Nr. 15 - Jaargang 3 -  Februari 2007

www.landskouter.be 

contact: post@landskouter.be 

 

Knooppunt 93

door Ulrik De Wachter

 

Oost-Vlaanderen deelt zichzelf op in een aantal regio's: het Meetjesland en 't Waasland in het noorden; de Leiestreek, Gent en het Scheldeland in het centrum en de Vlaams Ardennen in het zuiden. In die indeling is Landskouter de meest noordelijk gelegen (deel)gemeente van de Vlaamse Ardennen. Oosterzele wordt ook wel de poort naar de Vlaamse Ardennen genoemd en ons dorp ligt aan de voet van die eerste heuvel, de Betsberg.

 

Vorig jaar heeft Toerisme Oost-Vlaanderen een nieuw fietsnetwerk op poten gezet waarbij u kan rondfietsen tussen een aantal genummerde 'knooppunten'. Aan zo'n knooppunt staan dan wegwijzers naar volgende knooppunten. Zo vinden we bij ons knooppunt 93 terug, aan de kruising van de Bakkerstraat en de Hoek ter Hulst. Meteen ook het meest noordelijk knooppunt van het 'fietsnetwerk Vlaamse Ardennen'. Aan de hand van de fietskaart (voor 6 € te koop bij Toerisme Vlaamse Ardennen, telefoon 055 / 20 76 81, toerisme.vlaamseardennen @oost‑vlaanderen.be of ook op www.tov.be) stippelt u zelf een parcours uit van knooppunt naar knooppunt.

 

Vanuit ons dorp kan je fietsen richting knooppunt 97. U rijdt dan via Hoek ter Hulst langs Moortsele en de Rattepas tot aan 't Drooghout en de Roosbroekstraat achter 't dorp van Scheldewindeke.

 

 

 

De andere richting brengt u via de Stuyvenberg langs Gontrode en terug via de Meerstraat naar de Achterdries (knooppunt 95) in Oosterzele. Wegwijzers houden u onderweg op het juiste spoor.

 

vanuit het centrum de Bakkerstraat inrijden

om het knooppunt 93 te bereiken

 

Er zijn een honderdtal knooppunten; de meest zuidelijke en dus verst van de onze zijn ten zuiden van Kluisbergen, Ronse, Brakel en Geraardsbergen.

 

Er zijn ook zulke fietskaarten beschikbaar voor het Meetjesland en de Leiestreek; de knooppunten aan de grens tussen de streken geven ook verbinding met elkaar. Dit jaar volgen het Schelde- en Waasland.

 

Voor de recreatieve fietser raden we trouwens het nieuwe fietsmagazine 'Stap af' aan, eveneens een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen. Dit is de link naar de online versie:

 http://www.tov.be/admin/upload/stapaf.pdf

 

Onze Padre Renaat komt dinsdag terug uit Tibnine in het zuiden van Libanon. Voor de laatste keer publiceren we enkele fragmenten uit zijn dagboek.

 

tekst en foto's door Padre Renaat

 

Zondag 17 december 2006

Begrijpen jullie nu hoe belangrijk voor anderen en voor mij de wekelijkse tocht is naar de kerk? Je verlaat de compound, en na 200 m valt je in de ‘stilte’: een prachtig breed golvend landschap met betoverende dorpjes op de hellingen van waaruit de minaretten de hemel prikken; soms waait de gebedsoproep van de imam je in het gezicht, een lied dat verbondenheid schept met dezelfde Vader die jij tegemoet treedt en die je wil aanbidden in Geest en waarheid. De mensen van Tibnine lachen ons toe, wij behoren bij hen, wij zijn van hen... In de liturgie vieren wij de zevende adventszondag (de advent telt bij de Melkieten 8 zondagen en is een beetje te vergelijken met onze vastentijd). Abouna Maurice is verkouden en hij ziet er naar uit.

 

 

Na de viering zijn er een zestal jongeren die onze compound willen bezoeken. Ze springen een gat in de lucht als ik ze wil meenemen; maar eerst moet de wacht de toestemming geven. Het is een vrolijke en uitgelaten bende die Scorpion binnen valt: kreten en gejoel ten allen kant (maar liever deze klanken dan ...), de één wil dit zien, de andere dat; in de keuken krijgen ze een ijsje, we beklimmen de uitkijkpost, lopen de mensen van de federale politie tegen het lijf van wie ze snoep krijgen, we maken een groepsfoto, en onze tocht eindigt bij uitgang Noord via het heliplatform. Één had stiekem met zijn gsm foto’s gemaakt, die we moeten ‘deleten’ omdat nu eenmaal militaire installaties niet mogen gefotografeerd worden. “Mogen we volgende week terugkomen’, vragen ze?

 

Zaterdag 13 januari 2007

Vandaag is er een bataljonscross waaraan iedereen moet deelnemen, die geen andere dienstverplichtingen heeft. De afstand van ruim 5 km wordt door luitenant Steve afgelegd in 20:20, een schitterende tijd. Er waren 153 deelnemers. En de fotograaf van dienst zorgde voor schitterende plaatjes.

 

Het detachement 11Genie brengt een bezoek aan Tyrus. Terug echt ‘postkaartweer’. Om 13 uur zetten we aan, en tegen 14 uur slenteren wij al op de zeedijk richting Oude Stad. Ik zag gedurende de voorbije maanden zelden zo’n uitgelaten bende.

 

 

Niet zo ver van het oude centrum, en in de nabijheid van de christelijke wijk, liggen de opgravingen en restanten van een Romeins badhuis, van een rechthoekige arena (een zeldzaamheid), van een marmeren promenade met prachtige zuilen, versierd met Corinthische kapitelen, van de oude kathedraal, enfin een historische site om ‘u’ tegen te zeggen. Onder de aangrenzende woningen vermoedt men dat nog meer overblijfselen te vinden zijn, uit de verschillende bloeiperiodes van Tyrus. Een merkwaardigheid is dat de stad in 1984 door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard is.

 

Onze wandeling gaat ook naar de vissershaven, waar wij op een terrasje genieten van een koffie en het schouwspel rondom ons gadeslaan. In de soeks beginnen de winkeliers stilaan alles dicht te doen: het is hier winter, en rond deze tijd nauwelijks nog kijk- en kooplustigen, de Belgen niet meegerekend.

 

 

Met een rood-ondergaande zon aan onze zij en een rimpelloze zee, waarop enkele bootjes meewiegen, en met een schier onmerkbaar zeebriesje dat ons zacht in onze nek zoent, keren wij terug naar de bussen. We zullen nog eerst de Libanese keuken eer aan doen in een gezellig etablissement op de zeedijk. Een geslaagde uitstapdag!

door Padre Renaat

 

Wie is Agatha van Catania ?

 

Rond het jaar 225 werd Agatha in Catania op Sicilie uit adellijke ouders geboren. De stadhouder Quintianus was verliefd op haar, maar haar liefde ging geheel uit naar Christus. Zeer ontdaan door haar standvastigheid liet hij haar door een koppelaarster verleiden tot onverantwoorde daden. Maar Agatha hield stand en in woede ontstoken liet hij haar in de kerker werpen. De meest wrede folteringen moest zij ondergaan. Beide borsten werden haar afgesneden en zij werd met laaiende fakkels verbrand. De legende verteld dat de heilige Petrus haar verscheen en dat alle wonden door hem genazen. De dag daarop werd zij over scherven en door hete kolen gesleept en bezweek ze aan haar verwondingen op 5 februari 254.

 

Een jaar na haar dood werd de stad Catania (waar Agatha begraven lag) door een uitbarsting van de vulkaan de Etna bedreigd. Door de lijnwaad van de martelares werd de dreigende lavastroom tegengehouden en werd de stad voor een ramp gered. Agatha is daarom de patrones tegen alle gevaar van vuur. Haar sluier wordt in Catania als reliek bewaard.

 

 

 

 

 

Agatha (de 'Goede') is een van de vier grote maagdenmartelaressen van de Romeinse Kerk. In de Romeinse Canon I staat haar naam samen met Cecilia, Lucia en Agnes.

 

uit www.heiligen.net;

lees ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Agatha_(heilige)

 

Feest in de kerk

 

Alhoewel het feest van de H. Agatha op 5 februari valt, willen wij het feest van onze patrones vieren op zondag 11 februari. Maar vanaf zondag 4 februari tot en met zondag 11 februari willen wij onze heilige Agatha in het bijzonder gedenken: onze kerk zal open zijn van 9 uur tot 19 uur; een kaars kan voor haar beeld aangestoken worden en na de missen zal gezegend worden met haar relikwie.

 

Drink

 

Na de viering bent u welkom op een feestdrank in het schooltje van Landskouter. Bij goed weer dragen wij het beeld van de H. Agatha in processie van de kerk naar de school. Zo blijft zij bij ons als wij haar vieren en onder haar bescherming drinken wij op elkaars gezondheid. Ik zal blij zijn jullie na vier maanden weer te zien en 'thuis' te mogen zijn in ons geliefd Landskouter.

 

 

Opruimactie

 

De bossen van de Vlaamse Ardennen staan alom gekend om hun mooie loofbomen en hun rijke plantengroei. Veel van die prachtige bossen liggen in valleien. Zo ook het Aelmoeseneiebos in Gontrode en Landskouter. Je kan dit bos gerust een voorpost van de Vlaamse Ardennen vlakbij Gent noemen. Er zijn wel 350 verschillende plantensoorten waargenomen waaronder voorjaarsbloeiers als bosanemoon, gevlekte aronskelk en slanke sleutelbloem. Genoeg om door Europa beschermd te worden als habitatrichtlijngebied.

 

Wandelaars en spelende jongeren zijn erg welkom in het Aelmoeseneiebos, maar er blijft wel eens wat zwerfvuil achter: resten van bosspelletjes, snoep- en drankverpakkingen en plastiek zakjes. Ook wordt er wel eens tuinafval in de bosrand geworpen. Dat composteert wel zou je denken, maar vaak geeft het een erg rommelige indruk, die anderen verleidt om ook echt afval te komen sluikstorten. Er willen ook wel eens taaie tuinplanten wortel schieten. Die bedreigen dan de inheemse bosplanten. Met de jaren wordt al dat afval een hele hoop.

 

Op zondagnamiddag 11 februari vanaf 14u houden natuurgidsen en sympathisanten een opruimactie in het Aelmoeseneiebos, nabij de Aelmoeseneiestraat te Landskouter. De opruimactie start daar omdat er een lieflijk bosbeekje loopt, dat nu echter haast verstopt zit met weggeworpen plastiek zakjes. Dat wordt nu aangepakt en iedereen is welkom om mee te helpen.

 

Bovendien is dat beekje tot nader order een open riool. Een heel aantal woningen langs de Aelmoeseneiestraat loost zijn afvalwater in het bos, bij gebrek aan aansluiting op het riolennet. In de loop van 2007 voorziet de gemeente Oosterzele hier nieuwe aansluitingen en zullen de huizen die niet kunnen aansluiten zelf hun afvalwater zuiveren. Zo kan het bosbeekje zich herstellen in zijn oude glorie en kunnen waardevolle bosplanten terugkeren, die vaak net langs beekjes groeien.

 

 

Op heel wat andere plaatsen in (Zuidoost-Vlaanderen blijft huishoudelijk afvalwater de valleien instromen via baangrachten of onafgewerkte riolen en worden de planten en dieren van valleibossen direct bedreigd. Waar eigenlijk vissen, kikkers en insectenlarven moeten zwemmen, drijft grijs schuimend water voorbij.

 

 

Afspraak op 11 februari om 14u aan het graspleintje bij het kappelletje in de Aelmoeseneiestraat. Contactpersoon opruimactie Dirk Fiers 09/362 88 14 of 0494/395 297. Contactpersoon Aelmoeseneiebos Kris Verheyen Laboratorium voor Bosbouw 09/264 90 26.

 

Consultatie bosbeheerplan

 

Het Aelmoeseneiebos in Gontrode en Landskouter krijgt een nieuw bosbeheerplan met aandacht voor ecologie, recreatie, wetenschappelijk onderzoek, educatie en houtvoortbrengst. Tussen maandag 5 februari en maandag 5 maart 2007 ligt het ontwerp ter inzage bij: 

-     ANB, Buitendienst O-Vl, Gebr. Van Eyckstraat 4-6, Gent

-     Milieudienst Melle, Gemeenteplein 1, Melle

-     Milieudienst Oosterzele, Dorp 1, Oosterzele

- Laboratorium voor Bosbouw, UGent, Geraardsbergesteenweg 267, Gontrode

- te downloaden in pdf-formaat via http://www.fbw.ugent.be/LabBosbouw

 

Schriftelijke bemerkingen te sturen naar Guy.Geudens@UGent.be of per post naar

Laboratorium voor Bosbouw, Geraardsbergsesteenweg 267, 9090 Gontrode (09/2649026).

 

 

Medewerking

Wenst u bij te dragen aan onze

volgende editie? Mail uw artikel,

foto's en/of suggesties naar

post@landskouter.be

In & uitschrijven

Wenst u deze nieuwsbrief niet langer

te ontvangen? Willen uw vrienden,

buren of familie zich inschrijven? Mail

naar post@landskouter.be

Redactie & publicatie

Ulrik De Wachter, Schildershoek 10 te 9860 Landskouter. Foto's © ulrik.dewachter@landskouter.be tenzij anders aangegeven.

 

 
 

© landskouter.be

Deze publicatie of delen ervan mogen niet overgenomen, gekopieerd of opgeslaan worden, onder gelijk welke vorm, zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.