Nr. 32 - Jaargang 4 -  Oktober 2008

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

 

Kalender Landskouter 2009

 

In deze oktober editie blikken we terug op de tweede Ploegfeesten van ons dorp. U kan via onze link alle foto's bekijken.

 

Op 5 oktober is er Open Bedrijvendag: u kan dan terecht bij TBI in de Aalmoezenijestraat, het containerpark in Oosterzele of andere deelnemende bedrijven in de buurt. Wielrenner Koen Beeckman rijdt op 12 oktober zijn laatste wielerwedstrijd; zijn wielercarrière wordt uiteraard gevierd. En Gerard Vekeman is net 75 geworden. Zijn schilderwerken werden verzameld in een mooi kunstboek.

 

De redactie brengt in november een kalender uit voor 2009 met foto's van Landskouter. Voor 7 € krijgt u 13 foto's van uw dorp, verzameld in een kalender van 16,5 cm hoog (33 cm indien opengeklapt) op 24 cm. Op de kalender kan u ook afspraken of verjaardagen noteren.

 

 

De kalender is een ideaal kerst- of eindejaarsgeschenk voor familie en vrienden, met beelden van een dorp waar u fier op kan zijn.

 

In de loop van november zullen we u de kalender aanbieden. Meer nieuws in onze volgende editie.

 

door Claudine Heyerick

 

Na de inhuldiging van de ploeg in 2006, en de daaruit voortgevloeide ploegfeesten in 2007, heeft Landskouter zich op 7 september opnieuw opgemaakt voor een tweede editie van de ploegfeesten.

 

Wie dacht dat de festiviteiten dit jaar een kopie zouden worden van de vorige, heeft het mis. Het Ploegcomité onder leiding van Noël Minnaert, kwam op het idee de aloude ‘roepsteen’ in ere te herstellen. Dat gebeurde in stijl, zoals in de tijd van toen…

 

Twee hoofdrolspelers in de opvoering van het toneeltje

n.a.v. de inhuldiging van de roepsteen:

burgemeester Noel en pastoor Guy

 

Ze waren er allemaal in de mis: de notabelen van het dorp en de drie landbouwers, rond wie het allemaal draait. Burgemeester Noël Minnaert en champetter Daniël De Bruycker vergezelden pastoor Guy Vekeman tot de eerste rij in de kerk. Padre Renaat was vereerd door de aanwezigheid van zijn waardig uitgedoste collega.

 

Na de eucharistieviering was het moment der waarheid aangebroken: de champetter bracht het volk bijeen rond de in Belgische vlag gehulde roepsteen op het kerkhof. Een ludieke sketch bracht de Landskouternaars in een mum van tijd terug naar vervlogen tijden. De gutsende regen kon blijkbaar niemand deren, want iedereen bleef graag genieten van het spektakel.

 

Aangezien de meesten toch al goed nat waren, werd het aperitief (een zelfgebrouwen ‘boerken’ of ‘boerinneken’) genomen op het pleintje. De culinaire wandeling kon niet doorgaan, maar de organisatoren waren op alles voorbereid. De warme soep en een trappist met een boterham met kop werden niet langs de straat maar op het hof van Ghislain en Denise Callaert geserveerd. Daarna was er nog varkensham met frietjes en een rijstpapje om de gaatjes te vullen.

 

In Landskouter laten ze hun dag niet verpesten door de regen. Het goede weer, dat maken ze daar zelf! Proficiat Noël en Magda, Guy en Krista, André en Erna, Daniël en Marcella, Roger en Francine, Hans en Marina. En bovenal proficiat aan de landbouwers Callaert, Haesaert en Van De Putte.

 

 

 

 

Klik hier om alle foto's van de tweede Ploegfeesten te bekijken en druk dan op de middenste knop bovenaan () om een slideshow te starten.

 

 

Afscheid Koen Beeckman op zondag 12 oktober

door Ulrik De Wachter

 

Het wielercomité Smissenbroek en de supporters van Koen Beeckman vieren het afscheid van onze dorpsgenoot aan het competitief wielrennen.

 

Zondag 12 oktober is er de hele dag feest met vanaf 10u wieleranimatie voor 8 tot 11-jarigen in de Ambachtelijke Zone in Oosterzele. Om 13u is er een koppeltijdrit van de miniemen met bekende Vlamingen en oud-wielrenners.

 

Koen zelf rijdt zijn laatste wielerwedstrijd vanaf 15u. Het parcours van de wedstrijden loopt door het dorp van Oosterzele: Keiberg, Dorp, Voordries en terug via de Geraardsbergsesteenweg.

 

Koen Beeckman was professioneel wielrenner van 1996 tot 2001, bij onder andere Lotto en CSC. 1998 was zijn beste profjaar met winst in de Stadspijs Geraardsbergen en tal van ereplaatsen. Na zijn profcarrière reed Koen nog een aantal jaren voor Saey-Deschacht. Thans leidt Koen jonge wielrenners op aan de Vlaamse Wielerschool.

 

De redactie feliciteert Koen voor zijn hele wielercarrière en wenst hem succes in zijn verdere loopbaan.

 

 

 

Gerard Vekeman stelt kunstboek voor

door Ulrik De Wachter

 

Op zondag 14 september werd het kunstboek van Gerard Vekeman voorgesteld in het Erfgoedhuis te Moortsele. Het is een 155 pagina tellend boek die een mooie selectie weergeeft van Vekeman's tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken uit zijn 37 jaar als kunstenaar en dit naar aanleiding van zijn 75e verjaardag.

 

Paul Cottenie, schepen van cultuur, mocht de voorstelling inleiden. Hij bracht een hulde aan de kunstenaar en schetste een evolutie van Gerard Vekeman's schilderstijlen en verwees ook naar zijn sterrebeeld, de weegschaal.

 

De tweede spreker was Daniel De Smet, de voorzitter van Kunstkring Kallipègè Sint-Niklaas. Die omschreef het boek als een kritische selectie uit de meer dan 1000 kunstwerken van Gerard Vekeman, een "schitterend juweel dat thuishoort in de bibliotheek van elk kunstliefhebber".

 

De foto's van de kunstwerken zijn genomen door Johan Vekeman, zoon van. Er is meer dan twee jaar aan gewerkt.

 

Na de dankwoorden van Gerard Vekeman zelf volgde een receptie voor de genodigden.

 

Gerard Vekeman is terecht fier op zijn kunstboek

 

Het boek is te verkrijgen bij Gerard thuis, Moortselestraat 70, 9860 Moortsele voor 34 €.

 

 

Open bedrijvendag op zondag 5 oktober

door Ulrik De Wachter

 

De gemeenten Oosterzele, Merelbeke, Melle en Open Bedrijven vzw organiseren op zondag 5 oktober 2008 voor de eerste keer Open Bedrijvendag in het Land van Rhode. Bedrijven en gemeenten zetten hun deuren open voor het grote publiek.

 

Containerpark Oosterzele

Het Oosterzeelse gemeentebestuur zet tussen 13.30 en 17 uur de deuren van het containerpark open (Lange Ambachtstraat 38).

 

Voor de jonge bezoekers staan twee optredens van Clown Rocky op het programma (van 14.30 tot 15.15 uur en van 16 tot 16.45 uur in de gemeentelijke loods – Lange Ambachtstraat 42 ). Tijdens de ‘Milieu-Kriebelshow’ leren de kinderen o.a. hoe ze moeten sorteren, recycleren, … Deze show is het vervolg op de Milieushow die tijdens de Oosterzeelse milieuweek (5 - 14 april 2008) georganiseerd werd. De toegang is gratis.

 

De ouders kunnen een rondleiding op het containerpark volgen. Bezoekers zullen o.a. te weten komen wat de bestemming van het afgeleverde afval is m.a.w. wat er verder gebeurt met het afval dat men naar het containerpark brengt. Wie deelneemt aan de rondleiding, ontvangt een bonnetje waarmee men in de cafetaria (gemeentelijke loods) een gratis drankje kan verkrijgen.

 

 

Met de fiets naar Open Bedrijvendag

De deelnemende gemeenten stippelden elk een fietsroute uit langsheen de deelnemende bedrijven of diensten. Het parcours werd gepubliceerd in het groepsactiekrantje dat eind september bij elke inwoner van Oosterzele in de bus is gevallen. Wie Open Bedrijvendag met de fiets bezoekt, kan bij één van de deelnemers een invulstrookje invullen en het deponeren in een urne. Op die manier maakt men kans op een prachtige prijs! De prijsuitreiking zal plaatsvinden op donderdag 9 oktober 2008 om 19 uur in het gemeentehuis van Merelbeke.

 

 

T.B.I. Landskouter

In Oosterzele doen naast het Containerpark ook de Oosterzeelse Breek- en Betoncentrale in de Scheurbroekstraat en de kliniek De Pelgrim op de Spiegel mee. In ons eigen dorp is het T.B.I., kantoor- en magazijninrichting, in de Aalmoezenijestraat 7A, die haar deuren opent voor het grote pulbiek.

 

Meer info op http://www.openbedrijvendag.be/

 

 

Kerstconcert met Schatteman

 

Op zaterdagavond 20 december wordt er in onze St. Agathakerk een kerstspecial georganiseerd. Onder de naam 'Dromend van een witte Kerst' wordt tenor Johan Schatteman begeleid door Jacques Demey (keyboard), Tony Oyen (trompet) en Griet Wytynck (viool). Presentatie: Gladys De Mol. Inkom vanaf 19u, aanvang 19u30.

 

Johan Schatteman (foto via Marina Coppens)

 

Kaarten kosten 13 € en zijn te verkrijgen bij Marina Coppens op het nr. 0474 31 95 96.

 

Mosselfestijn SK Landskouter

 

Zaterdagavond 1 november en zondagmiddag 2 november houdt SK Landskouter haar mosselfestijn. Op zondag is daar de toegang tot de wedstrijd SK Landskouter - Wichelen inbegrepen.

 

 

Mosselen à volonté met brood of frieten aan 17 € of een vis- of vleesschotel aan 14 €. Kindermenu aan 7 €. Inschrijven kan tot 26 oktober in de lokalen aan de Aalmoezenijestraat. Klik op de affiche hierboven om ze te vergroten.

 

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter, Schildershoek 10 te 9860 Landskouter.

Foto's ©

tenzij anders aangegeven.

 

   

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslaan worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.