van producer Peter Luts, die ook DJ is op radiozender MNM op zaterdagavond tussen 22u en middernacht. Lasgo's grootste hit was Alone uit 2001, maar toen zangeres Evi Goffin en co-producer Dave McCullen de groep verlieten in 2008, werd de jonge Jelle Van Dael zangeres: zij is nu het uithangbord van de groep. Lasgo's meest recent nummer heet Gone.

 

Kaarten in voorverkoop kosten €7 en zijn onder andere te verkrijgen in taverne Evora en de Frietketel in Oosterzele. Voorverkoopkaarten geven trouwens recht op een gratis bowlingspelletje bij Arena Bowling in Gentbrugge. Dit jaar kan je ook online bestellen via Pesco.be: klik hier voor de directe link. De kaarten liggen dan klaar bij de infostand op de avond zelf. Zonder voorverkoop betaalt u €10 aan de kassa.

 

U kan nog een stap verder gaan door lid te worden van de vzw: voor €15 per jaar nodigt de vzw u uit op haar activiteiten, waaronder een ledenvergadering, de kersthappening en uiteraard Mega Open Air zelf. Naast een inkomkaart krijgt u er ook de T-shirt bij. Schrijf hiervoor €15 over op rekening nummer 737-0271361-95 van vzw Mega Open Air met vermelding van uw naam en 'lidgeld 2009 + maat T shirt'..

 

Dranken kosten nog steeds €1 per stuk: zowel voor pintjes als Hoegaarden en kriek, cola en water en zelf jenevertjes. Vorig jaar werden bijna 500 bakken bier verzet. Als u het groots ziet, koop dan een "zuipkaart" voor €10. Ziet u het mega, kies dan voor de "kruipkaart" van €20.

 

Op de avond zelf maakt u trouwens kans om een reis ter waarde van €400 te winnen: op basis van de genummerde polsbandjes wordt er een winnaar uitgeloot.

 

Voor wie het festival minder genegen is: weet dat Mega Open Air moet voldoen aan strikte veiligheidscriteria. Zo zullen er die avond 12 leden van de Master Protection Agency een oogje in het zeil houden. Dit jaar is er ook een aparte artiesteningang die indien nodig door politie- en hulpdiensten kan gebruikt worden. Na de optredens rond 1u 's nachts zal de muziek minder luid klinken en om 5u 's ochtends is het helemaal afgelopen.

 

door Margot Vanhellemont

 

In de Landskouterse post van mei 2009 werd aan de bezoekers van het Aelmoeseneiebos gevraagd om een online-enquête in te vullen. Met deze enquête wilden studenten van de Universiteit Gent onderzoeken hoe aantrekkelijk het Aelmoeseneiebos is voor de buurtbewoners.

 

De enquête werd ingevuld door 58 personen, waarvan er 34 in Landskouter wonen. De aantrekkelijkheid van het Aelmoeseneiebos kreeg gemiddeld 7 op 10. Slechts zes mensen gaven een score onder de 5 op 10. De helft van de bosgebruikers komt minstens éénmaal per maand in het bos en blijft er ongeveer een half uur. De meeste mensen bezoeken het bos in het weekend (37 antwoorden), tijdens de lente, zomer of herfst. Mensen komen naar het bos om te wandelen (48), te joggen (11), de kinderen te laten spelen (10) of om de hond uit te laten (9). Ze genieten vooral van de natuurlijkheid (34) en de rust (33) in het Aelmoeseneiebos. Het merendeel van de wandelaars vindt dat er voldoende paden zijn (35), maar meer wegwijzers zijn gewenst (49). De bosbezoekers willen ook meer banken (21), vuilnisbakken (16) en zelfs een picknickplaats (11) in het bos. De helft van de wandelaars is wel tevreden met de aanwezige infrastructuur en wil het bos zo natuurlijk mogelijk houden (29).

 

De belangrijkste klachten i.v.m. het Aelmoeseneiebos hebben te maken met de paden, de open riool door het bos en het gebrek aan informatie over het beheer en het wetenschappelijk onderzoek in het bos.

- De grotere wegen in het bos zijn beschadigd door de exploitatie van oktober 2008. Het Labo voor Bosbouw zal ervoor zorgen dat deze wegen tijdens de zomer van 2009 hersteld worden. Het was niet mogelijk om de wegen vroeger te herstellen, omdat de wegen voldoende droog moeten zijn om ze te kunnen herstellen. Tijdens de ‘schoontijd’, die loopt van 1 april tot 30 juni, mag er bovendien niet met machines in het bos gewerkt worden om de dieren en planten in het bos niet te storen. De smallere paden worden regelmatig gemaaid.

- De ‘open riool’ en de ‘plastic zakjes in de beek’ zijn ook voor het Labo voor Bosbouw een doorn in het oog. De schuldige voor het dumpen van de zakjes is nog steeds niet gekend. Alle tips hierover zijn dan ook meer dan welkom!

- Er worden twee bijkomende infoborden gemaakt, waarop het Labo voor Bosbouw uitleg geeft over dood hout in het Aelmoeseneiebos en over de wetenschappelijke studies die momenteel uitgevoerd worden in het bos. In de toekomst zal vaker gebruik gemaakt worden van de Landskouterse Post om de omwoners in te lichten over geplande beheeringrepen en nieuwe onderzoeken in het Aelmoeseneiebos.

 

 

 

Bij enkele bosbezoekers was er wrevel en onbegrip over de kapping die in het najaar van 2008 gebeurd is. Er werden toen bomen gekapt om twee redenen.

- Verjongen van het bosbestand: een groot deel van de bomen was 90 jaar oud en ‘kaprijp’. De gebruikswaarde van deze bomen zou sterk dalen als ze langer in het bos zouden blijven staan. Hout is een hernieuwbare en bijzonder duurzame grondstof. Het Labo voor Bosbouw vindt het als bosbeheerder belangrijk dat hout zo veel mogelijk gebruikt wordt, zeker ter vervanging van niet-hernieuwbare grondstoffen als plastics, beton en aluminium.

- Amerikaanse eik zo veel mogelijk verwijderen: Amerikaanse eik is een boomsoort die van nature niet voorkomt in Vlaanderen. In het Aelmoeseneiebos verjongt de soort zich gemakkelijk. De vele zaailingen en jonge boompjes van Amerikaanse eik zorgen ervoor dat de inheemse soorten zich moeilijker kunnen vestigen. Door de grote bomen van Amerikaanse eik te kappen, komen er heel wat minder Amerikaanse eikels op de bodem terecht en zullen inheemse soorten zoals zomereik meer kansen krijgen om van zaailing door te groeien naar volwassen boom.

 

het Aelmoeseneiebos: een belangrijk stuk natuur

voor Landskouter en omgeving

 

Met vragen over het Aelmoeseneiebos kan u steeds terecht bij het Labo voor Bosbouw (tel: 09 264 90 26). Op de website vindt u ook het beheerplan van het Aelmoeseneiebos met heel wat informatie over de geschiedenis van het Aelmoeseneiebos, de dieren en planten in het bos en de doelstellingen van het beheer (http://www.fbw.ugent.be/LabBoswbouw).

 

 

Kermisprogramma

Van vrijdagavond 24 juli tot en met dinsdag 28 juli is het kermis in Landskouter. Iedere inwoner kreeg het kermisprogramma inmiddels in de bus. Hierbij de hoofdactiviteiten:

  • zaterdag 25 juli:

    • 16u voetbalwedstrijd SK Landskouter-VW Gijzenzele

    • 18u kermisbarbecue aan het voetbalterrein (klik hiernaast voor meer informatie)

  • zondag 26 juli: wielerwedstrijd elite zonder contract om 15u (13 ronden, totaal 118 km)

  • maandag 27 juli: kermisvlucht Duivenliefhebbers

 

 

 

18e Rochustochten De Zwervers

 

Op zaterdag 1 en zondag 2 augustus kan u deelnemen aan de Rochustochten die georganiseerd worden door wielertoeristenclub De Zwervers uit Oosterzele.

 

Met keuze uit mountainbiketochten van 35 of 50 km en fietstochten van 25 (ook voor kids), 47, 75, 105 en 135km zijn er uitstappen op maat voor iedereen: een gevarieerde tocht doorheen de typische dorpjes in de Zwalmstreek tot de glooiende contreien van de Vlaamse Ardennen.

 

Inschrijvingen en start in Sporthal De Kluize, Sportstraat 5 te Oosterzele/Scheldewindeke. Klik op onderstaande affiche voor meer informatie.

 

 

 

 

Nieuw zicht op Landskouter

 

Met het rooien van de bomen langs de Molen- of Gondebeek parallel met het Zonneveld (zijstraat van de Landskoutersesteenweg in Lemberge) heeft Landskouter een open zicht op Lemberge.

 

Omgekeerd is Landskouter beter te zien vanop de akkers langs de Landskoutersesteenweg in Lemberge.

 

zicht op Landskouter vanop de akkers langs de Landskouterseseteenweg

(klik op de foto voor een vergroting)

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.