Rond het jaar 225 werd Agatha in Catania op Sicilie uit adellijke ouders geboren. De stadhouder Quintianus was verliefd op haar, maar haar liefde ging geheel uit naar Christus. Zeer ontdaan door haar standvastigheid liet hij haar door een koppelaarster verleiden tot onverantwoorde daden. Maar Agatha hield stand en in woede ontstoken liet hij haar in de kerker werpen. De meest wrede folteringen moest zij ondergaan. Beide borsten werden haar afgesneden en zij werd met laaiende fakkels verbrand. De legende verteld dat de heilige Petrus haar verscheen en dat alle wonden door hem genazen. De dag daarop werd zij over scherven en door hete kolen gesleept en bezweek ze aan haar verwondingen op 5 februari 254.

Een jaar na haar dood werd de stad Catania (waar Agatha begraven lag) door een uitbarsting van de vulkaan de Etna bedreigd. Door de lijnwaad van de martelares werd de dreigende lavastroom tegengehouden en werd de stad voor een ramp gered. Agatha is daarom de patrones tegen alle gevaar van vuur. Haar sluier wordt in Catania als reliek bewaard.

Agatha (de 'Goede') is een van de vier grote maagdenmartelaressen van de Romeinse Kerk. In de Romeinse Canon I staat haar naam samen met Cecilia, Lucia en Agnes.

Alhoewel het feest van de H. Agatha op 5 februari valt, willen wij het feest van onze patrones vieren op zondag 8 februari. Vanaf zondag 1 februari tot en met zondag 8 februari willen wij onze heilige Agatha in het bijzonder gedenken: onze kerk zal open zijn van 9 uur tot 19 uur; een kaars kan voor haar beeld aangestoken worden en na de missen zal gezegend worden met haar relikwie.

Op zondag 8 februari om 9u30 vieren wij plechtig haar feest en wij nodigen je van harte uit om erbij te zijn, en mee te zingen en mee te bidden. Zangkoor De Gonde uit Moortsele luistert de viering op.

Drink & spijs

Na de viering ben je welkom op een feestdrank in ons schooltje van Landskouter. Bij goed weer dragen wij het beeld van de H. Agatha in processie van de kerk naar de school. Zo blijft zij bij ons als wij haar vieren en onder haar bescherming drinken wij op elkaars gezondheid. Er is ook gelegenheid deel te nemen aan een maaltijd in zaal Agathea. Er is één menu voorzien, voor iedereen gelijk dus, met feestelijke wijnen en uitgelezen spijzen. De deelnameprijs is 35€, alles inbegrepen.

(alle Landskouternaren kregen hiervoor een aparte uitnodiging in de bus, nvdr)

foto en tekst via Kris Melckebeeck

Op het moeilijk bespeelbaar veld van Gentbrugge, moest SK Landskouter het opnemen tegen Racing Gentbrugge. Geen gemakkelijke opdracht vooraf gezien, wetende dat Racing Gentbrugge reeds periodekampioen werd en dat de heenmatch op een 0-2 stand eindigde in het voordeel van Gentbrugge.

SK Landskouter trad aan met de volgende spelers: Stan Bauwens (doelman), Dewi Mostaert (linksback), Anthony  Volckaert (centrale verdediger), Kevin Vandeputte (rechtsback), Johan De Block (centrale, verdedigende middenvelder), Tim Temmerman (centrale, verdedigende middenvelder), Gerland Schouls (linksmidden), Klaas De Mulder (rechtsmidden), Tom Claes (aanvallende middenvelder), Laurens De Greve (aanvaller) en Kevin De Vlieger (aanvaller).

Ook op Gentbrugge konden we rekenen op een sterke bank, bevolkt door Kris Melckebeeck (doelman), Kenneth Limpens (middenvelder), Tom Van Gaver (middenvelder) en Koen Teurrekens (aanvaller). Het was voor velen uitkijken naar de comeback van deze Koen Teurrekens, terug na bijna 2 maanden inactiviteit.

Het wedstrijdbegin verliep moeilijk voor SK Landskouter, velen dienden zich wat aan te passen aan het slechte veld. In het openingskwartier ging de wedstrijd gelijkgaand op. De strijd werd dan ook het hevigst bevochten op het middenveld. Stilaan kreeg SK wat meer overwicht, onder meer door toedoen van een sterk spelende Johan. Toch was het bijna een halfuur wachten op het eerste echte doelgevaar. Een vrije trap van Anthony werd dan net naast gekopt door Kevin D.V. De tegenstander was alvast gewaarschuwd... Niet veel later claimde Gentbrugge een strafschop, nadat een speler tot driemaal toe neerging in de backlijn. De scheidsrechter, die het vaak niet makkelijk werd gemaakt, besliste hier niet op in te gaan.

De grootste kans was er voor Klaas. Na een cross van Gerland werd hij in de backlijn vrijgespeeld door Kevin D.V.(al dan niet gebruik makend van de rechtervoorarm) , maar de kans werd niet benut. Niet getreurd, want enkele minuten later was het dan toch prijs! Een voorzet vanop rechts, komende van Tom C. werd richting doel gekopt door Kevin D.V. Hier had de doelman alle moeite mee en dit werd genadeloos afgestraft door Tim. SK leidde verdiend met 0-1, dankzij de 4de seizoenstreffer van Tim!

SK ging rusten met een 0-1 voorsprong. Vooral voor de thuisploeg was deze pauze welgekomen. Zo kreeg de thuisploeg de kans om zich iets minder op de scheidsrechter te fixeren. Verdedigers Kevin V. en Dewi hadden in de eerste helft geen meter ruimte gelaten, waardoor de thuisploeg wat mokkend het veld verliet.

Aan de aftrap van de tweede helft kregen we de langverwachte terugkeer van Koen. Hij kwam in de plaats van Laurens, die heel wat stoorwerk had geleverd in de eerste helft. Met Koen kwam er wat meer balvastheid in de ploeg en dit leidde al snel tot enkele mooie combinaties op de helft van de tegenstander. Racing Gentbrugge ontbrak het wat aan rust en kalmte in het spel, waardoor ze enkel met schoten uit de tweede lijn konden dreigen. De thuisploeg zakte alsmaar dieper weg. Na 10 minuten in de tweede helft kon SK hier al van profiteren. Een lange bal van Anthony werd nog net binnengehouden door Kevin D.V. De laatste man van de thuisploeg verdedigde kort, maar trapte de bal tegen een ploegmaat. De bal kwam terecht bij Kevin D.V. , die de doelman van op 25 meter verraste met een lange lobbal! De 0-2 was een feit! De penalty-trapper van SK maakte hiermee zijn 6de seizoenstreffer!

Enkele minuten later was Koen nog gevaarlijk. Na een mooie solo-actie werd hij neergehaald in de backlijn. De scheidsrechter dacht aan een schwalbe en liet doorspelen. De tweede helft eiste diezelfde scheidsrechter een grote rol op, hij verdeelde menige gele kaarten aan SK. Volgende spelers werden geboekt : Tim – Kevin D.V.– Tom C. – Koen.

Racing Gentbrugge kon geen vuist meer maken en voor SK was het uitspelen van de wedstrijd (zonder blessures) het voornaamste. Toch kon SK nog enkele malen dreigen. Kevin D.V. vergat te passen naar Koen en probeerde opnieuw van ver, waarbij de doelman opnieuw de bal verkeerd beoordeelde. Maar hier kwam geen doelpunt uit voort. Koen maakte een geslaagde rentree en geselde de verdediging gedurende de tweede helft. Ook de twee invallers Kenneth en Tom V.G. maakten een geslaagde beurt! De wedstrijd eindigde zonder al te veel incidenten op een 0-2 eindstand. Een puike prestatie van de hele ploeg! Volgende week wacht SK Merelbeke. SK landskouter gaat gewoon op zijn elan door, zodat het bestuur van SK Merelbeke zich geen zorgen hoeft te maken over winstpremies…

Post naar station Scheldewindeke

Het Oosterzeelse gemeentebestuur wil het oude stationsgebouw van Scheldewindeke nieuw leven inblazen. Volgens burgemeester Johan Van Durme biedt het gebouw meer mogelijkheden en kunnen er naast de huidige loketfuncties meer functies in het gebouw ondergebracht worden. Zo is er voldoende parkeerruimte, er kan een postpunt voor groot-Oosterzele gemaakt worden, er kan een toeristisch trefpunt ondergebracht worden van waaruit bijvoorbeeld fietstochten kunnen vertrekken en natuurlijk blijft de loketfunctie voor de treinreizigers bestaan.

In 2005 onderzocht de NMBS de kwaliteit van de stations in (Oost-)Vlaanderen. Aan de hand van de resultaten van dat onderzoek zou de NMBS zijn investeringsprioriteiten vastleggen. Het station van Scheldewindeke scoorde heel slecht in dat onderzoek. Ondanks plannen voor renovatie, kwam de renovatie er niet.

Het gemeentebestuur wil het oude stationsgebouw nu voor een symbolische euro in erfpacht nemen, de restauratie uitvoeren en De Post bij het gebouw betrekken. Het huidige postkantoor ligt ongeveer 150 meter verderop, in de Stationsstraat, maar daar is het onveilig: er zijn geen parkeermogelijkheden en de wagens parkeren zich voor het postkantoor op de verhoogde berm.

Het gemeentebestuur hoopt binnen de zes maanden een overeenkomst te bereiken met De Post en de NMBS.

Voetbaltornooi op 9 mei

Gezien het succes van de vorige editie richt SK Landskouter op zaterdag 9 mei 2009 voor de tweede maal een voetbaltornooi in voor heren. Dit zal doorgaan op het voetbalterrein van SK Landskouter.

De opzet: er wordt gespeeld met 7 tegen 7 (6 spelers, 1 doelman), met jeugddoelen en op een terrein van 40m x 25m. De eerste wedstrijd zal gespeeld worden op zaterdagmorgen 10u en de finale vindt dezelfde dag plaats om 19u.

Klik hier voor meer informatie, inclusief het inschrijvingsformulier.