maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 40 - jaargang 5 -  juni 2009

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

 

door Antoine Heyerick

foto's Guido Vervust

 

We bezochten  de trots van Torhout: Kasteel Wijnendale. De huidige eigenaar, Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele, bewoont de rechter vleugel van het kasteel, in de linker vleugel is het museum ondergebracht.

 

Talloze voorwerpen, documenten en foto’s dompelen je onder in het dagelijkse leven van de bewoners. Dit jachtslot speelde een belangrijke politieke rol van de vroege middeleeuwen tot de koningskwestie. Hier viel Maria van Bourgondië letterlijk van haar paard, met haar dood tot gevolg (1482) en ook hier ontstond de breuk tussen Koning Leopold III en zijn regering op 25 mei 1940.

 

 

 

 

In het Mosterdmuseum Wostyn wordt de evolutie geschetst van de mosterdproductie van ‘een zaadje zo klein tot mosterd zo fijn’. De familie Wostyn -reeds vijf generaties lang- roert dit jaar honderdveertig jaar in de mosterdpot. Je zou van minder tranen in de ogen krijgen. In het mosterdwinkeltje van Piet Wostyn kan je je niet alleen bevoorraden van een potje mosterd, maar eveneens proeven van het mosterdbier ‘Wostyntje’, de mosterjenever en zelfs van een mosterdzaadkoekje.

 

Tenslotte brachten we een bezoek aan het Museum Torhouts Aardewerk. De indrukwekkende verzameling van honderden sierstukken kan je inspireren en stimuleren om zelf, mits enig vingergevoel, een sierpotje te draaien. Het museum in kasteel Ravenhof , dat in 1983 werd geopend, biedt een overzicht van heel waardevol aardewerk, van zowel gebruiksaardewerk als kunstaardewerk. Dit aardewerk is bij het grote publiek bekend als ‘poterie flamande’.

 

door Ulrik De Wachter

 

Na het politiek afscheid van Johan Van Hecke heeft Ann Neirynck-De Brouwer diens plaats ingenomen in de gemeenteraad, als vertegenwoordiger van de oppositiepartij SVVO.

 

Johan Van Hecke, Oosterzeels burgemeester van 1988 tot 1996, gewezen fractieleider en nationaal voorzitter van de CVP en op dit moment Europarlementariër voor de liberalen, had reeds in maart zijn afscheid van de politiek aangekondigd. Hoewel hij nog een opvolgerplaats kon krijgen bij Open VLD voor de Europese verkiezingen, koos hij zelf een punt te zetten achter zijn politieke carrière.

 

Van Hecke legt zich toe op zijn hotel Cassia Lodge in Oeganda en zal ook nog actief blijven binnen AWEPA, een organisatie van Europese politici die zich inzet voor Afrika en de democratische ontwikkelingen aldaar.

 

Ann Neirynck-De Brouwer en Johan Van Hecke

 

Van Heckes plaats in de gemeenteraad wordt nu ingenomen door Ann Neirynck-De Brouwer uit de Geraardsbergsesteenweg in Landskouter. Ann is 48 en stond op de 5e plaats op de SVVO lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Ze haalde toen 481 voorkeurstemmen. Omdat andere SVVO opvolgers om verschillende redenen in de OCMW-raad blijven zetelen, kan zij de vrijgekomen plaats in de gemeenteraad innemen.

 

Een greep uit de tekst waarmee Ann zich in 2006 aan de kiezer aanbood: «Ik wil mij inzetten voor de zwakkeren onder ons, zoals kinderen, problematische jongeren in nood, zorgbehoevenden en werklozen om hen een betere toekomst aan te reiken. Terug naar het gewone leven vanuit een sociale bewogenheid, dat is mijn grootste aandachtspunt.»

 

Dit brengt het aantal leden uit de Oosterzeelse gemeenteraad die in Landskouter wonen op drie (van in totaal 23), mooi gespreid over de christendemocratische (Koen Beeckman), liberale (Ann De Brouwer) en groene (Barbara Redant) politieke families.

 

Vlaamse en Europese verkiezingen

 

Dit weekend, op zondag 7 juni, zien we elkaar in het schooltje op de Rooberg oftewel "bureau nr. 64". We zijn immers opgeroepen om te gaan stemmen voor het Vlaams en Europees parlement.

 

Zondag terug in de rij op school

om uw stem uit te brengen

 

Met vijf bestuursniveaus (gemeente, provincie, regionaal (Vlaanderen), nationaal (België) en Europees) zijn we goed bedeeld. Voor twee daarvan (Vlaanderen en Europa) kiezen we zondag wie ons zal vertegenwoordigen in de respectievelijke parlementen. Concreet kiezen we:

  • 27 Vlaamse parlementsleden (voor de Oost-Vlaamse kieskring, op een totaal van 124 parlementsleden)

  • 13 Europese parlementsleden (voor de Vlaamse kieskring) op een totaal van 436 leden

Wilt u alvast oefenen voor zondag? Dan kan u door op de hiernavolgende links te klikken zien hoe uw stembiljet er zal uitzien met de volledige kandidatenlijst voor:

Voor meer praktische informatie over stemmen op zondag en hoe geldig te stemmen klik hier.

 

 

Bloedinzameling 11 juni

 

Volgende week donderdag 11 juni heeft de volgende bloedinzameling plaats in Landskouter, in het schooltje op de Rooberg en dit tussen 17 u en 19.30 u.

 

bloed geven in Landskouter kan op 11 juni

 

SK Landskouter stelt spelers nieuw seizoen voor op 20 juni

 

Op zaterdag 20 juni vanaf 18u kan u in de kantine van SK Landskouter in de Aalmoezenijestraat kennismaken met de nieuwe spelersgroep voor het komende voetbalseizoen 2009-2010 in vierde provinciale B.

 

de spelers en staf van SK Landskouter seizoen 2008-2009;

op 20 juni kan u de nieuwe ploeg ontmoeten

 

Lourdesbedevaart OKRA

 

OKRA Landskouter organiseert op dinsdag 9 juni een bedevaart naar Oostakker-Lourdes. Vertrek om 13.15 u aan de kerk met eigen vervoer. Om 14 u is er een eucharistieviering in de basiliek, voorgegaan door Padre Renaat. Bij terugkomst in Landskouter: koffie in feestzaal Agathea.

 

Inschrijven bij Erna en André (09 362 65 00).

 

 

Definitieve affiche Mega Open Air

 

De affiche van het dance festival Mega Open Air dat op zaterdagavond 8 augustus plaatsvindt op het voetbalterrein in de Aelmoezenijestraat, is ontworpen door Landskouternaar Fréderic Louis.

 

Klik op onderstaande affiche om ze te vergroten. Meer informatie over het festival op www.megaopenair.be

 

 

Reacties enquête bos

 

58 lezers beantwoordden onze oproep om de online enquête te nemen met betrekking tot het Aelmoezeneiebos. De antwoorden werden verwerkt en de onderzoekers van het Laboratory of Forestry van de Universiteit Gent zijn bereid om de resultaten van de enquête met de inwoners van Landskouter te delen.

 

Alvast iets om naar uit te kijken voor ons volgend nummer begin juli.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

 

 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.