Nr. 29 - Jaargang 4 -  Juli 2008

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

 

Beste lezers

 

In deze editie een terugblik op de uitstap van de Landskouterse afdeling van OKRA naar het Zwarte Woud, en nieuws uit Libanon: onze Padre is terug op militaire missie naar Tibnine en laat ons in zijn dagboek meelezen.

 

In de volgende editie alvast een vooruitblik op Mega Open Air van 9 augustus met een portret van het organisatiecomité.

 

 

 

 

Maar wacht u vooral niet tot onze reporter tot bij u komt en deel uw nieuws met uw dorpsgenoten: stuur uw tekst en foto's naar post@landskouter.be

 

Veel leesplezier!

 

OKRA: Prachtig verblijf in het Zwarte Woud

foto's en tekst André Roegiers en Erna Tondeleir

 

Op maandag 19 mei vertokken een 20 tal OKRA leden voor een korte vakantie van 4 dagen naar het Zwarte Woud onder deskundige leiding van Padre Renaat.

 

Rond 9 uur bezochten we reeds de abdij van Maria Laach, dan verder naar Koblenz waar de Moezel en de Rhein samen vloeën, verder naar Sankt Goar om rond de middag de boot op te stappen voor een tocht op de Rhein tot in Bacharach, een gekend wijnstadje, waar we ook een rustige wandeling gemaakt hebben. Dan de bus op richting Welschensteinach met nog een stop aan de Hockenheimring voor een geurende koffie of een andere verfrissing en veder naar Welschensteinach waar we gedurende de ganse reis verbleven in gasthof «Zum Wilden Mann»: een zeer familieaal hotel met vriendelijke mensen en lekker eten.

 

De volgende ochtend deden we een trip door het Zwarte Woud via pittoreske dorpen en romantische wegen over Triberg (hoogste waterval van Duitsland) naar Titesee een prachtig meer omringd door woud en berg, om via de Feldberg (hoogste top van het Zwarte Woud) en Schauinsland aan te komen in Freiburg (hoofdstad van het Zwarte Woud), daar een bezoek aan de dom en een korte stadtbummel.

 

Na het avondmaal werden we door de vader van de hotelbaas verrast met een optreden op een zeer oud orgel met muziek uit de tijd van toen, zodat we eens de benen konden strekken en moe en voldaan het bed in want de 3de dag was weer een goed gevuld programma, de Schwarzwald-route om via Durbach (wijnstop) en Oberkirch (onze partnergemeente) naar Allerheiligen te rijden waar de iets wat jongere benen de waterval te voet zijn afgedaald, een prachtig uitzicht.

 

Vervolgens via de Schwarzwaldhochstrasse naar Freudenstadt en dan een laatste halte in Haslach, onze laatste avond in gasthof «Wilden Mann» ging er weer plezierig aan toe,die avond zagen we ook de voorbereiding voor Sacramentsdag die voor de mensen van daar een feestdag is, er wordt die dag niet gewerkt en na een plechtige H. Mis met 6 priesters en 10 misdienaars en plaatselijke bewoners in speciale klederdracht hebben we de processie nog zien beginnen met langs de straten veel mooie bloemtapijten er waren zelfs bussen van Frankrijk om dit alles mee te maken, na al dat moois hebben we afscheid genomen van onze hoteluitbaters en zijn naar Straatsburg gereden voor een bezoek aan de oude stad en de kathedraal.

 

Na 3 uur rijden bereikten we Trier waar we nog de Porta Nigra en de dom bezochten. Moe maar meer dan voldaan zijn we huiswaarts gekeerd, en we konden geen betere gids dan Padre Renaat vinden hij kent het Zwarte Woud als zijn broekzak, is er een oude bekende ‘reeds 40 jaar' en heeft er veel vrienden.

de Porta Nigra in Trier

 

Deze vierdaagse reis is voor herhaling vatbaar (uiteraard met een ander programma) met zelfs nog een paar dagen erbij.

 

Iedereen heeft er van genoten en beloofde bij leven en welzijn volgend jaar terug mee te gaan.

 

foto's en tekst Padre Renaat

 

Vrijdag 13 juni 2008

 

...maar de wekker die gereed staat om geweldig te keer te gaan wordt voortijdig de mond gesnoerd en krijgt geen kans om mij om vier uur uit de droomwereld terug te roepen want ik neem zelf het initiatief in handen en wip de douche in. Met het desertplunje dat ik aan trek zal ik voortaan deel uit maken van een groep mensen met een heel bijzondere missie; tegelijkertijd besef ik dat ik een stuk vrijheid inruil voor het samenleven in groep en voor het specifieke van een militaire zending.

 

Klokslag 4.45 uur gaat de deurbel en groet ik de onderofficier van het CCMed (Leopoldskazerne in Gent) die mij naar Melsbroek brengt. Nu is er geen weg meer terug.

 

De klaarstaande reistassen en rugzak wegen als lood maar geen gezeur, er is plaats genoeg in de Megane van de kolonel, en na een kleine détour via nr 11 waarvan de bewoners in vliegende vaan op straat staan en lang nawuiven, snellen we de E40 op. Het is 4.55u.

 

35 Minuten later zoeken we een parkeerplaatsje bij de incheckbalie van de militaire luchthaven. Wij zijn veel te vroeg en het wordt wachten geblazen vooraleer ik kan inchecken. Ik heb al heel sterk mijn best gedaan tijdens de voorbije jaren om mij één van de belangrijkste militaire deugden eigen te maken: “haast je én wacht!...

 

Langzaam komen de andere Belufil’ers opdagen, meestal per detachement, sommigen vergezeld van hun lievelingen; de meesten hebben thuis of in de kazerne afscheid genomen. Tegen 6.30 uur worden we via een open loods waar de koude gure wind vrij spel heeft via een kleine smalle doorgang binnen gewurmd in de incheckruimte. De bagage wordt stuk voor stuk op de weegschaal geplaatst worden, gelabeld en in de kortste keren is alles gescand en via het rolsysteem verdwijnt ze uit ons blikveld.

 

Een rugzak met proviand en drank, een fototas en een laptop sleur ik mee naar boven.

 

‘Voor de kolonel’ zegt de adjudant mij, als hij een foto maakt van mijn gezicht; zou ik er uitzien als een gevangene maar dan zonder registratienummer? ‘hier een stralingsmeter en teken daar af, a.u.b.’ zegt een tweede. Oef, ik ben er, en nu ‘wachten’ want de vlucht is gepland om 9 uur.

 

Veel verveling is er niet want trouwe Guido, de secretaris van onze aalmoezeniersdienst, komt mij uitwuiven en groet mij namens Johan, de ‘opper’ die een dagje vrij heeft. En natuurlijk is mijn zus en schoonbroer er: ik herinner mij geen zending die begint zonder hen. De koffie smaakt lekker, de stemming in het cafetaria is goed, en het wachten duurt niet lang in goed gezelschap. Toch nog een laatste foto op het terras met zicht op “Zaventem”, de burgerluchthaven, en dan vlug de douane door, op weg naar de airbus, bestemming Beiroet.

 

Ik ben terug de laatste in de rij. Even nog nawuiven, stil en ongemerkt een traan met de mouw afvegen, en de trap afdalen naar het tarmac, terwijl honderden ogen op het terras ons willen vasthouden, maar de opdracht wenkt... en we gaan er voor!

 

Adieu, klein Belgenland, waarvoor 15 juli een “alles-of-niets” wordt, een land met of zonder regering, samen België-zijn of verdeeld worden in regio’s die toch niet zonder elkaar kunnen. Adieu, lievelingen, tot binnen vier maanden; het moge jullie allen goed gaan!

 

Zoals bij de eerste zending landen we iets na 13.30 uur op de internationale luchthaven van Beiroet, na een vlotte vlucht waarbij ons zelfs drank en een warme maaltijd werd aangeboden. Toen schreef ik in mijn dagboek: “De landing over zee en stad was spectaculair; ik vermoed dat er geen geluidsnormen bestaan en geen buurtcomités die de luchthaven willen sluiten, maar onze ‘laagvlieger’ liet ons bijna binnenkijken in wat wij veronderstellen achterkeukens te zijn van de huizen die afwisselend hoog optorenen, dan weer omringd zijn door prachtige tuinen met luxe zwembaden; nu eens aan de branding van de zee staan, dan weer ingebed zijn op de heuvels rondom de stad. Weer beperken de formaliteiten zich tot een alfabetische paspoortcontrole en op een wip staan we buiten de luchthaven.

 

Witte bussen van de UN brengen ons naar een parkeerplaats ... om te kunnen ... wachten in een temperatuur van meer dan 30°, zonder schaduw, zonder stoel of bank, ... tot 21 uur! Flessen water zijn er in overvloed Tussen vrachtwagens met containers die met ons naar het zuiden zullen rijden vind ik een veldbed waarvan de eigenaar niet te zien is. Er is wel een beetje schaduw maar de verstikkende hitte is ook hier heer en meester. Ik waag het mij neer te leggen, en omhoogkijkend zie ik een streep blauwe lucht, afgeboord door de witte containerranden. Dit wordt mijn eerste foto: een stilleven. Ik geniet ervan en geraak niet uitgekeken. Rond 20 uur komt er leven op de parking: motoren worden aangezet (ik denk om de afnemende hitte te compenseren), groepjes staan pratend bij elkaar, bevelen weerklinken, in de bussen worden plaatsjes uitgekozen en ingenomen met voorkeur aan een open raam, tot iets voor 21uur de colonne zich in beweging zet richting Tibnine, zoals het hoofdkwartier in Naqoura alles heeft bepaald, een ritje van een drietal uren.

 

Tibnine ligt in het zuidoosten van Libanon

 

Tibnine

 

Tibnine ligt in het zuidoosten van Libanon, op ongeveer 15 km van de Israëlische grens, en een 25-tal km van de Middellandse zee. Onze compound ligt tegen een heuvel aan en wordt gedeeld met een Pools logistiek detachement van ca 70 soldaten. Ons Belgisch detachement van 370 officieren, onderofficieren en beroepsvrijwilligers komen uit een eenheid Gidsen-Verkenners, uit Genie, een medisch detachement, een logistieke eenheid en een groepje CIS’ers (communicatie-informaticasystemen). Met onze aanwezigheid, in het kader van de UNO-resolutie, willen wij de burgerbevolking van Libanon, en dan vooral in onze regio, ondersteunen met het detecteren en onschadelijk maken van mijnen en niet-ontplofte tuigen, onze ‘engineers’ voeren structurele taken uit, zoals grondwerken, ons medisch detachement staat ten dienste van de Unifil-legers en de burgerbevolking met een heus hospitaal, en dit gebeurt alles in een vriendelijke sfeer met respect voor de eigenheid van de bevolking. Het detachement Gidsen beschermt alle Belgische soldaten in de uitvoering van hun taken (Force protection FP).

 

Zicht vanuit het kasteel van Tibnine

 

Aaaasz aqaaq

 

Bij aankomst rond 23.40 uur wacht ons een ontvangstcomité, aangevoerd door de CO kolonel De Wolf, dat ons de eerste richtlijnen geeft. Nadien kunnen we terecht in de messtent voor een lichte maaltijd. Kort daarop zoek ik onze voorlopige tent op en installeren mij een beetje. Vanaf zondag, na de laatste rotatie, krijgt iedereen zijn definitieve tent toegewezen. Ik zal met de RMO (psycholoog) een tent delen.

 

Het Libanon-avontuur is begonnen.

 

 

 

11 juli viering Oosterzele

 

De Vlaamse feestdag wordt dit jaar in Oosterzele een cultureel getint. De cultuurraad nam het initiatief om op die avond een optreden van stemmenimitator Dirk Denoyelle te organiseren, gevolgd door een receptie met streekbieren.

 

Place to be is De Kring in Balegem. Kaarten kosten 7,50 EUR en zijn beschikbaar in de bibliotheek te Scheldewindeke. Tel 09 362 81 17.

 

 

Ploegfeesten op 7 september

 

Op zondag 7 september zijn er terug de Landskouterse ploegfeesten voor de inwoners van Landskouter. Maar ook mensen die ooit in ons dorp gewoond hebben, zijn welkom.

Kaarten worden in de loop van augustus aangeboden. De inrichters zullen aan huis komen voor de inschrijvingen. Hou alvast deze datum vrij.

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Uitgever

Ulrik De Wachter, Schildershoek 10 te 9860 Landskouter. Foto's © ulrik.dewachter@landskouter.be tenzij anders aangegeven.

 

 
 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslaan worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.