maandelijks elektronisch magazine rond de oosterzeelse deelgemeente landskouter

nr. 37 - jaargang 5 -  maart 2009

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

 

door Ulrik De Wachter

 

Zoals elk jaar werd de patroonheilige van onze parochie gevierd in de week van de 5e februari. Op zondag 8 februari was er eerst de kerkdienst, opgeluisterd door het zangkoor De Gonde uit Moortsele.

 

Aansluitend werd de parochianen een receptie aangeboden in het schooltje op de Rooberg. De inwoners van Landskouter kregen ook nog de mogelijkheid op zich in te schrijven voor een maaltijd in de feestzaal Agathea, rechtover de kerk.

 

 

 

 

ook voor de allerjongsten was het etentje een echt plezier

 

Die feestzaal was goed gevuld; deelnemers kregen een viergangenmenu aangeboden tegen een scherpe prijs. Het werd een gezellige namiddag waarbij jong en oud uit Landskouter elkaar ontmoetten.

 

door Ulrik De Wachter

 

 

De voorzitter van de vzw Katholieke Scholen Regio Oosterzele (waaronder ook de Vrije Basisschool Moortsele-Landskouter ressorteert) is plots overleden op 15 februari. De heer Herman Somers was 66, doctor in de rechten en vrederechter. De uitvaartplechtigheid vond plaats in intieme kring.

 

In het 'Schoolpraatje' van maart lezen we:

God, hoe mooier en rijker de herinneringen, des te moeilijker valt het scheiden.

Laten we om de bezielde inzet voor de school dankbaarheid bewaren om Dhr. Somers.

Schooldirectrice Veerle De Coninck beschrijft hem als een sober man met een hart voor de school: "Zijn bezielde inzet voor de Vrije Basisscholen Moortsele-Landskouter en Balegem deed hij volledig belangeloos! Het toetreden tot een grotere scholengemeenschap lag hem nauw aan het hart."

 

de karnavalsstoet van de kleuters werd sober gehouden en begon met n minuut stilte

 

"Hij zag dat de nieuwe schoolstructuur van de VBS Moortsele-Landskouter werkte en wou ons nog op weg helpen bij het vernieuwen van de infrastructuur in Moortsele."

 

"Meneer Somers, we zullen jou en je oprechte gedrevenheid voor onze scholen missen", besluit de directrice.

 

De karnavalsstoet van het lager onderwijs gepland voor 20 februari werd afgelast; deze van de kleuters te Landskouter werd ingetogen gehouden: kleuterleidsters waren niet verkleed en er werd n minuut stilte gehouden vr het vertrek, ter herdenking van de heer Somers.

 

Daarna ging er een stoet door onder politiebegeleiding. De kleuters werden daarna door de ouderraad getrakteerd op heerlijke oliebollen.

 

 

 

ADVERTENTIE

Dru Yoga voor rug en schouders

 

Rustige, zachte yoga voor alle leeftijden.

 

Het accent ligt in deze reeks op een soepele rug en schouders maar is heilzaam voor iedereen die vitaal de lente wil inglijden!

 

10 lessen op dinsdagavond van 19.30 u tot 21.00 u

3, 10, 17, 24, 31 maart 2009

21, 28 april 2009

5, 12, 19 mei 2009

Plaats: Vrijhem 47, 9860 Balegem.

 

 

 

Gratis kennismakingsles (aanmelden verplicht).

 

Prijs: 100 euro (voor nieuwe deelnemers 90 euro).

 

Lesgeefster: Lieve Van Hoeteghem.

 

Aanmelden: via email: lieve.van.hoeteghem@hotmail.com of telefonisch: 0496/74.90.19.

 

Meer info op: http://yoga-aandacht.blogspot.com

 

 

 

Intergemeentelijke erfgoedwerking Viersprong Land van Rode

 

Donderdag 29 januari stelden de gemeenten Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem hun intergemeentelijk erfgoedbeleidsplan voor.  Onder de naam Viersprong Land van Rode bundelen zij voortaan de krachten om hun gedeelde erfgoed beter te ontsluiten en te vrijwaren voor de toekomst.

 

Erfgoed is meer dan kerkpatrimonium en archeologische vondsten.  Ook lokale recepten, familieverhalen, volkssporten en het plaatselijke dialect verdienen bescherming voor de generaties die na ons komen.  De doelstellingen van de samenwerking en een uitgebreide omgevingsanalyse vind je terug in het erfgoedbeleidsplan, een must voor al wie begaan is met het verleden van Melle en de regio.

 

de leden van de raad van bestuur van Viersprong - Land van Rode samen met de ambtenaren van de 4 gemeenten

(foto via gemeente Melle)

 

Stip alvast zondag 26 april aan in uw agenda.  Die dag vindt in heel Vlaanderen de Erfgoeddag plaats.  De 4 gemeenten komen er voor de eerste maal gezamenlijk naar buiten.

 

Het volledige erfgoedbeleidsplan is te raadplegen via de link http://www.melle.be/nieuws/item/279.

 

Mega Open Air op 8 augustus

 

De datum van Mega Open Air, het jaarlijks dance-festival dat doorgaat op het voetbalplein in de Aalmoezenijestraat, ligt dit jaar vast op zaterdag 8 augustus.

 

Op het programma staat o.a. de Belgische dance-act Lasgo.

 

Jelle van Dael, zangeres van Lasgo (foto via http://nl.netlog.com/lasgo)

 

Eetfestijn school in Landskouter

 

Het jaarlijks eetfestijn van de Vrije Basisschool Moortsele-Landskouter gaat deze keer door in Landskouter.

 

De inschrijvingen zijn reeds afgesloten, maar veel Landskouternaren zullen elkaar ontmoeten op zaterdagavond of zondagmiddag 7 en 8 maart, in het schooltje op de Rooberg.

 

Bloedinzameling op 19 maart

 

Op donderdag 19 maart is er de eerste bloedinzameling van het jaar. U kan terecht in de school op de Rooberg en dit tussen 17u en 19u30.

 

Afvalophaling wordt duurder

 

Vanaf 1 april kost een afvalsticker voor op de restfractie (grijze container) of GFT (groene container) 1,5 EUR in plaats van de huidige 1 EUR. De ophaling van een grijze container van 240 liter zal dus 2 x 1,5 EUR = 3 EUR kosten.

 

Wie nog stickers t.w.v. 1 EUR heeft en een container van 240 liter gebruikt, kleeft daar vanaf 1 april 3 stickers op; wie een container van 140 liter gebruikt, kan bij de winkelier zijn oude stickers van 1 EUR omruilen voor stickers van 1,50 EUR.

 

De prijs van een PMD-zak blijft 0,25 EUR/stuk en voor de luier-zak wordt dit 0,60 EUR.

 

Ondanks de prijsstijging blijft afvalophaling in Oosterzele relatief goedkoop. Met een gemiddelde kost van 1,18 EUR per liter ligt onze gemeente ruim onder de kost van 2,57 EUR/l in andere Ilva-gemeenten.

 

IZOO sluit in 2010

 

Vanaf het schooljaar 2010-2011 is er geen secundair onderwijs meer in Oosterzele. Dan sluit het IZOO (Dorp 50) haar deuren.

 

Op 1 februari werden de leerlingen geteld als basis voor het toekennen van subsidies en lesuren en de school haalde daarbij het minimum aantal van 223 leerlingen niet. Het vond ook geen fusiepartner.

 

Dit heeft reeds gevolgen voor volgend schooljaar: dan kunnen de 3 graden enkel afgewerkt worden, wat er op neer komt dat er enkel nog les gegeven wordt aan het 2e, 4e en 6e jaar.

 

Nieuwe styling nieuwsbrief

 

We hebben het 37 nummer van de Landskouterse Post in een nieuwe kleedje gestoken, met vooral bovenaan de 'skyline' van Landskouter met een pas bewerkte kouter op de voorgrond.

 

Uiteraard blijft de inhoud het belangrijkste. Verenigingen kunnen hun doen en laten met onze lezers delen door artikels en foto's door te sturen naar post@landskouter.be. Hebt u ideen maar bent u geen geboren journalist, dan mag u ons altijd tippen op dat e-mail adres.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In- & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter

Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's

tenzij anders aangegeven.

 

 

 

landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslagen worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.